28 Temmuz 2015 10:41

İHD'den barış çağrısı

Paylaş

Barış ve çözüm sürecine dair son günlerde yaşanan olumsuz gelişmeleri değerlendiren İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan PKK ve hükümete çağrıda bulundu. PKK'nin çatışmasızlık sürecini devam ettirmesi gerektiğini söyleyen Türkdoğan, hükümete  İrlanda'daki barış sürecinden örnek vererek “ Gerekli sözler tutulmadan bir örgüte silahı bırakın demek  onlara teslim olun demektir. Anlaşmaya vardığınız adımları atın” dedi. İHD ayrıca son çatışmalarla ilgili hak ihlali raporunu paylaştı.

İHD Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Türkdoğan, son süreçte yaşanan çatışmaların insan hakları açısından yarattığı olumsuzluklar hakkında konuştu. Barış sürecinin değerinin bilinmesi gerektiğinin altını çizen Türkdoğan, “Barış süreci başlamadan önce binlerce insan silahlı çatışmalarda yaşamını yitirmişti.  Barış süreciyle beraber 2013-2014'te sadece 40 kişi silahlı çatışmalarda yaşamını yitirdi. Barış döneminin ne kadar kıymetli olduğu burada ortaya çıkıyor. Sadece silahlı çatışmalarda bile yaşanan azalma kıymetlidir” diye konuştu.

'TERÖR SÖYLEMİ ÇÖZÜM GETİRMEZ'

Silahlı çatışmaların tek başına “terör olayı” olmadığına dikkat çeken Türkdoğan, “Mesele devletin güvenlik politikalarına geri dönmesiyle ortaya çıkıyor. Bu yanlış bir tutumdur. Her şeye terör olayı denilmez” dedi. Türkdoğan şunları söyledi: “Devlet görevlilerinin uyguladığı terör olayları varken siyasi iktidarın sadece Kürt tarafının uyguladığı şiddeti 'terör olayı' diye nitelendirmesi açmazdır. Devlet 90'lı yıllarda hukuk dışına çıkmıştır. Bu devletin raporlarında vardır. Siz bu yıllarla ilgili yargı önünde hesap vermeden sürekli 'terör olayı' söylemini kullanacaksınız. Bu söylemle çözüm gelmez. Bu söylemi yeniden kullanmak aynı noktaya geri dönmektir.”

HALK BARIŞ DEDİ

7 Haziran seçimlerinde halkın barıştan yana tutum aldığının altını çizen Türkdoğan, “7 Haziran 2015 seçimleri ise Türkiye seçmeninin barıştan ve demokrasiden yana tutumunu ortaya koyduğu tarihsel nitelikte bir seçim oldu. İktidar partisi tarafından hararetle savunulan yüzde 10 seçim barajı ve HDP’nin bu barajın altında kalması gerektiğine dair söylem seçmen nezdinde karşılık bulmamıştır. HDP yüzde 13 oy alarak dünyanın en yüksek seçim barajını yıkmış ve böylece Türkiye seçmeni demokrasi ve barış noktasında çok açık bir tutum almıştır. Türkiye seçmeni, HDP’ye verdiği oy ile AKP’yi iktidardan düşürerek barış ve çözüm sürecinin Türkiye’nin en önemli ve sürdürülmesi gereken konusu olduğunu ortaya koymuştur” diye konuştu.

İKİ TARAFA DA ÇAĞRI

Barış sürecinin devam etmesi gerektiğini belirten Türkdoğan hükümete ve  PKK'ye çağrıda bulundu: “Devlet askeri ve siyasi operasyonlarını derhal durdurmalı, uyguladığı şiddeti sona erdirmeli; insan haklarını ihlal eden kamu görevlilerine uyguladığı cezasızlık politikasına ve uygulamasına son vermelidir. PKK ateşkesi muhafaza etmeli, misilleme eylemleri yapmamalı, silahlı eylemlerini sona erdirmelidir. Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit derhal kaldırılmalı ve acilen HDP heyeti ve avukatlar Öcalan ile görüştürülmelidir. Barış ve Çözüm Süreci 28 Şubat 2015 Deklarasyonuna bağlı kalınarak devam ettirilmelidir. Koalisyon çalışmalarına hız verilmeli ve savaş değil barış hükümeti kurulmalıdır.”

AĞIR BİLANÇO

Basın açıklamasında ayrıca İHD'nin 21- 28 Temmuz arasında yaşanan olaylardan derlediği insan hakları ihlalleri de paylaşıldı:

- Gözaltına alınanlar: 36'sı çocuk olmak üzere toplam 1034 kişi, bu kişilerin teyit edilemeyen dağılımına göre; 140 kişi DAİŞ üyesi olduğu iddiasıyla, 22 kişi Paralel Yapı iddiasıyla, diğerleri de KCK/PKK ve diğer sol örgüt üyeleri oldukları iddiasıyla.
- Tutuklananlar: 5’i IŞİD, diğerleri KCK/PKK 49 kişi.
- Toplantı ve gösterilere yapılan müdahale sonucu yaralananlar: 3'ü çocuk olmak üzere 16 kişi (Bu rakamlar gerçeği yansıtmamaktadır, gözaltına alınırım endişesiyle hastaneye gidemeyen ve kendi tedavilerini yapan yaralıların bilgisi tarafımıza ulaşmaktadır.)
- Jandarma/Emniyet görevlilerine saldırılarda ölen ve yaralananlar: 1 polis yaşamını yitirdi, 11 polis yaralandı. 3 Asker yaşamını yitirdi, 7 asker yaralandı.
- Yaşamını Yitirenler: 22Temmuz Suruç saldırısında 32 kişi, İstanbul Bağcılarda  Günay Özarslan, Diyarbakır‟da, 11 yaşında ki Beytullah Aydın Mardin'de Abdulkadir Aslan, Mersin' de, Bülent Güngör, Mardin' de, Seyithan Dede. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kamu emekçileri: Geçici hükümetle toplusözleşme istemiyoruz

SONRAKİ HABER

Suriye ordusu ve YPG, IŞİD'i Haseke'den çıkardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...