28 Temmuz 2015 09:04

Yargıtay, HDP'yi kapatmak için harekete geçti

MHP ve AKP'nin HDP'yi hedef göstermesinden sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın da HDP'ye yönelik kapatma davası açmaya hazırlandığı belirtildi. AKP de, HDP'nin kapatılması için Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Paylaş

MHP ve AKP'nin HDP'yi hedef göstermesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP'yi kapatmak için harekete geçtiği belirtildi. AKP'nin gazetelerinden Star'ın haberine göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP hakkında Anayasa'nın 68 ve 69. maddelerinde belirtilen, "Hiçbir siyasi parti suça teşvik edemez" hükmü uyarınca resen inceleme başlattı. Başsavcılık, bu kapsamda basında çıkan haberler, parti hakkındaki şikâyetler ile HDP'li bazı parti yöneticiler hakkında başlatılan soruşturmaları mercek altına aldı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Bürosu'nun, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın "Biz sırtımızı YPG'ye, YPJ'ye ve PYD'ye yaslıyoruz. Bunu söylemekte, bunu savunmakta hiçbir sakınca görmüyoruz" ve Selahattin Demirtaş'ın, "Halkımız, siyasi kurumlarımız, sivil toplum örgütleri, belediyeler, meslek örgütleri gibi bütün toplumsal yapılar kendi güvenlik tedbirlerini de geliştirmelidir" açıklamaları ile HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın Ceylanpınar'da çarpıtılan görüntülerini incelemeye aldığı ifade edildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'nin faaliyet ve söylemlerine dair incelemenin ardından gerek görürse dava açılması için harekete geçilecek. Anayasa'nın 68. Maddesi'ne göre, siyasi partilerin kapatılması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın açacağı dava, Anayasa Mahkemesi'nce kesin karara bağlanıyor.

Bu arada AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül, "PKK güzellemesi yapan HDP vekilleri hakkında Cumhuriyet savcılarına suç duyurusunda bulunuyoruz. Sırtını terör örgütlerine dayayanlar, sırtınız çok acıyacak" açıklaması yaparak, kapatma için başvuruda bulunacaklarını açıkladı. (DİHA)

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: Ben parti kapatılması olayını doğru bulmuyorum. Fakat bu partinin yöneticilerinin bu işin bedelini ödemeleri gerekir diyorum. fert fert, birey birey. Anayasanın 14’ncü maddesi çok şeyler sağlıyor. Dokunulmazlık zırhından bunları sıyırmak suretiyle, terör örgütünü kendi arkasında gösterenler, “biz sırtımızı şuraya buraya dayıyoruz” diyenler bu ifadelerin bedelini ödemelidirler. Açıklamanın detayları için tıklayın

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: PKK'nin silah bırakmasını Erdoğan engelledi

SONRAKİ HABER

Gomez, Beşiktaş’a çok yakın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...