28 Temmuz 2015 03:10

Kaş’ın koylarında beton tehlikesi

Paylaş

Yusuf YAVUZ
Antalya

Dantel kıyıları, akvaryum gibi koylarının yanında bozulmamış doğal dokusuyla son yıllarda tatilcilerin gözdesi olan Antalya’nın Kaş ilçesi betona yenilmek üzere.

Antalya’nın Kaş ilçesi, son yıllarda en çok tercih edilen tatil beldelerinin başında geliyor. Yıllardır tarihi ve doğal dokusunu koruyan Kaş, her şey dahil sisteminin dışında kalmayı da başaran nadir turizm beldelerinden biri. Öyle ki yaz aylarında Kaş’taki otellerde yer bulmak için aylar öncesinden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Ancak Kaş’ın bugünkü popülerliğini kazanmasını sağlayan dillere destan koyları bir süredir betonlaşma tehdidi ile karşı karşıya. Bunun son örneği bir bölümü 1980’li yıllardan itibaren yapılaşmaya açılarak otel ve villalarla dolan Çukurbağ Yarımadası. 3. derece doğal sit alanı olarak betonlaşmadan korunan yarımadanın İnceboğaz mevkiinde bir süre önce başlayan zemin etüdü çalışmasının ardından bölgeyle ilgili 25 binlik çevre düzeni planı Antalya Büyükşehir Belediye Meclisinin haziran ayı toplantısında kabul edildi.

12 Haziran tarihinde yapılan meclis toplantısında kabul edilen 412 karar numaralı çevre düzeni planı, kentsel sit, doğal ve arkeolojik sit konusunda görüşleri alınmak üzere ilgili kurumlara gönderildi. Çevre düzeni planının koruma misyonu bulunan kurullara belediye meclisinin onayından sonra gönderilmesi, imar konusundaki işleyişin tersinden yürütüldüğü eleştirilerine neden olurken, şimdi gözler uygulama planlarında doğal sit alanı olan arazinin imara açılıp açılmayacağına çevrildi.

Zemin etüdü yapılan söz konusu arazi, Çukurbağ Yarımadası’nın, Meis Adası’na bakan kısmında yer alıyor. İddialara göre yapılaşmaya açılması planlanan sit alanında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen İş Adamı Cihan Kamer’in adına kayıtlı parseller de bulunuyor. 46 ada, 49 parselde bulunan söz konusu arazinin 119 bin metrekare olduğu ve 5 yıl önce 6 milyon dolara satın alındığı öne sürülürken, arazinin imara açılması için Kaş Belediyesine birkaç gez girişimde bulunulduğu belirtiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Arçelik LG işçileriyle dayanışmayı büyütelim

SONRAKİ HABER

Balık tutmak için kuşları yok ediyorlar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...