28 Temmuz 2015 00:41

Kenya’da homofobi: Bir değişikliğe mi gidiliyor?

2013 yılında Kenyalı vatandaşların yüzde 90’ı eşcinselliğe karşı idi. Fakat yüksek mahkemenin yakın zamanda almış olduğu bir karar, nihayet Kenya’daki bu durumun değişebileceğini işaret ediyor.

Paylaş

Kenya’nın başkenti Nairobi, doğu ve orta Afrika’nın en ileri şehri olduğu halde aslında ülkede hâlâ “homofobi” söz konusu. 2010 yılında “Human Rights Watch” hukuk grubu, dönemin cumhurbaşkanı Mwaki Kibaki’ye, homoseksüel olmasından şüphelenilen bireylere ve onlar arasında çalışan sağlık görevlilerine yönelik bir dizi saldırıyı kınayan bir mektup yazmıştı.
2011’de, Nairobi şehir merkezindeki bir eşcinsel kulübü bir kişinin ölümüne yol açan bir el bombalı saldırıya maruz kalmıştı. Bununla birlikte, bu saldırının terör ya da LGBTİ topluluklarına yönelik nefret eylemi olup olmadığı belli değil zira yetkililer, terör örgütü Eş Şebab’ı saldırıdan sorumlu tutmuştu.

2014’de, eşcinsel grup tarafından rağbet gören ünlü gece kulübü Envy, belediye zabıtaları tarafından basılmış ve olayda 40’tan fazla kişi tutuklanmıştı. Aynı dönemde önde gelen politikacı Adan Duale mecliste konuşmasını yaparken eşcinselliğin günümüz Kenya’sında terörizm kadar ciddi bir suç olduğunu dile getirmişti.
Fakat, günümüzde nihayet bu duruma dair değişim belirtileri görülmektedir. 2012’den beri Ulusal Eşcinsel ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu (the National Gay and Lesbian Human Rights Commission) Sivil Toplum Örgütü Düzenleme Yasası altında kaydolmak için beş kez başvurdu. Bu başvurular, Kenya Ceza Kanunu’nun eşcinsel ve lezbiyen derneklerinin yasa dışı olduğunu beyan etmesi gerekçesiyle bugüne dek hep reddedildi. Fakat 24 Nisan’da Kenya yüksek mahkemesi, örgütün kaydının iptal edilmesinin LGBT topluluğunun anayasal dernek kurma hakkının ihlali olduğunu ileri sürerek eşcinsel topluluk lehine karar verdi.

Nairobi’de bulunan LGBTİ Aktivisti Dennis Nzioka, başvurularının reddedilmesinin anayasaya aykırı ve yasa dışı bir tutum sergilediğini ve emniyeti suistimal ettiğinin başlangıçtan beri belli olduğunu, ayrıca, mahkeme kararının özel bir şey yapmadığını, insan hakları beyannamesinin yalnızca üst mahkeme tarafından onaylanmış olduğunu dile getirdi.
2013’te yapılan bir araştırma, Kenyalı vatandaşların yüzde 90’ının eşcinselliğe karşı olduğunu gösteriyor. Araştırmaya göre;
*Afrika’da bulunan ve çoğunluğu Müslüman olan ülkelerdeki halklar, eşcinselliği en az kabul edenlerdir. Nijerya’da 10 kişiden en az 9’u ( yüzde 98), Senegal’in yüzde 96’sı , Gana’nın yüzde 96’sı, Uganda’nın yüzde 96’sı ve Kenya’nın ise  yüzde 90’ı eşcinselliğin toplum tarafından kabul edilmemesi gerektiğine inanmaktadır.

Kenya LGBTİ topluluğunun daha yapması gereken çok işi var, fakat en azından bu tartışma eşcinsel topluluğunda da başka yerlerde de gerçekleşiyor. Televizyonun en çok izlendiği vakitlerde artık LGBTİ aktivistlerinin de kendi haklarını savunduğu görülüyor. Ana akım gazeteler sayfalarında LGBTİ görüşmelerine yer veriyor. Hatta Nairobi’nin bazı bölgelerinde heteroseksüel ve homoseksüellerin birlikte yaşaması da bu gelişmeler neticesinde övgüye değerdir.

Guardian.com’dan kısaltarak çeviren İrem Karabatak

ÖNCEKİ HABER

Gündüz Vassaf, yeni kitabı Boğaziçi’nde Balık’ı anlattı

SONRAKİ HABER

Evrensel bizimdir biz Evrensel’iz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...