28 Temmuz 2015 00:41

Sırbistan’da şike, Hırvatistan’da ırkçılık

Sırbistan şike iddialarını bertaraf edip düzlüğe çıkmak isterken, ırkçılıkla uğraşan Hırvatistan’ın yolu daha çetin gözüküyor.

Paylaş

Hakan KARAKOCA

Belgrad’da geçtiğimiz hafta oynanan OFK Belgrad-Kızılyıldız maçı şüphe uyandırmakla beraber Sırbistan’da haftanın konusu oldu. İlk yarısı 2-0 biten maçın ardından Kızılyıldız, 48, 52, 55 ve 58.dakikalarda bulduğu gollerle 4-2 öne geçti. Maçın sonucu da 6-2 Kızılyıldız lehine oldu. Maç 2-2 iken OFK Belgrad bir de kırmızı kart gördü.
Maç biter bitmez dedikodular başladı. Maçta şike olduğu ve OFK Belgradlı oyuncuların ikinci yarıda aşırı isteksiz bir futbol sergiledikleri, bu maça yüksek oranda bahisler oynandığı ve yine yüksek bedeller kazanıldığı iddia edildi. UEFA ve İnterpol’ün konuyu yakından takip ettiği de söylenirken hafta karşılıklı söz düellolarıyla geçti. Kızılyıldız Genel Sekreteri Zvezdan Terzic, Federasyon Başkanı Karadzic ve Partizan yönetiminin kendilerine karşı büyük bir tertibin senaryosunu oynadıklarını ve amacın Kızılyıldız’ın bu sezonki olası şampiyonluğunu engellemek olduğunu söyledi. Ayrıca Terzic, UEFA’ya Sırbistan futbolunun son sekiz yılını incelemesi için de davette bulundu. Bu 8 yılın 7’sinde Partizan zaferi vardı.

KARŞILIKLI DEMEÇLER GERİLİMİ ARTIRIYOR
Karadzic ise maçla ilgili birçok kesimin şüphe içinde olduğunu ve bu konunun tüm detaylarıyla inceleneceğini söyledi. Transparency International, birçok yolsuzluk ve haksız kazanç olayında olduğu gibi bunda da takipçi olacaklarını belirtti. Mario Spasic, “Kimseden korkmuyoruz, kimse devletten daha güçlü ya da büyük değildir. Yanlış işlere girişenler cezalarını çekmeliler” dedi.
Sırbistan futbolunda Partizan-Kızılyıldız rekabeti her alanda kendini gösteriyor. Ülkedeki futbol taraftarlarının yüzde 90’ı bu iki takımdan birini tercih ediyor. Tribünde, sahada, sokakta, yönetim bazında sürekli karşı karşıya gelen bu iki takım bu kez şike üzerinden birbirlerini suçlayıp gerilim yaratıyor.

HIRVATİSTAN’IN DERDİ IRKÇILIK
Hırvatistan’ın ise ırkçılıkla başı belada. Poljud Stadı’nda oynanan Hırvatistan-İtalya maçında sahaya çizili olan gamalı haç konusunda UEFA kararını hafta içinde yapılan toplantıda verdi. Hırvatistan yetkililerinin iç soruşturmada bir sonuca bağlayamadığı olayda, failler hâlâ bulunamadı.
UEFA’nın verdiği karar şu şekilde oldu; Hırvatistan’a 100 bin avro para cezası, iki maç saha kapama ve en önemlisi de bir puan silme... Silinen puana rağmen liderliğini sürdüren Hırvatistan için en büyük ceza, saha kapatma cezası oldu diyebiliriz.
Hajduk Split ise Avrupa Ligi’nde Slovenya’da oynanan Koper-Hajduk Split maçı nedeniyle ceza aldı. Ceza sebebi benzerlik gösteriyor. Tribünde söylenen ırkçı tezahüratlar ve Hajduk taraftarının açtığı Ustaşa’yı simgeleyen “U” harfinin olduğu bayrak… 15 bin avro ile ucuz yırtmış gözükseler de UEFA’nın merceği sürekli Hajduk’un üzerinde olacak bir süre.
Sırbistan şike iddialarını bertaraf edip düzlüğe çıkmak isterken, Hırvatistan’ın yolu daha çetin gözüküyor. Hırvatistan tribünlerinde artan Ustaşalar gelecek adına tedirgin edici. Lig maçlarında ayan beyan ortaya çıkmasalar da her milli maçta ve Avrupa Kupaları’nda kendilerini gösteriyorlar. Silinmeleri için Davor Suker federasyonundan daha fazlasına ihtiyaç var.

ÖNCEKİ HABER

Ağrı'da doğalgaz boru hattı ateşe verildi

SONRAKİ HABER

Yeni Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi yolunda avantaj peşinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...