27 Temmuz 2015 18:19

Dünya 2.0, Dünya'ya neden benzemiyor?

Paylaş

NASA’nın Kepler-452b’yi keşfi, derin mesafede uzak bir yıldızın yörüngesinde dönen bir gezegen, aşırı hevesli bir biçimde ‘ikinci Dünya’nın varlığını müjdeleyen manşetlerle tahmin edildiği gibi internette heyecan dalgalarına neden oldu.

Derin mesafede uzak bir yıldızın yörüngesinde dönen Kepler-452b’nin NASA tarafından keşfi, ‘ikinci Dünya’nın varlığını müjdeleyen manşetlerle verilmesi, tahmin edildiği gibi internette heyecan dalgalarına neden oldu.

Fakat Dünya dışı komşuların var olma olasılığı hakkındaki heyecanlı tweetlerin ya da sömürgeleştirmek amacıyla gözümüzü dikeceğimiz yepyeni bir gezegenin ötesinde, gerçek çok daha olağan. Aslında yakından baktığımızda ‘Dünya 2.0’ bizim gezegenimize hiç benzemiyor, hatta bazı uzmanlar ateş topu Venüs’ün bizimle daha çok ortak noktası olduğunu iddia ediyor.

Dünya ve ‘Dünya 2.0’ arasında bazı temel farklılıklardan sadece birkaçı:
- Kepler-452b Dünya’dan yüzde 60 daha büyük.
- Gezegenin yıldızı Güneş’ten yaklaşık 1.5 milyar yıl daha eski.
- Yıldızın etrafında dönüşü 385 gün sürüyor.
- Yerçekimi kuvveti Dünya’dakinin iki katı.

NASA: Dünya benzeri bir gezegen bulundu

‘KİMSENİN BİR FİKRİ YOK’
Görünüşte Kepler-452b’nin keşfi kulağa vahiy gibi gelebilir, fakat yeni gezegenler her zaman bulunuyor. NASA’nın 2009’da Kepler teleskopunu fırlatmasından bu yana, 500 tanesi yeni bulunmakla beraber toplamda 4 bin 175 güneş sistemi dışındaki gezegen ya da kendi yıldızları yörüngesinde dönen gezegenler tespit edildi.

Bununla birlikte, bu dünyaların çoğu ya Dünya’dan çok daha büyük ya da yörüngeleri yaşam barındıramayacak kadar yıldızlarına yakın. Doğrusu, astronomlar bugüne kadar yaşanma potansiyeli olan sadece 13 gezegene dair kanıt bulabildiler. California Üniversitesi, Santa Cruz’dan Astronom Greg Lauglin Wired US’e “Bu gezegenlerin neye benzediği konusunda aslında kimsenin bir fikri yok” dedi.

Ayrıca, belki bu yeni gezegen bu güne kadar keşfedilmiş Dünya’ya en benzer gezegen olsa da, bu hususta ‘akıllı’ yaşamı ya da herhangi bir yaşamı muhakkak barındıracağı anlamına gelmiyor. ‘Yaşanma potansiyeli’ sadece bir gezegenin yıldızına çok uzak ya da çok yakın olmasına bağlı olmayan, daha ziyade belirsiz bir gösterge.. Öyleyse Dünya’nın ikizinin gerçekten de orada olduğunu nasıl ortaya çıkaracağız? Görüş alanındaki bazı gezegenlerin atmosferini tespit edebilecek kadar güçlü ve 2018’e ayarlanmış James Webb uzay teleskopunun fırlatılmasına kadar, cevaplar için bir süreliğine beklememiz gerekebilir.

wired.co.uk’tan çeviren Merve KAÇAR

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'dan kalkan savaş uçakları Lice'ye yanıcı madde bırakıyor

SONRAKİ HABER

Ağrı'da doğalgaz boru hattı ateşe verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...