27 Temmuz 2015 12:16

Cockburn: ABD, PKK'ye saldırıları onaylayarak en büyük hatasını mı yaptı?

Ortadoğu Yazarı Patrick Cockburn, 'ABD Türkiye’yi, Irak ve Suriye’deki savaşa dahil ederek 2003’te işgal ettiği Irak’ta Saddam Hüseyin’i indirerek yaptığı hatadan sonra Ortadoğu’daki en büyük hatasını yapmış olur' diyor.

Paylaş

Independent gazetesinin Ortadoğu Yazarı Patrick Cockburn, Türkiye’nin PKK’ye karşı başlattığı hava operasyonlarına ABD’nin verdiği desteği analiz ediyor.

Yazı “ABD, Türkiye’nin PKK’yi hedef alan hava saldırılarını onaylayarak, Irak Savaşı’ndan bu yana Ortadoğu’daki en büyük hatasını mı yaptı?” başlığını taşıyor.

BBC’nin Türkçeye çevirdiği yazısında Cockburn, PKK’nin misilleme saldırıları ile iki yıldır süren ateşkesin sona erdiğini belirterek başlıyor ve Kürtlerin ABD’yi, İncirlik Üssü’nü kullanma iznine karşılık Türkiye’nin bu saldırılarına müsamaha göstermekle suçladığı belirtiliyor.

Cockburn’e konuşan Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin danışmanı Kamran Karadaghi, “ Amerikalılar bu tarz hesaplarda pek iyi değil.. Belki Türkiye onların tarafında olursa, Kürtlere ihtiyaçları kalmayacağını düşündüler” diyor.

TÜRKİYE KÜRTLERE SALDIRMAYA DAHA HEVESLİ

ABD’nin İncirlik Üssü’nün kullanımı karşılığında Türkiye’nin PKK’ya yönelik saldırılarına onay verdiği iddialarını reddettiğinin belirtildiği yazı şöyle devam ediyor: “ABD’nin beklentisi ne olursa olsun, ilk işaretler Türk hükümetinin IŞİD’dense Türkiye, Suriye ve Irak’taki Kürtlere saldırmaya daha hevesli olduğunu gösteriyor.”

Türk polisinin, hükümete muhalif her kesime yönelik baskısını artırdığına da dikkat çeken Cockburn, şu analizde bulunuyor:
“Sonuç olarak ABD Türkiye’yi, Irak ve Suriye’deki savaşa dahil ederek kendisini Türkiye’nin istikrarsızlaşmasını kolaylaştıran ülke pozisyonunda bulabilir. Bunu yaparken IŞİD’i yenemeyeceği da açık. Eğer sonuç bu olursa, ABD 2003’te işgal ettiği Irak’ta Saddam Hüseyin’i indirerek yaptığı hatadan sonra Ortadoğu’daki en büyük hatasını yapmış olur”.

Türkiye’nin NATO’yu olağanüstü toplantıya çağırdığını da hatırlatan Cockburn, geçen iki yılda, ‘Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tüm gücü kendi elinde toplamaya çalışırken, ülkenin de giderek istikrarsızlaştığını ve şiddetin arttığını’ belirtiyor.
Cockburn Türk hükümetinin bu saldırılardaki amacının, olası bir erken seçimde zafer elde etmek olabileceği değerlendirmesini yapıyor: “Bunu yaparak Erdoğan, bu süre içinde koalisyon hükümeti kurulamazsa yıl sonunda yapılması planlanan erken seçimi kazanma niyetinde. IŞİD ve PKK’nin saldırılarının büyüteceği Kürt ve terörizm karşıtı dalgayı arkasına alarak, seçimde çoğunluğu kazanmayı deneyebilir”.

‘ABD’NİN TAVRI IŞİD’İN İŞİNE YARAYABİLİR’

ABD’nin Suriye’deki Kürtlere yardım ederken, PKK’yi ‘terörist örgüt’ olarak nitelemesinin kendisine sorun yaratacağını belirten Cockburn, şu çıkarımda bulunuyor: “ABD’nin ittifaklarında yaptığı bu değişiklikler, sonunda IŞİD’in yararına olabilir. Suriye’deki PYD militanlarının bir kısmı şimdi Türkiye’ye karşı savaşmak için geri dönebilir”.

Yazıda ABD’nin hesaplarında IŞİD’le mücadeleye yardım edecek bir Türkiye’nin, şu an için Kürtlerden daha önemli olduğu sonucuna varmış olabileceği belirtilirken, şu noktaya dikkat çekiliyor:

“Ancak Türkiye’nin Suriye’deki IŞİD’e karşı ne kadar mücadele edeceği net değil. Sınırında, Kobanê’nin batısında bir tampon bölge oluşturulmasını istediğini söylüyor, ama aynı zamanda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç hafta sonu yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Suriye’ye bir kara harekatı düşünmediğini belirtti.... Amerika’nın yönünün Kürtlerden Türkiye’ye kaymasının bölgedeki güç dengeleri üzerinde farklı sonuçları olabilir.”

Cockburn yazısını, bölgedeki diğer ülkelerin de bu çatışmanın içine girmesi ihtimali bulunduğuna dikkat çekerek sonlandırıyor: “ABD büyük olasılıkla Türkiye’nin Kandil ve Türkiye içinde PKK’yı hedef alan saldırılarını hoş görüp, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kürt bölgesine olası bir harekatını engelleyecek. Ancak bu sırada PKK İran’dan ve önceden ilişkilerinin iyi olduğu Suriye hükümetinden yardım talep edebilir”.

ÖNCEKİ HABER

Sabahat Türkler son yolculuğuna uğurlandı

SONRAKİ HABER

Venüs İşçileri işlerine dönmek istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...