27 Temmuz 2015 06:42

Demirtaş: AKP hükümetini kalıcılaştırmak için Türkiye'yi ateşe atıyor

Paylaş

Yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere biraraya gelen HDP MYK toplantısı öncesi konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yapılan operasyonların, "Saray'ı ve AKP'yi kurtarma operasyonları" olduğunu belirterek, "Bizim kaybedecek Saraylarımız, kırmızı plakalarımız, makamlarımız yok. Üryan geldik üryan gideceğiz" dedi. Demirtaş, AKP'nin hükümetini kalıcılaştırmak için Türkiye'yi ateşe attığını söyledi. 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AKP tarafından ilan edilen savaş halini değerlendirmek için biraraya gelen HDP MYK toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Demirtaş, yarın basına açık bir grup toplantısı yapacaklarını paylaşarak, geçici hükümetin Türkiye'yi savaşa sürüklediğini dile getirdi. 

"Zaten Suriye politikalarından dolayı Türkiye, Ortadoğu bataklığına sürüklenmiş durumdaydı" diyen Demirtaş, "Geçici olmanın verdiği panikle, kalıcı bir hükümete dönüşebilmek için Türkiye'yi her türlü çılgınlığa sürükleyebileceklerini daha önce göstermişlerdi. Şimdi de bunun acı bir örneğini yaşıyoruz" dedi. 

'AKP KENDİNİ KURTARMA OPERASYONLARI BAŞLATTI'

Demirtaş, bu sözlerinin devamında şunları söyledi: 

"AKP iktidarı boğazına kadar suça batmış, boğazına kadar kirliliğe bulaşmış bir iktidar olarak 7 Haziran'da tek başına iktidar olma şansını yitirince, büyük bir öfke ve kaygı ile hareket ederek, yeniden tek başına iktidar olmanın yollarını aradı. Erken seçim koalisyon kurulamadığı takdirde bir seçenektir. Ama olası bir erken seçimde kaotik bir ortamda güvenliğin Türkiye'de tesis edilemediği durumda, 'işte biz olmayınca kaos çıkıyor bizim yeniden iktidar olmamız lazım' korkusunu kamuoyuna vererek, bir erken seçim olasılığında tek başına iktidar olmayı hedefliyorlar. Tabii ki tek seçenek bu değil, şunu bütün yurttaşlarımız bilsin ki, Ağrı Diyadin'de kendi emirleriyle askerleri ölüme gönderebilecek çılgınlığa ve pervasızlığa sahip olduklarını gördük. Şehirde dağda bayırda, karakolda evinde bayırda, ölümüne sahip olduğunuz her insan bizim insanımızdır. Üniformasına siyasi düşüncesine bakmaksızın biz tamamının acısı paylaşacağız, tamamının bu halkın evlatları olduğunun bilinciyle hareket edeceğiz. Yolsuzluk ve rüşvet, hırsızlık gibi her türlü işin içine batmış geçici hükümet, HDP'den hesap sormaya asla kalkışmasın. Henüz hesabı verilmemiş suçlar ortada dururken kimse HDP'ye saldırarak kendini temize çıkarmasın. 

'BİZİM KAYBEDECEK SARAYLARIMIZ YOK'

Şunu iyi bilsinler bizim kaybetmekten korkacağımız Saraylarımız, makamlarımız, koltuklarımız, bizim kaybetmekten korkacağımız, çalıp çırptığımız ayakkabı kutularına doldurduğumuz milyarca dolarlarımız yok. Üryan geldik üryan gideceğiz. Bizim kaybedecek bir şeyimiz yok asıl siz kendinizi düşünün. Zan ediyor musunuz ki cenazelerin üzerine örttüğünüz bayrak sizin suçlarınızı örtecek, o tabutlar sizin günahlarınızı örtecek. Ülkeyi adım adım iç savaşa ve bölgesel savaşa sürüklemenize izin vermeyeceğiz. Türkiye toplumunun içi rahat olsun HDP var, HDP görevinin başındadır. Tıpkı 7 Haziran'da olduğu gibi Barış Adalet ve Demokrasi etrafında yeni bir yaşamı inşa etmeyi başaran partimiz, AKP'nin bu dayatmalarından Türkiye'yi çıkarmayı bilecektir."

"Kendilerini Türkiye'nin sahibi bizi de vatan haini gibi gösterenler dönüp yaptıkları haksızlıklara ve zulümlere baskınlar" diyen Demirtaş, bundan sonra olası bir erken seçimde AKP'nin bu ülkenin başına bela olmaması için demokrasi güçleri ile mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. 

'BARIŞ BİR ADIM ÖTEMİZDE DURUYOR'

Yaşananların mecburen yapılan operasyonlar olmadığını da belirten Demirtaş, "Barış sadece bir adım ötemizde duruyordu. Dolmabahçe Mutabakatı halen orta yerde duruyor. Sadece atılması gereken bir adım kalmış, bu kadar şaşaalarla yapılan operasyonların tamamı AKP'nin kendisini kurtarmaya yöneliktir. Bunlar devlet politikası değil, Saray politikasıdır. Saray kendisine ait bir devlet kurmuş durumda. Kendisine bağlı, istihbaratı, maliyesi, kolluk gücü, yargısı ve sosyal medya gücü var. Bu kararları alıp uygularken hükümette devlet içinde devlettin aldığı bu kararları yerine getiren görevli memurlardır. Olup bitenler Türkiye'ye ağır bir fatura çıkarıyor" diye konuştu.

En ağır faturanın gençlerin ölümü olduğunun altını çizerek, siyasetin ölümleri durdurabileceğini ifade eden Demirtaş, "Türkiye toplumu korkmasın bu beladan hep birlikte kurtulacağız" dedi. 

'MHP KOLTUK DEĞNEKÇİLİĞİ YAPIYOR: PARTİLERİ HALK KAPATIR'

Demirtaş, MHP ve AKP'den gelen parti kapatması tartışmalarına ilişkin de konuştu. Buna ilişkin "Bahsettiğim politika, faşizan politikadır, faşizan düşünceye sahip olanların da bu politikaya balıklama atlaması şaşırtıcı değil. Kendi işlerini yapıyorlar" dedi. 

Demirtaş, "Korkacağımız bir şey olsaydı Ankara'nın merkezinde siyasette olmazdık. Korkacağımız hiçbir şey yok, asıl kendi kirliliklerine baksınlar. Sivas'ta, Maraş'ta eli kana bulaşmış, hesap vermeden hesap soruyorlar. Partileri halk açar, halk kapatır. Tarih bunu defalarca göstermiştir. Ortada hatalı bir politika varsa bugün Türkiye'yi bu savaşa sürükleyenler, onun arkasından şakşakçılık yapanlar ve AKP'ye koltuk değnekliği yapanlardır" ifadelerini kullandı.

'DAVUTOĞLU, AYLARCA ÜZERİNDE ÇALIŞTIĞIMIZ DOLMABAHÇEYE İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPSIN'

Demirtaş'a, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Silah bırakılmadıkça çözüm sürecini yürütmenin alamı olmaz" anlamına gelen sözleri de hatırlatıldı. Demirtaş, buna ilişkin ise Davutoğlu'na şu sözlerle yanıt verdi:

"Davutoğlu'nun Dolmabahçe Mutabakatı ile ilgili bir açıklama yapmasını bekliyoruz. Cumhurbaşkanı 'kabul etmediğini, yanlış olduğunu' söyledi, 'masa yoktur' dedi. Cumhurbaşkanı fikirlerini açık açık söyledi. Davutoğlu'ndan şimdiye kadar bu konuda tek bir kelime duymadık. Yanlış mıydı, Sayın Davutoğlu bunu bir açıklayın. Çünkü aylarca heyetlerimiz ortak o metin üzerinde çalıştı. Sayın Davutoğlu'nun bir fikri yok mu merak ediyoruz. Orada bir çözüm metni var kendileri de altına imza attılar. Bu kadar mı iradesiz olur bir Başbakan kendisini geçici olarak görür. Önce kendileri bu konuda açıklama yapsın biz fikirlerimizi açıklarız." (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Xakurkê bombalanıyor

SONRAKİ HABER

Nusaybin'de polis saldırısı: 1 kişi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...