27 Temmuz 2015 01:07

Daimler işçileri grev hakkını savunuyor

Paylaş

Daimler işçilerinin grev hakkı için verdiği mücadele sürüyor. Bremen İş Mahkemesi, 10 Temmuz günü tarafların anlaşamaması üzerine ana davanın duruşması için tarafları 16 Şubat 2016 günü için davet etti. Eylül ayına kadar taraflara yazılı gerekçelerini sunmaları için süre de veren mahkeme heyeti, “Aynı gün davayı bitirmek için hazırlıkların iyi olması gerekiyor” görüşünde.
Davanın arka planı ise şöyle; Bremen’deki fabrikasında üretimi artırmak için milyarlarca avro yatırım yapan Daimler tekeli, aynı zamanda üretimin maliyetini düşürme amaçlı, işlerin giderek artan bir oranda bir kısmını taşeron firmalara ve kiralık işçilere devretmek için yol ve yöntemler deniyor. Aynı zamanda IG Metal Bremen’in ve İşyeri Temsilciliği’nin (BR) çoğunluğunun desteğiyle yeni bir vardiya sistemi yürürlüğe koyulmak isteniyor. Buna göre artık cumartesi günleri de normal mesai günü olacak. Yani haftalık çalışma günleri hiçbir fazla mesai zammı ödenmeden 6 güne çıkartılacak. Aylarca süren görüşmelerde bir ilerleme sağlanamayıcınca BR içinde mücadeleci geleneğe sahip çıkan grup, tartışmayı işçiler arasına taşıyarak, işçilerin üretimden gelen gücünü gündeme getirmek için harekete geçtiler.
Daimler patronlarının planlarını geri alması için işçiler Kasım sonu ve Aralık 2014’de üç kez iş bıraktılar. En son olarak ise 2500 işçinin katıldığı grevin ardından fabrika yönetimi işçilere azgınca saldırmaya başladı. Toplam 761 işçiye, “illegal olan bir iş bırakma eylemine katıldıkları” iddiasıyla uyarı verildi. Aynı zamanda işçileri bölmek için “Eylemin ele başlarını söyleyin, uyarıları geri çekelim” şeklinde girişimler gündeme geldi.
Daimler yönetiminin bütün bölme girişimleri işçiler ve mücadeleci BR üyeleri tarafından boşa çıkartıldı.
Bremen, Hamburg ve Berlin’den çok sayıda avukatın üstlendiği dava öncesi yapılan açıklamalarda, “Daimler işçileri sadece uyarı cezalarının geri alınması için değil aynı zamanda grev hakkının geliştirilmesi ve güvenceye alınması için mücadele ediyorlar” denildi. Mahkeme önünde açıklamayı yapan Avukat Helmut Platow, “Gerekirse Avrupa Adalet Divanı’na kadar gideceğiz. Grev hakkı insan hakkıdır, bunun için mücadele edeceğiz” dedi.
Özellikle IG Metall Sendikası’nın, Daimler tekeline karşı dava açan işçilere ne hukuksal ne de maddi hiçbir destek vermemesi tepkilere neden oluyor. BR üyesi Gerwin Goldstein, “Emek büyük ölçüde değersizleştiriliyor ve biz buna sessiz kalamayız” dedi. (Bremen/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Polisin kovaladığı çocuk 7'nci kattan düşerek can verdi

SONRAKİ HABER

Çaykur'da sendikal bürokrasi yenilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...