27 Temmuz 2015 00:45

Almanya Ford da işçileri hasta ediyor!

Paylaş

Ford Köln’de hastalanıp çalışamayan işçilerin oranı giderek artıyor. Özellikle Fiesta montaj bandında çalışan emekçiler arasında hastalanma oranı yüzde 10 dolayında seyrediyor.

Ford’un Köln fabrikasında Haziran ortasında yapılan işyeri toplantısında özellikle üretimdeki işçileri hedef alarak konuşan personel şefi Rainer Ludwig, “Yüzde 10 rapor alma oranıyla sadece Ford fabrikaları içinde en fazla rapor alan değilsiniz, ayın zamanda bütün otomobil fabrikaları arasında da en çok rapor alanların en başındasınız” dedi.

LUDWİG SOPAYI GÖSTERDİ!

Özellikle araç montaj bölümünde çalışan 4000 işçinin 400’ünün sürekli raporlu olduğunu söyleyen Ludwig, “Eğer bu durum geçen yıl yaşansaydı o zaman 2021 yılına kadar işyeri güvencesini içeren sözleşmeyi imzalar mıydık bilmiyorum” dedi.

2014 yaz aylarına kadar rapor alma oranlarının sürekli gerilediğini bildiren Ford menajeri, Haziran’da sözleşmenin imzalanmasının ardından ise rapor alma oranlarında “ürkütücü bir artış” gözlemlediklerini söyledi.

Toplantıya katılan işçilerle yaptığımız görüşmede işçiler, “Şimdiye kadar bu tür durumlarda aba altından sopa gösterilirdi. Ama şimdi Ludwig açıktan sopayı sallamaya başladı” dediler. “Madem rapor oranlarının artmasından o kadar ürkmüşler bir de bunun nedenine baksınlar” diye konuşan işçiler, “Tempo sürekli artıyor, 8 saat boyunca 77 saniyede bir aynı işi yapıyoruz. Ne bel kalıyor ne de kol kalıyor, her tarafımız tutulup ağrıyor” dedi.

‘HENNİG SUSSAYDI DAHA İYİ OLURDU’

Köln’de yayınlanan bir yerel gazeteye demeç veren İşyeri Temsilciliği Başkanı Martin Hennig, işçileri ‘savunma’ adına yaptığı açıklamada işverene destek çıktı. “Ford fabrikalarını karşılaştırmak gerçeği yansıtmaz. Köln’deki çalışanların yaş ortalaması diğerlerine göre çok daha yüksek. Ama yine de örneğin Mart ayında bütün branş ortalamasının altında bir rapor oranı olduğunu da görmemiz gerekiyor. Ondan sonra ciddi bir artış oldu. Ayrıca Almanya’da 6 hafta boyunca işçiye aynı ücret ödeniyor. Bunun böyle olmadığı ülkelerde işçiler hasta olmalarına karşın işe gidiyorlar. Ayrıca diğer fabrikalarda uzun süredir raporlu olanlar istatistiklerde gözetilmiyor, Köln’de bunlar da gözetiliyor. Eğer bunlar sayılmasa Köln’deki rapor oranı da diğer Ford fabrikalarından farklı olmazdı” dedi.

Hennig’in bu açıklamasını nasıl değerlendirdiklerini sorduğumuz işçiler, “Hennig bu konuda sussaydı daha iyi olurdu” dediler. Hennig’in istatistikleri düzeltme yerine çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusuna eğilmesini öneren işçiler, “2017’de yeni Fiesta modelinin üretime geçmesiyle birlikte çalışma koşullarımız daha da esnekleştirilecek. Siparişe göre her gün yarım saat daha az veya fazla çalışmak zorunda kalacağız. Bütün bunlar iş stresini dolayısıyla hastalıkları da artıracak. Buna karşı bir çözüm gerekiyor” dediler.

ÖZEL YAŞAM MERCEK ALTINA...

Ford yönetimi tarafından aynı yerel gazeteye yapılan açıklamada ise, “Hastalanma nedenlerini sadece işte aramak doğru değil. Ustabaşlarına verdiğimiz bir talimatla rapor alan bütün işçilerle görüşmelerini ve hastalanma nedenlerini araştırmalarını istedik. Acaba özel yaşamda dikkat edilmeyen ve hastalığa neden olan nedenler olabilir mi? Bazı yeni düzenlemelerle bu gibi sorunlar ortadan kaldırılabilir mi? Bütün bunlara da bakacağız. Tabi yeni modelin üretimine geçilirken daha ergonomik çalışma koşulları da yaratmaya çalışacağız” denildi.

Açıklamada ayrıca Ford tekelinin 2011’den bu yana Avrupa’da zarar ettiğine dikkat çekilirken,“Ford merkezi artık kârlı sürece girmek istiyor. Bunu sadece pazar payını artırarak değil aynı zamanda üretim maliyetini de düşürerek gerçekleştirmek istiyor. Aksi takdirde üretim, maliyetlerin daha düşük olduğu yerlere kaydırılabilir” denildi.

FORD DETROİT: ÜRETİM MEKSİKA’YA KAYDIRILIYOR

Bir zamanlar ABD’nin “otomobil merkezi” olarak bilinen Detroit kan kaybetmeye devam ediyor.

Ford tekeli tarafından yapılan açıklamada, 2018’den itibaren Focus ve CMax Hybrid modellerinin Detroit’te üretilmeyeceği açıklandı. Orta model araçların artık ABD’de uygun bir maliyete üretilemediğini ileri süren Ford yönetimi sözcüsü, “Yeni modelleri nerede üreteceğimize henüz karar vermedik. Ama Detroit’te üretmeyeceğimizi biliyoruz” dedi.

Üç hafta önce yapılan bir açıklamada ise tekelin Meksika’daki fabrikalarına 2,5 milyar dolar yatırım yapacağı bildirilmişti. Aynı açıklamada, “Üretim tesisleri konusunda kararları şirketimizin rekabet gücünü geliştirmek amaçlı alıyoruz. Meksika sadece düşük ücretler konusunda değil aynı zamanda çok sayıda serbest ticaret bölgesi anlaşması dolayısıyla düşük gümrük vergileri nedeniyle tercih edilen bir bölge. Ayrıca bu Orta Amerika ülkesinde üretilen araçlarımızı hem Kuzey Amerika’ya hem de Güney Amerika’ya daha çabuk ve düşük maliyetle ulaştırabiliyoruz. Bu da bizim için çok önemli” demişti.

İki açıklamayı birlikte değerlendiren gazeteler, Ford’un 2018’den itibaren Focus ve C-Max Hybrid modellerini Meksika’da üreteceği sonucuna varıyorlar.  (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sabahat Türkler’e bir demet karanfil

SONRAKİ HABER

Polisin kovaladığı çocuk 7'nci kattan düşerek can verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...