26 Temmuz 2015 13:16

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek: AKP hükümeti meşru değildir

Paylaş

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, AKP’nin 7 Haziran seçimlerinde ülkeyi tek başına yönetme meşruluğunu yitirmesine rağmen, topyekûn savaş kararı aldığını kaydetti. 

DBP’li belediye eş başkanları, ara dönem toplantısı için DBP eş genel başkanları Kamuran Yüksek ve Emine Ayna’nın katılımıyla Diyarbakır’da toplandı. Açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, yeni bir konsept ile karşı karşıya olduklarını dile getirerek, “Mücadele ile yaratılan değerlerimize sahip çıkarak yolumuza devam edeceğiz” dedi.

7 Haziran seçimlerinde tek başına iktidar olma meşruluğuna kaybeden bir AKP hükümeti ile karşı karşıya olduklarını belirten Kamuran Yüksek, halkın seçimlerde tek başına ülkeyi yönetme ehliyeti vermememsine rağmen, AKP’nin savaş gibi tüm ülkeyi ve toplumu derinden etkileyebilecek bir kararı çok rahatlıkla alabildiğine işaret etti.

AKP’nin meşruluğu olmamasına karşın savaşta ısrar etmesini, “darbe” olarak nitelendiren Yüksek, “Darbe dönemlerinde basın sansürlenir, demokratik basın açıklamaları engellenir ve her sabah onlarca yüzlerce yurttaş gözaltına alınır. Şu an yaşananlarda tam da budur. Bu bir darbedir. Halk yönetme yetkisi vermemişken zorla karar alıp uygulamak, bir darbe mekaniğidir. AKP, bir darbe mekaniği olarak çalışmaktadır” dedi.

MİT’İN ELEMANLARI KATİLAMI GERÇEKLEŞTİRDİ!

Yüksek, bu sözlerinin ardından Suruç’ta gerçekleştirilen katliam üzerinde durdu. Yüksek, katliamın AKP’nin bilgisi ve denetimi dahilinde gerçekleştirildiğini söyledi. Katliamın amacının ise sosyalist kesimlerin Kürt hareketiyle ortaklaşmasını engellenmek istenmesi olarak ifade eden Yüksek, “Halkların birlikteliğinin önüne geçmek istenmektedir. Yapılanların faturası sadece DAİŞ’e kesilmek istenmektedir.

DAİŞ’in, Türkiye’nin iç siyasetle ne işi var? Bu katliamı MİT’in, DAİŞ’e gönderdiği elemanlar gerçekleştirmiştir” diye 

Yüksek, devam eden savaş konseptinin hedefinin, Kürtlerin kazanımları yok etme ve Türkiye’yi savaş koşullarında bir erken seçime götürme arayışı olduğunu da söyledi. Yüksek, Erdoğan ve AKP’nin, 7 Haziran seçimlerinin sonuçlarını kabul etmediğini, Erdoğan’ın ise tek başına başkan olana kadar bu savaşı sürdürmek istediğinin belirtti. 

‘BELEDİYELERE BASKI YAPILACAK’

Yüksek, “Başlayan savaş konsepti ile belediyelerimize bir teftiş programı çıkarılmıştır. Peki, neden şimdi? Neden savaş konseptinin devreye girdiği bugünlerde başlatıldı? Çünkü belediyelerimiz Kobanê ile Rojava ile dayanıştı, yardım etti. Bunların hepsini de yasalar çerçevesinde gerçekleştirdi. Belediyelerimiz 193 bin Kobanêli yurttaşın aylarca tüm ihtiyaçlarını karşılamıştır. İşte bu teftişle bunun üzerinden belediyelerimizi yolsuzlukla karalamak istiyorlar. Nasıl ki Gazze’ye, Filistin’e yardım etmek hak ve meşru ise, Rojava’ya da yardım etmek meşrudur. Bizler öyle diğer belediyeler gibi reklam yapan belediyeler değiliz. Bu teftişlerle belediyelerimizin ne kadar halkçı olduğu ve Rojava devriminin yanında durduğu belli olacaktır” şeklinde konuştu. 

Toplantı konuşmaların ardından basına kapalı yapıldı.

DBP’DEN EYLEM ÇAĞRISI 

Devreye konulan topyekün savaş konseptine karşı DBP Genel Merkezi tüm birimlerine son dönemde yaşanan gelişmeler kapsamında bir genelge yolladı. Geliştirilen saldırılara karşı sessiz kalınmayacağı vurgulanan genelgede, tüm il ve ilçe örgütlerine ise zaman kaybetmeden eyleme geçme çağrısı yapıldı. Bir süredir değişik ortamlara saldırıların gerçekleştiğinin belirtilen genelgede, seçim öncesinde de gerçekleştirilen bombalama ve gözaltılarla, HDP’nin baraj altında kalmasına ve PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından başlatılan seçim sürecinin bitirilmeye çalışıldığını ancak seçimlerde AKP’nin bu oyununun boşa çıkarıldığı hatırlatıldı. Seçim sonrası kazanılan başarıyı hazmedemeyen hükümetin seçim öncesi politikalarını üst aşamaya taşıdığının vurgulandığı genelgede, IŞİD adı altında gerçekleştirilen saldırıların planlayıcısının da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve güdümündeki AKP olduğu ifade edildi (DiyarbakırDİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da Barış Bloku açıklaması: 'Bunun adı faşizmdir'

SONRAKİ HABER

Asya’dan Avrupa’ya yüzdüler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...