26 Temmuz 2015 13:10

Lufthansa’da grevler yeniden gündemde

Paylaş

Almanya’nın en büyük havayolu şirketinde uzlaşma görüşmeleri de çıkmaza girdi. Yaklaşık bir yıldır Pilotlar sendikası VC-Cockpit ile Lufthansa arasında devam eden görüşmeler çıkmaza girmişti. Pilotların maaşlarından ve şirketin katkı sunduğu emeklilik fonunu gasbetmek isteyen Lufthansa yönetimi ayrıca pilotların emeklilik yaş ortalamasını da 58’den 61’e çıkarmak istiyor. 

Lufthansa’nın yeni kurduğu “Eurowings” havayolunda çalışma ve ücret koşulları da uzlaşma görüşmelerinde ele alınacaktı. Bunun yanı sıra Lufthansa Cargo ve Germanwings şirketlerindeki pilotların da emeklilik haklarıyla ilgili de görüşmeler çıkmazda. Bu durumdan çıkmak için Lufthansa yönetimi bütün konuların masaya yatırıldığı “toplu uzlaşma” (“Gesamtschlichtung“) önerisini gündeme getirmişti.
Uzlaşma görüşmelerinin başlamadan çıkmaza girmesinde sorumluluğun Lufthansa’ya ait olduğunu bildiren Cockpit yönetimi, “Toplu uzlaşma öneren şirket yönetimiydi. Toplu uzlaşmada hangi konuların nasıl ele alınacağı üzerine görüşmelerde Lufthansa yönetimi bütün girişimleri sabote etti. Bu durumda daha fazla masada oturmamız için neden kalmamıştı” açıklamasını yaptı.

MÜCADELE YAYGINLAŞABİLİR

Uzlaşma görüşmelerinin çıkmaza girmesinin asıl nedeni olarak ise Eurowings gösteriliyor. Lufthansa, ucuz havayolu şirketleriyle rekabet edebilmek için kurduğu Eurowings’te hiçbir sözleşmeye bağlı olmamak istiyor.

Basına yansıyan bilgilere göre Lufthansa, Eurowings’in merkezini ve uçakların ruhsatını bir başka ülkeye kaydırmayı da düşünüyor. Ancak bu durumda Lufthansa şirketi sadece Cockpit ile değil aynı zamanda kabin personelinin örgütlü olduğu UFO ve Verdi sendikalarıyla da karşı karşıya gelecek. Bu ise mücadelenin yaygınlaşabileceğini gösteriyor.

220 MİLYON EURO ZARAR

Şimdiye kadar pilotların 12 kez greve çıkması nedeniyle Lufthansa şirketi 220 milyon avro zarar etmiş bulunuyor. Buna karşın planlarından vazgeçmeyen şirket yönetimi, “Firmamızın stratejik yeniden yapılanmasından vazgeçmeyeceğiz” görüşünü savunuyor.

Diğer yandan Lufthansa’da çalışan toplam 19 bin kabin personelinin emeklilik fonlarıyla ilgili TİS görüşmelerinde de bir ilerleme sağlanamadı. UFO ve Lufthansa yönetimi arasında devam eden görüşmeler çıkmaza girmiş ve uzlaşma komisyonu devreye girmişti. Fakat aynı pilotlarda olduğu gibi Lufthansa yönetimi bu uzlaşma görüşmelerini de sabote etmişti. Bunun üzerine UFO sendikası, Haziran sonunda şirket yönetimini süresiz greve çıkmakla tehdit etmişti. Pilotların ve kabin personelinin Lufthansa’da ne zaman greve çıkacağı önümüzdeki üç hafta içinde belli olması bekleniyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bahçeli'den 'savaş devam etsin HDP kapatılsın' çağrısı

SONRAKİ HABER

Ankara'da Barış Bloku açıklaması: 'Bunun adı faşizmdir'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...