26 Temmuz 2015 12:59

ÇAYKUR’da verilen sözler unutuldu

Paylaş

ÇAYKUR’da, Öz Gıda-İş ile Çaykur arasında imzalanan sözleşmede işçilere verilen sözler tutulmuyor. Kamu işçilerinin özleşmesiyle aynı sözleşmeyi imzalayan Öz Gıda-İş ve Çaykur yönetimi, sosyal haklarda iyileştirme yapılacağı sözü vermişti. 

Kamu işçilerine verilen zamlarla aynı kategoride zam alan Çaykur işçileri, yapılan sözleşmenin geçmiş yedi yıllık kayıplarını karşılamadığını ifade ederek, imzalanan sözleşmeyle bu kayıpların dokuz yıla çıkarıldığını ifade ediyorlar. Öz Gıda-İş Sendikasının kayıpları karşılamak için Çaykur Genel Müdürlüğüyle görüşerek sosyal haklara yüksek artışlar yapılacağı sözü ise karşılık bulmadı ve verilen sözler yerine getirilmedi. Sosyal haklar içinde en fazla artış yapıldığı iddiasında bulunan Öz Ggıda-İş sendikasının yetkililerine seslenen Çaykur işçileri, 1.15 lira olan yo ücretinin 2.15 liraya çıkarılmasının neresini başarı olduğunu soruyor. Zaten günlük olarak en az 6 lira yol parası ödediklerini ifade eden işçiler,  yapılan artışın komik olduğunu belirtiyorlar. Yemek, elbise, doğum, ölüm yardımlarında da komik artışlar yapıldığını söyleyen işçiler bu artışların yaralarına mehem olmadığını anlatıylor. 

‘İYİYSE GELİN İŞÇİYE ANLATIN’

Sözleşme sürecinde hiçbir şeyden haberdar edilmediklerini, sözleşmenin imzalandığını bile basından öğrendiklerini söyleyen işçiler, “Madem iyi bir sözleşme imzaladınız gelin yaptığınız sözleşmeyi iş yerlerinde işçilere anlatın. Şu ana kadar hiçbir sendika yöneticisi iş yerlerine gelerek sözleşme hakkında bir kelime bile söz söylemedi çünkü gelecek yüzleri yok” diyorlar.  Tek Gıda-İş sendikasının daha önce imzaladığı sözleşmelerle aynı sözleşmeye imza atıldığına dikkat çeken işçiler, “Gelip anlatmadıklarına göre bunlarından diğerlerinden bir farkları olmadığı ortaya çıkıyor” diyorlar. Vergi dilimi artışlarıyla birlikte alınan yüzde 6 zammın geri alındığını, bunun sıfır zam anlamına geldiğini belirüten Çaykur işçileri, temel tüketim ürünlerine gelen zamlar ve pahlılıkla sözleşmenin eksi bakiyeye düştüğünü söylüyor. Sendikanın suçlarının üstünü örtmek için işçilere baskı kurduğunu anlatan işçiler, “Üreticilerle birlikte mücadele edeceklerini ifade ettiler. (Rize/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Van'da zırhlı araçların plakaları söküldü!

SONRAKİ HABER

Ünplast’ta işçiler kazandı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa