26 Temmuz 2015 11:03

Gözaltı terörü ve saldırılar 3’üncü günde de devam etti

Gözaltı terörü ve saldırılar 3’üncü günde de devam etti

Paylaş

7 Haziran ile birlikte iktidardan düşmesine rağmen, "ara rejim" ve savaş kabinesi oluşturmakla eleştirilen AKP'nin emriyle süren gözaltı operasyonları, 3’üncü gününde de sürdü. Şu ana kadar yüzlerce kişinin gözaltında tutulmasına rağmen, yeni operasyonlarla buna yenileri eklendi.

MARDİN 

Mardin'in Derik ilçesinde, TEM ve özel harekat polisleri tarafından sabahın erken saatlerinde Kale ve Tepebağ mahallelerinde çok sayıda eve baskın yapıldı. Yapılan ev baskınlarında BDP Derik eski İlçe Başkanı Vahap Çeri ve belediye çalışanı Rıdvan Dip gözaltına alındı. 

Yapılan ev baskınlarında eşi gözaltına alınan Şükran Dip, "Sürekli evimizin basılıp, eşimin gözaltına alınmasından bıktık artık. Çocuklarımın psikolojisi bozuldu, bunlar bizden ne istiyor?" sözleriyle tepki gösterdi. İlçede gözaltı sayısının artabileceği belirtildi. 

Mardin merkez Artuklu ve Derik ilçelerinde 17 eve yapılan eş zamanlı baskınlarda 10 kişi gözaltına alındı. Mardin merkez Artuklu ilçesi Yalım, Saraçoğlu ve Cumhuriyet mahallerine sabah saatlerinde polisler tarafından 8 eve yapılan baskınlarda Aziz Kalkan, Aslan Kalkan, Zafer Demir, Bünyamin Çalğan ve Abdullah Uslanmaz adlı kişiler gözaltına alınırken evde bulunan çeşitli dokümanlara da el konuldu. 

Derik ilçesinde de Cevizpınar, Zeytinpınar, Bahçelievler, Kale ve Tepebağ mahallerine polislerin düzenlediği eş zamanlı DBP İlçe Başkanı Vahap Çeri, Rıdvan Dik, İbrahim Poyraz, Erkan Eğe ve Bilal Yasin gözaltına alındı.

AĞRI 

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde dün yapılan ev baskınında gözaltına alınan HDP üyesi Feyyaz Takan emniyetteki işlemlerinin ardında akşam saatlerinde adliyeye getirildi. Savcılık ifadesinin ardından, "Örgüt üyesi olmak " iddiasıyla Diyadin Asliye Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen Takan, tutuklanarak Diyadin A Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.

GÖZALTINDAKİ 11 KİŞİ SERBEST 

Ağrı'da dün sabah saatlerinde eş zamanlı yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan Hamit Taşdemir, Kerem Çarboğa, Melik Çartı, Celal Çerlik, Özcan Babayiğit, Ömer Doğan, Cemil Öztürk, Erhan Çakal, Ayhan Özden, Hakan Bağatur ve Yusuf Taşpınar isimli yurttaşlar emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye getirildi. 11 kişi savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. 

BATMAN

Batman'ın Kozluk ilçesinde sabah saatlerinde polislerce yapılan ev baskınlarında 4 kişi gözaltına alındı. İki gün önce ilçe hükümet konağına yapılan saldırının failleri oldukları iddiasıyla Mehmet Yusuf Işık, Seyithan Toptik, Ömer Faruk Işık ve oğlu Cengiz Işık gözaltına alınırken, araması olan ve evde bulunmayan Veysi Avcı yerine ise babası Mehmet Şirin Avcı gözaltına alınarak İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Gözaltına alınan Seyithan Toptik'in babası Ali Toptik, kendisini yere yatıran polisin kafasını ezip, oğlunu da kolunu kıracak şekilde kelepçeleyip gözaltına aldıklarını söyledi. 

DİYARBAKIR

Diyarbakır'ın Hazro ilçesinde gece saatlerinde yapılan ev baskınlarında gözaltılar yaşandı. Özel harekat polislerinin de bulunduğu aramalarda kapılar kırılarak açılırken, yapılan baskınlarda HDP İlçe Eşbaşkanı Fesih Balbey ve Tayfur Dolan isimli yurttaş gözaltına alındı.

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde sabaha karşı yapılan ev baskınlarında 8 kişi gözaltına alındı. Dün yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 7 kişinin ardından bugün gözaltına alınan Bayram Gökalp, Murat Baran, İdris Meşe, İbrahim Türk, Hanifi Ödemiş, Muharrem Çiçek, Nedim Bitkin ve Necmeddin Sonyacı ile birlikte ilçedeki gözaltına sayısı 15'e yükseldi. 

Öte yandan dün yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 7 kişiden biri olan Metin İpek adlı yurttaş, daha önce kesinleşmiş cezası bulunduğu gerekçesiyle tutuklanarak Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. 

İlçedeki ev baskınlarında gözaltına alınanlardan İdris Meşe'nin annesi Saliha Meşe, "Polisler silahlarla kapıları açmak istememize rağmen kırarak içeri girdiler. Silahlarını bize doğrultmuşlardı. Polislerin yüzleri kapalıydı. Daha sonra oğlumu yüzüstü yere yatırıp kafasına doğru silah doğrulttular. Ben polislere 'oğlum ameliyatlıdır' dememe rağmen bizi dinlemediler. Hakaretler ettiler. Ben bu yaşıma kadar böyle bir şey görmedim. Köylerde yaşadığımız dönemlerde bile böyle şeyler görmedik. Biz yaptıkları zulme karşı çıkmak istedik. Ama bize sürekli 'susun konuşmayın' diyorlardı" sözleriyle yaşananları anlattı. 

Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde gece geç saatlerde 12 eve eş zamanlı polis baskınları yapıldı. Yapılan baskınlarda evler dağıtılırken, 10 yurttaş gözaltına alındı. 

Gözaltına alınan Mustafa Dayan, Mansur Dayan, Talip Altay, Ferhat Özyoldaş, Hasan Akgündüz, İbrahim Atlı, Derviş Atlı, Cahit Eşsiz, E.A ve M.A isimli yurttaşlar Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Gözaltına alınma gerekçeleri ise henüz öğrenilemedi. 

ADANA 

Adana merkez Seyhan ilçesi akşam saatlerinde Hürriyet Mahallesi'nde, hava saldırıları, Suruç katliamı ve operasyonları protesto eden gençlere polisin saldırısı ile başlayan çatışmalar gece saatlerine kadar sürdü. Polisin uzun namlulu silahlar ile gençlere saldırdığı mahallede gençler de öz savunma geliştirerek, havai fişek, taş ve molotoflar ile karşılık verdi. 

Çatışmaların tüm mahalleye yayılmasıyla polis zırhlı araçlar eşliğinde yüzlerce gaz bombasını rastgele mahalle atarak, mahalleyi gaza boğdu. Gaz bombası nedeniyle çok sayıda yurttaş fenalık geçirdi. Bazı gaz bombaları ise yurttaşların evlerinin içine kadar girdi. Gece saatlerine kadar devam eden çatışmalarda yaralanan ve gözaltına alınan kimsenin olup olmadığı konusunda bilgi alınmazken, gençlerin ara sokaklara girip, dağılmasıyla olaylar sona erdi. Polis mahalledeki ablukası sabaha kadar sürerken, gece boyunca helikopterler ile mahalle üzerinde alçak uçuş yapıldı. 

ERZURUM 

Erzurum'un Karayazı ilçesinde sabah saatlerinde çok sayıda özel harekat polisinde katılımıyla evlere baskın düzenlendi. Yapılan baskın sonucunda DBP ve HDP yöneticisi 5 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan Meltem Ateş, Faruk Ütsek, Ercan Toprak, Mehmet Fatih Bingöl ve M. Hayri Bingöl sağlık kontrolünün ardından İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. 

SİİRT 

Siirt'in Kurtalan ilçesine bağlı Yuvalı (Beytil) köyünün Soğuksu (Kanîmirya) mezrasına yapılan baskında ise Ramazan Ceylan adlı bir genç gözaltına alındı. Üniversite öğrenci olduğu öğrenilen Ceylan'ın gözaltı sırasında şiddete maruz kaldığı ve Siirt Emniyet Müdürlüğüne getirildiği belirtildi. 

VAN

Van'ın Çaldıran ilçesinde eş zamanlı olarak yapılan ev baskınlarında biri çocuk 8 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan Oktay Sağlık, Saim Taş, Nuh Yıldırım, Halit Koç, Şehmuz Çelik, Serkan Tırak, İhsan Çılgın ile 14 yaşındaki O.S. adlı bir çocuk, götürüldükleri hastanede sağlık kontrolünden geçirilmeleri sonrası İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

ERZURUM 

Erzurum'da eş zamanlı baskınlar gerçekleştirildi. Kent merkezinin yanı sıra Horosan ilçesinde yapılan baskınlarda aralarında HDP'li yöneticilerin de olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

Merkez Yakutiye ilçesine bağlı Kazım Yurdalan ve Mahallebaşı semtlerinde Siyasi Şube'ye bağlı polisler ve özel hareketçilerce yapılan operasyonlarda gözaltına alınanlardan ikisinin isminin Arzu Öztürk ve Fırat Öztürk isimli HDP İl Örgütü yöneticileri olduğu öğrenildi. Gözaltına alınan diğer kişilerin isimleri henüz öğrenilmezken, gözaltı sayısının artabileceği bekleniyor. 

Horasan ilçesinde ise HDP yöneticisi olduğu belirtilen Suat Filen isimli yurttaş yine polislerce evine yapılan baskın sonrası gözaltına alındı.

Gözaltına alınan yurttaşların ifadeleri alınmak üzere il ve ilçe emniyet müdürlüklerine götürüldükleri öğrenildi.

HAKKARİ 

Hakkari'nin dün yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 4 çocuktan 3'ü tutuklandı. Emniyet işlemlerinin ardından akşam saatlerinde adliyeye getirilen çocuklar, savcılık ifadesinin ardından "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Mahkeme sonucunda S.K. (16) serbest bırakılırken, M.O (17), S.S. (16), H.Y. aynı gerekçeyle tutuklanarak, Hakkari Cezaevi'ne gönderildi.

Öte yandan, dün akşam saatlerinde özel harekat polislerinin kent merkezinde DBP il yöneticisi Fırat Ertunç'u gözaltına alarak emniyete götürdüğü öğrenildi. 

ADIYAMAN 

Adıyaman'da dün gözaltına alınan ve aralarında HDP ve Eğitim Sen yöneticilerinin bulunduğu 16 kişi serbest bırakıldı. Emniyet işlemlerinin ardından akşam saatlerinde adliyeye getirilen 16 kişi, 5 saat süren savcılık işlemlerinin ardından gece saatlerinde serbest bırakıldı. 

İZMİR 

İzmir'de 2 gün önce çok sayıda adrese düzenlenen baskınlarda "Paralel yapı" ile bağlantısı olduğu ve "Finansal destek sağladığı" iddiasıyla gözaltına alınan 22 kişi, emniyetteki işlemlerinin ardından sabah saatlerinde savcılık ifadesi için adliyeye getirildi. 

ANKARA 

Ankara'da dün Barış Blok'u tarafından yapılmak istenen barış yürüyüşüne polisin müdahale etmesi sonucu gözaltına alınan 36 kişi dün akşam saatlerinde emniyetteki işlemlerinin ardında serbest bırakıldı. Gözaltı sürecine ilişkin bilgi veren Avukat Serbay Köklü, gözaltıları Çağdaş Hukukçular Derneği , Özgür Hukukçular Derneği ve Demokrat avukatların takip ettiği bilgisini verdi.

Eğitim Sen Genel Merkezi'ne dün gerçekleştirilen baskın ve yapılan gözaltılara ilişkin de bilgi veren Köklü, Türkiye'de tedavi gören ve Eğitim Sen konukhanesinde kalan Rojavalı yaralıların da aralarında bulunduğu 17 kişinin gözaltına alındığını hatırlattı. Gözaltındakilerin emniyetteki ifadelerinin alınmaya başlandığını belirten Köklü, gün içinde savcılığa çıkarılmalarının beklendiğini söyledi. 

Aynı şekilde YDG-H üyesi oldukları iddiasıyla Ankara'da gözaltına alınan 12 gencin de hala gözaltında tutulduğunu belirten Köklü, gençlerin tamamının HDP çalışanı ve sempatizan olduğunu söyledi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Asker, Lice'nin ormanlarını yaktı

SONRAKİ HABER

Gazi'de polis biber gazı fişeğiyle gazeteciyi ayağından vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...