26 Temmuz 2015 09:07

Kılıçdaroğlu: Kaçak Saray'da oturan kişi, Türkiye'nin geleceğiyle ilgili kumar oynuyor

Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, koalisyon görüşmelerinde gelinen son durum ile siyasi ve askeri operasyonlara ilişkin yaptığı değerlendirmede, Erdoğan'ın, Türkiye'nin önündeki sorunların farkında olmadığına söyledi. Kılıçdaroğlu, adını anmadığı Erdoğan'a yönelik "Kaçak Saray'da oturan kişi, Türkiye'nin geleceği ile ilgili kumar oynuyor. Türkiye'nin geleceği bir kişinin iki dudağı arasına hapsedilemez" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, koalisyon görüşmelerinde gelinen son durum, gözaltı operasyonları ve Kandil’e hava saldırılarına ilişkin Hürriyet Gazetesi'ne konuştu. "Çatışmayı arzu ettiğinizde sonlandırmak, arzu ettiğiniz zamanda başlatmak gibi bir lüksünüz olamaz. Siz ya bölgeyi bilmiyorsunuz veya olayın büyüklüğünü henüz kavrayamamışsınız" diyerek AKP'ye seslenen Kılıçdaroğlu, AKP ile koalisyon yapmanın CHP'ye çıkaracağı faturayı bildiklerini, ancak Türkiye'nin önündeki faturanın daha ağır olduğunu belirtti. 

Hükümetin kurulmamasının gecikmesi halinde, faturanın daha da büyüyeceğini de ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bu nedenle elimizi taşın altına koymamız gerektiğinin farkındayız" dedi.

'SARAY'DA OTURANIN GÜNDEMİ VE HEDEFİ FARKLI'

Kılıçdaroğlu, Erdoğan hedef ve gündeminin farklı olduğunu da ifade etti. Kılıçdaroğlu, bunu ise "Saray'da oturan ile Başbakanlık koltuğunda oturan insanın hedefi, amacı farklı. Uyuşmuyorlar. Başbakan'ın eli ve kolu bağlanıyor. O da özenle bir çatışma ortamı olmasın diye kendine göre bir tavır takınıyor. Adım gibi eminim Başbakanlık koltuğunda oturan kişi, Saray'da oturan kişinin yaptığı açıklamalardan rahatsız olur. Birinin sahip olduğu yetkiye, bir başkasının müdahale etmesi en başta o kişiyi rahatsız eder. Ancak Saray'da oturan hiç rahatsız değil. Hedefi ve gündemi farklı. Emin olun Türkiye'nin önündeki sorunların farkında bile değil" sözleriyle dile getirdi.

'BİR KİŞİ KENDİ GELECEĞİ ÜZERİNDEN TÜRKİYE'Yİ ATEŞE ATAMAZ'

Devleti yönetenlerin, sadece bugünü değil, ülkenin geleceğini düşünerek karar almaları gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, son günlerde yaşananlar sayesinde HDP'nin oy kaybedeceği, AKP'nin milliyetçi oyları geri alacağı, Cumhurbaşkanı'nın erken seçime götüreceği, AKP'nin tek başına iktidar olacağı tartışmalarının yürütüldüğünü belirtti. 

"Bu beklenti üzerine kendi iktidarını kuranların iktidarı uzun süre yaşayamaz. Çatışmayı arzu ettiğinizde sonlandırmak, arzu ettiğiniz zamanda başlatmak gibi bir lüksünüz olamaz" diyerek AKP'ye yüklenen Kılıçdaroğlu, "Siz ya bölgeyi bilmiyorsunuz veya olayın büyüklüğünü ve derinliğini henüz kavrayamamışsınız veya siz Türkiye'yi yönetemiyorsunuz. Özel beklentileriniz, Türkiye'nin beklentilerinin çok daha ötesine geçmiş durumda. Bir kişi kendi geleceği üzerinden Türkiye'yi ateşe atamaz, atmamalıdır zaten" dedi.

ERDOĞAN YERİNE 'KAÇAK SARAY'DA OTURAN KİŞİ' TANIMI

Kılıçdaroğlu, bu sözlerinin devamında ise adını anmadan Erdoğan için "Kaçak Saray'da oturan kişi, Türkiye'nin geleceği ile ilgili kumar oynuyor. Türkiye'nin geleceği bir kişinin iki dudağı arasına hapsedilemez" iadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, devletin kurumlarının çökmüş vaziyette olduğunu da ifade etti. Türkiye halklarının önünde ağır bir faturanın olduğunu ve sorumlulularını bildiklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Yeniden seçim yaptınız, tablo değişmedi, ne olacak, bedeli kim ödeyecek. Seçim yaptınız tablo değişti, farklı bir tablo çıktı ortaya. Geçmişin bedelini kim ödeyecek? Topluma nasıl güven vereceksiniz?" sorularını sordu. 

SEÇİME GİDİLSE BİLE SONUÇ DEĞİŞMEZ!

Gidilecek bir seçimde, çok farklı bir tablonun ortaya çıkmayacağını ve bunu herkesin bildiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bu bedeli bu topluma ödetecekse, siyasi iktidar onun bedeline de katlanmak zorundadır. Siz gelecek iktidara ağır bir fatura hazırlıyorsunuz. Ekonomik, siyasal ve sosyal alanda ağır bir fatura ödeteceksiniz. Seçim yapılırsa, hükümet kurulmazsa çok daha ağır bir fatura ortaya çıkacak" dedi.

'KOALİSYONA HAZIRIZ' MESAJI

Buna ilişkin olarak ise, toplumun talebinin koalisyonun kurulmasından yana olduğunu ve kendilerinin de buna hazır olduklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Biz bütün netlikle koalisyona evet dedik. Bizim cephemizde her şey ayna gibi açık. Hiçbir sorun yok. Kurarlar mı, kurmazlar mı onların bileceği bir iş. Onları zorlamak da istemiyoruz. Onlar belki koalisyona hazır değiller, onu da anlayışla karşılarız. Ahmet Davutoğlu'na kalsa hükümeti kurma konusunda daha kararlı daha tutarlı bir sonuç alınır diye düşünüyorum" diye konuştu. 

'OPERASYONLAR KONUSUNDA BİLGİ VERİLMEDİ'

Kılıçdaroğlu, siyasal gündeme ve koalisyona dair yaptığı bu değerlendirmelerin yanı sıra IŞİD görüntüsü altında Kürtlere yönelik operasyonlara ve Medya Savunma Alanları'na dönük hava saldırılarına ilişkin de konuştu.

Kendilerine bu konularda bir bilgi verilmediğini paylaşan Kılıçdaroğlu, "Geçici bir hükümet var. Bu tür kararlar alırken parlamentoda grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanlarına bilgi vermesi lazım. Ancak verilmedi. Devletin nasıl yönetileceğini bilmiyorlar. Devlet geleneğinde Dışişleri ve MİT Müsteşarları'nın belli aralıklarla ana muhalefet partisi genel başkanına Başbakan'ın bilgisi dahilinde bilgi vermesi gerekir. Bu geleneğe de uyulmuyor. Son görüşmemizde bunu Sayın Başbakan'a hatırlattım ama o günden sonra da bir değişiklik olmadı" dedi.

'TÜRKİYE'DEN IŞİD'E MİLİTAN DEVŞİRİLDİ!'

IŞİD'e karşı operasyonu ise "Gecikmiş bir operasyon" olarak niteleyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Pek çok ağır bedel ödendikten sonra yapılan bir operasyondur. Daha önce önlem alınmış olsaydı bu noktalara gelmeyebilirdi. Şu anda IŞİD kendisini, bölgede güçlenmiş ve Türkiye'de de eylem koyabilecek potansiyelde görüyor. Bu yapıya aşama aşama getirildi. Türkiye'den IŞİD'e militan devşirildiğini biliyoruz. Gencecik çocukları alıp, eğitip gönderiyorlar. Bunları Türkiye Cumhuriyeti devletinin bilmemesi mümkün değil. Bütün bu eylemlere rağmen ses çıkarmıyorsanız, onları koruyorsunuz anlamına gelir. Bu mesele iç politikanın bir unsuru olarak görüldü. Kol kanat gerildi. Böyle bir yapı içinde aldı başını gitti. Ancak Suruç'tan sonra IŞİD'e karşı olduklarını net ifade etmeye başladılar."

'SORUN TBMM'DE ÇÖZÜLMELİ'

Başlatılan operasyonların hükümet görüşmelerinden tamamen bağımsız düşünmek gerektiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, "PKK'ye karşı operasyon konusunda PKK ile yaptıkları görüşmenin ayrıntılarını bilmiyoruz. En son Dolmabahçe'de, PKK'nin silah bırakacağı mesajları verildi topluma. Toplum da bunu olumlu karşıladı. Bugün geldiğimiz noktada böyle bir anlaşmanın olmadığı çıkıyor ortaya. AKP hükümetleri neyi vaat etti. PKK vaat edilenlerden neyi almadı, bilmiyoruz. PKK de hükümet de konuşmuyor. Türkiye'nin en önemli sorununu kapalı kapılar ardında, gizlilik ortamında, güvensizliğin egemen olduğu ortamda çözmeye çalışırsanız bu sonuç mukadder. TBMM'de çözmek gerektiğini söyledik. Şimdi Cumhurbaşkanı iş işten geçtikten sonra bunu söylüyor" dedi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Havuz medyasından savaş çığırtkanlığı!

SONRAKİ HABER

Özarslan'ın cenazesine yine polis saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...