25 Temmuz 2015 11:35

Gazeteci örgütleri: İktidarın görevi gazeteleri tehdit etmek değildir

Başbakan Yardımcısı ve Geçici Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın Evrensel ve Gündem gazetesini hedef alan açıklamalarının yanı sıra, bazı internet sitelerine getirilen erişim yasağına gazeteci meslek örgütleri tepki gösterdi

Paylaş

TGS: EVRENSEL VE GÜNDEM’İN YANINDAYIZ

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye’de basın özgürlüğünün olmadığını, sansürün kalkmadığını söylediğimiz 24 Temmuz ‘Basın Bayramı’nda’ Geçici Hükümetin Sözcüsü Bülent Arınç’ın Evrensel gazetesi ve Gündem gazetesini hedef alan açıklamaları bizi doğruladı.

Başbakan Yardımcısı ve Geçici Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, HaberTürk TV’de katıldığı canlı yayında Evrensel gazetesi ve Özgür Gündem’i hedef gösterdi. 24 Temmuz Basın Özgürlüğü Günü’nde hedefine gazeteleri koyan Arınç, ‘Elimde bir dosyayla geldim ama süre kalmadı. Bakın size göstereyim. Özgür Gündem ve Evrensel’in de içinde olduğu, diğerlerini saymayayım birçok gazete. Bunlar suç makinesi. Bunlara dava açsak cezalara boğulurlar. Terör örgütünün eylemlerini öven ifadeler kullanıyorlar. Bazı isimlerle köşe yazıları yazıyorlar. Ama biz onlara bu kadar çok dava açsak bu davaları da kullanırlar. Yine çıkar aynı şeyleri yazarlar’ dedi. İşte Türkiye’de iktidarın basın özgürlüğüne bakışını özetleyen cümleler bunlar” ifadelerini kullandı.

GAZETECİ DÜŞMANI ARINÇ

Geçici Hükümetin Sözcüsü Bülent Arınç’ın basından sorumlu devlet bakanlığı yaptığı dönemde Türkiye’nin gazeteciler için tam bir cehenneme döndüğünü, 100’ü aşkın gazetecinin tutuklanarak cezaevlerine doldurulduğunu, toplumsal olayları izleyen gazetecilerin hedef olarak seçildiğini ve bir çoğu bilinçli yapılan saldırılar sonucunda yaralandığını hatırlatan TGS yazılı açıklamasında, Bülent Arınç’ın aynı zamanda bir sendika düşmanı olduğunu da belirterek şu ifadelere yer verdi,

“Sendika düşmanlığı ile de tanıdığımız Bülent Arınç, AA’da örgütlü olan TGS’yi tasfiye etmek için var gücüyle çalışmış üyelerimize kendi kurdurttuğu sendikaya geçmeleri için baskılar yapmış, onlarca üyemizi zorla emekli ettirmişti.  Bülent Arınç’ın bunları yapmasının nedeni halkın doğru haber alması için çalışması gereken ajansı hükümetin istediğini yazan bir ajans haline getirmekti. Arınç dün de hükümet gibi düşünmeyen, hükümetin yanlış politikalarını eleştiren gazeteleri hedef aldı. Doğru haberciliğin etkili gazetelerinden olan Evrensel ve Gündem gazetelerine yönelik bu ifadelerinden dolayı Bülent Arınç’ı kınıyoruz. Çalışanlarının sendikamız üyesi olduğu Evrensel ve Gündem gazetelerinin her türlü baskıya karşı yanında olacağımızı ilan ediyoruz.”

TGS açıklamasında TİB tarafından Rudaw, Erbil merkezli BasNews, Hawar Haber Ajansı (ANHA), Özgür Gündem gazetesi, Yüksekova Haber, sendika.org ve RojNews internet sitelerine getirilen erişim engelinin de kaldırılmasını istedi.

TGC: İKTİDARIN GÖREVİ GAZETECİYİ TEHDİT DEĞİLDİR

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş: Demokratik ülkelerde iktidarlar halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için basının özgürce görevini yapmasını sağlamakla sorumludur. Türkiye’de ise iktidar temsilcileri gazetecileri ve gazeteleri tehdit etmeyi görev haline getirmiş görünüyor. Gazeteler, gazeteciler hedef gösteriliyor. Özgür Gündem ve Evrensel gazetelerinin tehdit edilmesi bunun son örneğidir. İktidarın gazeteciler üzerinde kullanmadığı hiçbir baskı örneği kalmamıştır.

Gazeteciler sözlü, fiziksel şiddete uğramıştır. Gazeteler basılmıştır. Vergi müfettişleriyle baskı altına alınmışlardır. Haksız ağır para cezaları uygulanmıştır. Gazetelere, gazetecilere binlerce dava açılmış, 300’e yakın gazeteci tutuklanmıştır. Gazetecilik faaliyeti terör faaliyeti sayılmaya devam edilmektedir. Halkın oyuyla iktidara gelen iktidarın halkın haber alma hakkına neden saygı duymadığını, sadece kendi gerçeğini niye dayattığını çok merak ediyoruz.

BASIN KONSEYİ: MEDYA HEDEF OLAMAZ!

Tam da "Basın Özgürlüğü İle Mücadele Günü"nde, Başbakan yardımcısı sayın Bülent Arınç'ın, bir tv kanalında, özellikle iki gazetenin ismini vererek, medyanın büyük kesimine yönelik haksız eleştiride bulunması kabul edilemez.

Söz konusu siyasetçinin "Masumane soruyorum" diye söze başlayıp, adres vererek gazetecileri hedef göstermesi çok talihsiz bir davranıştır.
 
Kimilerinin zannettiği gibi, gazeteciler suç makinaları değildir.
 
Zor günlerden geçtiğimiz bu süreçte, siyasi anlayışın hedefinin medya değil, her türlü "çete" olması gerektiğini hatırlatıyoruz.

İleri demokrasilerde, ifade ve basın özgürlüğü ile halkın haber alma hakkı en başta gelir.

Siyasi yönetimin, öncelikle bu hususa dikkat ederek medyaya yaklaşmasını, daha sorumlu ve dikkatli davranmalarını bekliyoruz.
 
Ayrımcılık yapmadan halkın anayasal hakkı olan "haber alma" yollarının sağlıklı işletilebilmesini sağlamaları en doğru yoldur.
 
Son günlerde Star Gazetesi gibi bazı yayın kuruluşlarına yönelik yapılan her türlü saldırıyı da şiddetle kınıyor, suçluların yakalanmasını bekliyoruz.(İstanbul/EVRENSEL)

 

Bülent Arınç, Evrensel ve Özgür Gündem için 'suç makinesi' dedi

Gazeteciler: Savaş konsepti muhalif basını da hedef alıyor

Bazı haber sitelerine erişim engellendi

Erişime engellenen sitelerin alternatif adresleri

ÖNCEKİ HABER

Bakan Eroğlu: Yeşil Yol'da kesilen ağaçların fazla bir kıymeti harbiyesi yok

SONRAKİ HABER

Sendika.org: Ne zulmü kabul eder, ne sansüre boyun eğeriz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa