25 Temmuz 2015 01:27

İşçiler ‘Kimse böyle ölmeyi hak etmiyor’ diyor

Paylaş

Ayşe ÖZ
Ankara

Suruç’taki katliamda 32 gencin öldürülmesini ve katliamın etkilerini, hükümetin katliam karşısındaki tutumunu Altındağ Mobilyacılar Sitesi (Siteler) ve Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) çalışan işçilere sorduk.

Siteler’de konuştuğumuz bir işçi hükümeti suçlayarak “Bu yapılan katliam bizi yönetenlerin ne kadar kana susamış olduklarını bir kez daha kanıtladı” dedi. Bir diğer işçi ise “Ben ülkücüyüm. Ama ölenler için artık Kürt ve Türk ayrımı yok. Biz artık insana insan olduğu icin değer vermeliyiz. Bu hükümet  bizi öyle bir hale getirdi ki, artık benim evimin önüne bomba koymayacaklarının garantisi yok” diye konuştu.

Genç bir işçi de şunları söyledi: “Artık o kadar yozlaşmışız, o kadar insanlıktan çıkmışız ki, bu yapılan katliamı sanal alemde kutlayanlar ve buna şenlik gözüyle bakanlar var. Benim en korktuğum şey insani değerlerimizi kaybediyor oluşumuz”

‘VİCDANSIZLIK YAPMAYIN’

Sincan OSB’deki fabrikalarda yan yana çalışan ama farklı görüşleri olan işçilerin de görüşlerini aldık. 32 yaşındaki 2 çocuk annesi bir işçi katliama lanet okudu. Ölen gençlerin suçsuz yere öldürüldüğünü, can almanın en büyük günah olduğunu belirten kadın işçi, öldürülen gençlerin arkasında “Kürtler öldü, oh oldu” diyenlere şu sözlerle tepki gösterdi: “Vicdansızlık yapmayın, ölen insandır.”
Görüştüğümüz 36 yaşındaki başka bir işçi ise “Gencecik çocukları IŞİD öldürdü, bunlar Amerika’nın oyunları, gizli güçler tekrardan seçim zamanından sonra devreye girdi. Kürtleri ve Türkleri birbirine düşüyorlar ve iç savaş çıkaracaklar” diye konuştu.

‘BARIŞI İSTEMEYENLER VAR’

38 yaşındaki kadın işçi de “Lanet olsun IŞİD’e, teröre. Yıllardır öldürdüler insanları. Artık huzursuzluk savaş istemiyoruz. Trene, dolmuşa, otobüse binerken bile acaba bizi de mi bombalayacaklar diye korkuyoruz. Arkadaşlarla konuşuyoruz, IŞİD’e Sincan’dan katılan çok kişi olmuş. Sokaklarda korkarak yürüyoruz” diye konuştu.

İsmail adlı işçi yaşananlara tepkisini, “Önceden Hizbullah vardı şimdi IŞİD. Neden hep bizim başımızda, kimse bu ülkenin iyi olmasını, barış içinde olmasını istemiyor” sözleriyle gösterdi.

Görüştüğümüz başka bir kadın işçi ise patlama anını gördüğünde hiç kimsenin böyle ölmeyi hak etmediğini düşündüğünü belirterek “Yazık çok üzüldüm içim kan ağladı” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Günay Özarslan'ın cenazesi Adli Tıp'tan alındı

SONRAKİ HABER

Karabağlar’daki dönüşüm projesi geri çekilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...