24 Temmuz 2015 15:03

Evrensel Kültür'den Suruç'a ağıt

Paylaş

Evrensel Kültür, Suruç katliamında yitirdiğimiz gençlere saygı duruşu olarak "kapkara" bir kapakla çıktı. Sadece "Suruç'ta düşen çocuğa mektup" başlığına yer veren dergi, ayrıca "Evrensel Kültür' imzasıyla özel bir yazı yayınladı. "Onlar kadın ve erkek, genç insanlardı. Strateji hesaplarının pis masasının piyonları değildi. Onlar ülkülerinin, heyecanlarının, coşkularının yeni bir dünya için duydukları büyük özlemlerinin dışında konuşulamaz!" denilen yazıda, gençlerin "oyuncakları Kobanê’ye götüremediği, ama anlatmak istediklerinin gittiği" vurgulandı.

Selim Temo da dergide yer alan, "Suruç'ta düşen çocuğa mektup" başlıklı ağıdında şöyle diyor: "Çantandaki oyuncakları toplayalım. Alnındaki uykulu teri silelim. Omzundaki çukuru örtelim. Dizlerindeki huzursuz nehri susturalım. Ağacı analım, yaprağı, dalı, kökü, Samanyolu’nu. Yetişsin hayat ölümün hızına. Yaşlansın çocuklar diye ömrüne ömrümü katayım da can dönsün yanaklarına. Bir yaralı zamanın yankısı serpilsin göğsüne yavrum, sözcüklerin dönsün sana. Yeniden iman edelim insanın kurtuluşuna, emeğe, tan yıldızına. Kaldır başını çocuk, ölünmez bu yaşlarda!"

CENNETİ ARARKEN CEHENNEMİN DİBİNE

Dergi ayrıca, sinemacı Önder Çakar'ın Rojava Sinema Komünü ile ilgili yazdığı çağrı mektubunu, ihtiyaç listesi ile birlikte yayınlıyor. Evrensel Kültür'de Hakkı Özdal'ın kaleminden AKP "eliti"nin çöküşü ve söylemindeki sefalet üzerine "Çöküş: Cenneti ararken cehennemin dibine" başlıklı yazıya da yer veriliyor. Mithat Fabian Sözmen'in gündeminde ise "AKP hegemonyası: Marka, Takva, Tuğra" var.

CAN YÜCEL DOSYASI

Evrensel Kültür, Ağustos'u bir şiir dosyası ile karşılıyor. "Can Yücel'in Şiir Feneri" başlıklı dosya, usta şairi farklı yönleriyle inceliyor. Aydın Çubukçu, Küçük İskender, Yaşar Güneş, Halim Şafak, Sezai Sarıoğlu ve Metin Boran'ın yazılarına yer verilen dosya kapsamında, Can Yücel'in 70. doğum gününde yazdığı ve bugüne dek yayınlanmamış bir şiirine de yer veriliyor. Cemal Süreya'nın Can Yücel hakkındaki şiiri de dosyası bütünlüyor.

Dergideki "şiir" ağırlığı bundan ibaret değil. A. Galip Yener'in"Turgut Uyar'ın Büyük Saat'i başlıklı incelemesinin yanı sıra, Wystan Hugh Auden, C. Hakkı Zariç, Cengiz Bektaş, Nur Saka, Nihat Ateş, Ahmet Ada ve Enver Topaloğlu da şiirleriyle dergide yerini alıyor.

GOYA'NIN SAVAŞ RESİMLERİ

Her ay farklı bir ressamın resimlerini "dize"leyen şair Sennur Sezer'in gündeminde bu ay Goya'nın unutulmaz savaş resimleri var. Aslı Özgen Tuncer ise "Ölmez Ağaç: Yırca Direnişi" belgesel filmini "direnişin öznesi kadınlar" yaklaşımıyla inceliyor. Hüseyin Köse, "bozguncu-ütopyacı fikirlerin toplanma yeri olarak" Kahvehâne'ye bakıyor. Zeynep Gizem Şenel "Victoria" filmini, Nizamettin Uğur "Moskova Defteri" kitaplarını eleştiriyor. Evrensel Kültür, Alman işçi sınıfı kültürü üzerine yayınladığı çevirilerde bu ay; "Alman işçi hareketinde semboller" konusuna eğiliyor ve "Uzat elini sınıf kardeşim!" diyor. Zafer Doruk, Osman Akyol veZeynep Uzunbay da öyküleriyle Ağustos sayısında yerini alıyor.

BASILIDAN ÖNCE E-DERGİ

Evrensel Kültür, Haziran'da başlattığı "basılıdan önce e-dergi" uygulamasını sürdürüyor ve şimdiden Ağustos sayısını e-dergi olarak okumak mümkün. Babil.com sitesinden e-dergiyi basılı derginin neredeyse yarı fiyatına edinmek mümkün. Basılı dergi ise, Ağustos'un ilk gününden itibaren kitapçılarda olacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kadın Sinemacılar Diyarbakır ve Suruç’a gidiyor

SONRAKİ HABER

IŞİD'li 'canlı bomba' olduğu ileri sürülen Özlem Y. gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...