24 Temmuz 2015 14:48

İsveç’te üç IŞİD'li tutuklandı

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç Güvenlik Polisi’nin (Säpo) Suriye’de terör suçu ve cinayet işlemek suçlamasıyla dün Göteborg ilinde gözaltına aldığı iki cihatçı çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. Üçüncü cihatçı hakkında da terör örgütüne  yardım etme suçundan gıyabi tutuklama kararı verildi. Söz konusu kişinin yakalanması için Interpol nezdinde girişimde bulunulacağı belirtildi.

Mahkemenin yüksek derecede terör suçu işledikleri suçlamasıyla tutukladığı 30 ve 32 yaşlarındaki iki cihatçı kendilerine yönelik suçlamaları kabul etmedi ve suçsuz olduğunu iddia etti.

Sanık avukatlarının medyaya yaptıkları açıklamalara göre her iki sanık da Suriye’de IŞİD saflarına katılarak cinayet işlemekle suçlanıyor. Buna karşılık İsveç Güvenlik Polisi yetkilileri, (Säpo) iki kişinin Suriye’nin hangi bölgesinde suç işledikleri ve ellerinde bulunan kanıtlar hakkında soruşturma devam ettiği sürece açıklama yapmayacağını açıkladı.

Göteborg’daki duruşma mahkemenin güvenlikli salonunda yapıldı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı salona basın alınmadı. 32 yaşında olan sanığın Suriye’deki çatışmalarda kafasından yaralandığı için kısmi felç olduğu ve bu nedenle de tekerlekli sandalyeyle duruşmaya katıldığı belirtiliyor.

Savcının tutuklanan üç kişi hakkında hazırlayacağı iddianameyi en geç 7 Ağustos’ta mahkemeye sunacağı açıklandı. İki kişiden birinin tehdit etme diğerinin de ateşli silahlar yasasına muhalefet suçundan daha önce cezaya çarptırıldığı bilgileri yerel ve ulusal medyada yer aldı.

Säpo, 300 civarında kişinin İsveç’ten Suriye ve Irak’a geçerek el Kaide bağlantılı örgütlerin saflarında savaştıklarını açıklamıştı. En fazla katılım ise Göteborg ili ve çevresindeki yerleşim birimlerinden. Göteborg’dan 70 kişinin Suriye ve Irak’a savaşmak amacıyla gittiği ve bunlardan 20 kadarının geri döndüğü tahminleri yapılıyor.

Uzmanlar, Özel Güvenlik Güçleri’nin de katılımıyla IŞİD’e yapılan operasyonu teröre karşı mücadelede önemli bir adım olarak gördüklerini ve terör örgütlerine önemli sinyaller yolladığını söylüyor. Terör Uzmanlarından Magnus Ranstorp, Säpo’nun yaptığı operasyonun teröre karşı sürdürülen mücadelede önemli bir ilerleme olarak gördüğünü söylüyor ve “Başka ülkede terör eylemlerine katılanların burada yargılanacaklarını bilmeleri önemli. Eğer gerekli kanıtlar varsa savcının açtığı davalar mahkumiyet ile sonuçlanabilir” diyor.

İçişleri Bakanı Anders Ygeman da, dün medyaya yaptığı açıklamada İsveç Güvenlik Polisi’nin cihatçılara yönelik operasyonunu “çok sevindirici” olarak nitelemişti.  “Savaşa katılmak için başka ülkelere gidenler ilk kez İsveç’te terör suçu ve cinayet işlemek suçundan yargılanacak” diyen Ygeman, Hükümetin hazırladığı yasa tasarısının başka ülkelerde savaşanlara ceza verilmesini kolaylaştıracağını söylemişti.

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de emek ve demokrasi güçleri Suruç eylemi yapacak

SONRAKİ HABER

Kadın Sinemacılar Diyarbakır ve Suruç’a gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa