24 Temmuz 2015 12:33

Dersim’in ciğerleri yanıyor!

Paylaş

Kemal ÖZER
Dersim

Dersim’in Hozat ilçesinde jandarma karakolundan ateş açılması üzerine başlayan orman yangını kontrol altına alınamadı.

İddialara göre Dersim’in Hozat ilçesi Boydaşı köyü yakınlarında bulunan Yenibaş Jandarma Karakoluna 22 Temmuz tarihinde uzun namlulu silahlarla ateş edildi. Ateşin ardından karakoldan uzun namlulu silahlar ve havan toplarıyla ateşin geldiği bölge yoğun ateş altına alındı. Helikopterlerin de havadan bombalaması sonucu bölgede 9 ayrı noktada büyük orman yangınları çıktı.

Yangınlara müdahale etmek amacıyla Hozat Belediye Başkanı Celaleddin Polat, EMEP İlçe Başkanı Erdem Ulaş Çelik, belediye çalışanları, gönüllüler ve Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri bölgeye hareket etti.

Son derece sarp olan araziye iş makineleri giremeyince yangın bölgesine gidenler yangını, kazma ve küreklerle söndürmeye çalıştı. Ancak 9 ayrı noktada çıkan orman yangını yapılan tüm müdahalelere rağmen kontrol altına alınamadı.

Yangın söndürme çalışmalarına bizzat katılan Hozat Belediye Başkanı Celaleddin Polat yaptığı açıklamada, “İşçilerimiz ve Hozat gençliği ile birlikte yangına müdahale ediyoruz. Bazı yerlerde kontrol altına aldık ancak 9 ayrı bölgede yangın olduğunu tespit ettik. Helikopter müdahale etmediği sürece de devam edecek. Araçların, insanların giremediği alanlar var. Kazma, kürek, tırmık, greyder, dozer ve arazözle müdahale etmeye çalışıyoruz. Ancak yetersiz” dedi.

Yangının ateş açılması sonucu çıktığı yönünde iddialar olduğunu belirten Polat, “Köylüler ve görgü tanıkları yangının helikopterden ateş açılması sonucu çıktığını söylüyorlar. Ancak karakoldaki yetkililer bunu kabul etmiyorlar. Taciz ateşi açıldığını ve kendilerinin de karşılık verdiğini söylüyorlar” diye konuştu.

Yangın söndürme çalışmalarına katılan EMEP Hozat İlçe Başkanı Erdem Ulaş Çelik, “Sabah saatlerinde belediyenin çağrısıyla işçilerle birlikte bölgeye geldik. Geldiğimizde yapacak bir şey yoktu. Çünkü çok büyük bir alan helikopterden ateş açılması sonucu yanıyordu. Devletin ne karadan ne de havadan bir müdahalesi yok. Sırf halkın müdahalesiyle yangın önlenmeye çalışılıyor. Bu da yetersiz. Yangının kaç gün süreceği de belli değil. Resmen buradaki halkın serveti yanıyor” şeklinde konuştu.

Çelik, yangının karakoldan atılan mermi ve bombaların otları tutuşturması sonucu çıktığını kaydederek, vatandaşlardan yangına müdahale konusunda destek beklediklerini söyledi.

Yangına müdahale eden gönüllüler de ekiplerin yetersizliğinden şikayet ederek kendi imkanlarıyla yangını söndürmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Yangının olduğu alanda vatandaşlar tarafından yangın bombası bulundu. Makine Kimya Endüstrisine ait olduğu tespit edilen roket nedeniyle yangının çıkmış olma ihtimali de kesinlik kazandı.

Yangında 100 hektarın üzerinde ormanın yandığı ifade edildi.

Öte yandan yangına müdahale eden Orman İşletme Müdürlüğü çalışanlarından bir kişi kayalıktan düşmesi sonucu yaralandı. Yaralanan çalışan, ambulansla Elazığ Araştırma Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.

ÖNCEKİ HABER

Sağlık emekçileri: Artık vaat değil icraat istiyoruz

SONRAKİ HABER

BES'ten Sayıştayda AKP kadrolaşmasına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...