24 Temmuz 2015 12:10

EMEP: Yeni savaş konseptine hayır

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) AKP Hükümetinin yeni savaş konseptine ‘hayır’ dedi.

EMEP’ten yapılan yazılı açıklamada, emek ve demokrasi güçlerinin tüm uyarılarına rağmen, AKP Hükümetinin ısrarla sürdürdüğü dış politikayla ülkeyi uçurumun kenarına getirdiğine vurgu yapıldı.

Suruç’taki katliamın hatırlatıldığı açıklamada, “İncirlik üssü IŞİD’e yönelik operasyonlarda ABD ve koalisyon güçlerinin kullanımına açılırken askerler ve emniyet güçleri IŞİD ile açık çatışmaya girmeye başlamış, içeride Kürtlere ve devrimci, demokrat kesimlere yönelik operasyonlara hız verilmiştir. Yaşananlar Erdoğan ve AKP Hükümetinin dış ve dolayısıyla iç politikada yaşadığı çöküşten yeni bir savaş konseptiyle çıkmaya yöneldiğine işaret etmektedir. AKP Hükümeti, yeni bir savaş konseptiyle asıl olarak içerideki muhalefeti ezmenin, sindirmenin ve başta işçi sınıfı olmak üzere tüm hak ve özgürlükleri kısıtlamanın hesapları içindedir” denildi.

İstanbul merkezli ve birçok ilde polisin yaptığı operasyonu ‘cadı avı’ olarak değerlendiren EMEP, “Operasyon kapsamında İstanbul Bağcılar’da bir kişi de polis kurşunlarıyla katledilmiştir. Operasyonların hemen ardından açıklama yapan Başbakan Davutoğlu’nun “Kamu düzeni ne pahasına olursa olsun sağlanacak” sözleri, bundan sonra emek, demokrasi ve özgürlük güçlerine yönelik operasyonların artarak süreceğini göstermektedir” ifadelerine yer verildi. 

Hükümetin komşu topraklara dönük yeni operasyonları gündeme getirdiği ve iç muhalefeti ezmeyi hedeflediği yeni stratejinin Türkiye için bir çıkış olamayacağına dikkat çeken EMEP; ülke için büyük belaların ve halklar için yeni acıların habercisi olacağı uyarısında bulundu.

IŞİD'E DESTEK KESİLMELİ

Bakanlar Kurulundan çıkan “fiziki güvenlik önlemleri”nin çözüm olmayacağını belirten EMEP’in açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Halklar arasına duvar örmenin hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifade ettiği “Her ne pahasına olursa olsun Suriye’nin kuzeyinde bir oluşuma izin vermeyiz” sözleri de burada anlam kazanmaktadır. Buradaki hedefin esas olarak Kürtler ve topraklarını IŞİD’e karşı savunan PYD olduğu son derece açıktır. “IŞİD’e duvar örüyoruz” sözleri laf-ı güzaftan ibarettir. Çünkü IŞİD esas olarak duvarın Türkiye tarafında mevzilenmiş bulunmaktadır. Türkiye IŞİD’le mücadeleyi esas olarak kendi sınırları içinde yürütmeli ve bugüne kadar IŞİD’e verdiği desteği kesmelidir.”

YÜRÜYÜŞE KATILIM ÇAĞRISI

Türkiye’nin komşularına yönelik askeri operasyonlarda yer almaması çağrısı yapan EMEP, “Komşu ülkelerle ilişkiler halkların kendi kaderini tayin hakkına saygı ilkesi temelinde ele alınmalıdır” dedi. Hükümetin ve devletin içine girdiği yönelimin Türkiye’nin dış barışı kadar iç barışını da tehlikeye attığı ifade edilen EMEP açıklamasında, “Kürt sorununun demokratik çözümünü esas alan “müzakere süreci”ni yeniden işlevli kılacak adımlar derhal atılmalı, tahkim edilmiş bir ateşkes süreci devreye girmelidir. Hükümet başta olmak üzere, herkes yeni çatışmaları körükleyecek tutumlardan uzak durmalıdır” dedi. EMEP açıklamasında pazar günü İstanbul’da Barış Blokunun çağrısıyla yapılacak Büyük Barış Yürüyüşüne işçi ve emekçileri kitlesel katılmaya çağırdı. (İstanbulEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ÇED toplantısı halkın tepkisiyle yarıda kaldı

SONRAKİ HABER

Yangında ölen küçük Zeynep toprağa verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...