24 Temmuz 2015 11:10

'Hükümet çöken Suriye politikasını iç savaşla örtmeye çalışıyor'

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'Noktasal operasyonlar değildir, bu bir süreçtir' dediği gözaltı operasyonlarının her ne kadar IŞİD üyelerine dönük yapıldığı iddia edilse de gözaltına alınanların çoğunluğunun Kürt gençleri, HDP ve DBP'liler olduğu netleşiyor. HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan ve HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel operasyonları değerlendirdi.

Paylaş

HDP Grup Başkanvekili ve İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan, sabah saatlerinde 13 ilde "IŞİD, YDG-H ve DHKP-C'ye" dönük olduğu iddiasıyla yapılan ve çoğunluğu Kürt gençleri ve HDP'lilerin gözaltına alındığı operasyonları, "Hükümet Suriye politikasında yaşadığı çöküntüyü bir iç savaşla örtmeye çalışıyor. Bu çok açık ve nettir" diyerek yorumladı. Operasyonların her ne kadar IŞİD'e dönük yapılıyormuş gibi gösterilse de gözaltına alınanların çoğunun HDP'li ve DBP'li olduğu gördüklerini ifade eden Buldan, "Özellikle İstanbul'da yapılan operasyonlarda gözaltına alınanların çoğu HDP'liler. AKP'nin özellikle Suriye'de ve Rojava'da gelişen Kürtlerin kazandığı haklar elde ettiği devrim ama aynı zamanda oluşturulacak olan kantolar ve gelişmelere yönelik hamle olarak değerlendiriyorum bu operasyonları" dedi.

'OPERASYON GÖSTERMELİK'
Kilis'te yaşanan IŞİD saldırısının ardından yapılan askeri operasyona ilişkin de değerlendirmede bulunan Buldan, hükümetin IŞİD karşısındaki basiretsizliğini farklı bir algı oluşturarak gizlemeye çalıştığını söyledi. Buldan, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: "Türkiye özellikle Suriye politikası yönünde yanlış bir yol izlemekte ve bu yenilgiyi de farklı bir şekilde çözmeye çalışmakta. Suriye'ye yapılan operasyonu daha temkinli değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Bir algı operasyonu yaratılmak isteniliyor. IŞİD'e karşı bir savaşın başlatıldığı iddia ediliyor ama gerçek böyle değil. Eğer IŞİD'e karşı gerçek bir mücadele verilecekse, IŞİD'in yaptığı bu tehlikeli örgütlenmeye karşı başta Türkiye'deki IŞİD'lilerin beslendiği yerlere karşı operasyon yapılması gerekiyor. Çünkü Türkiye'nin birçok yerinde IŞİD örgütleniyor besleniyor ve korunuyor. Bütün bunlar zaman zaman deşifre edildi. Ama hükümet buna sessiz kaldı. Dolayısıyla bugün yapılan operasyon çok göstermeliktir."

TÜZEL: IŞİD DEYİP DEVRİMCİLERE YÖNELİYORLARHDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ise, hükümetin "IŞİD'e operasyon yapıyorum" algısı ile devrimcilere demokratlara gözaltı furyası başlattığını söyledi. Başbakan Davutoğlu'nun operasyonlara ilişkin açıklamalarına da "Yine bildik senaryo devreye konuluyor" diye değerlendiren Tüzel, "IŞİD saldırıları ortadayken, bu saldırıların araştırılması olası saldırıların önüne geçilmesi sorumlulukları ortadayken hükümet bunu bir karşı saldırıya çevirmiş durumda. 'Terör örgütleri' deyip devrimcilere, demokratlara yönelmesi kabul edilemez. Bu, IŞİD'le gerçek anlamda bir mücadeleden de geri durulduğunu gösteriyor" diye konuştu.

BÜYÜK BARIŞ YÜRÜYÜŞÜNE ÇAĞRI
Barış Bloku tarafından 26 Temmuz'da İstanbul'da düzenlenecek Büyük Barış Yürüyüşü'nün Türkiye'nin içinden geçtiği günlerde daha büyük bir anlam kazandığını belirten Tüzel, "Savaş operasyonlarına karşı sesimizi yükseltmemiz gerekiyor" diyerek, yürüyüşe katılma çağrısı yaptı. (DİHA)

Erdoğan: Bir süreç başladı ve devam edecek

HDP, Meclis'e 'Genel Görüşme' çağrısı yaptı

13 ilde operasyon: 297 kişi gözaltında, 1 kişi öldürüldü

Büyük Barış Yürüyüşü uluslararası katılımla yapılacak

ÖNCEKİ HABER

Ece Dinç katledilmeseydi Siyaset Bilimi okuyacaktı

SONRAKİ HABER

Ankara'da Günay Özarslan için eylem yapan 11 kişi gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...