24 Temmuz 2015 10:01

Ankara Barış Bloku kuruldu

Suruç’ta SGDF’li gençlere yönelik bombalı saldırı ve sonrasındaki gelişmelerin ardından Barış Bloku’nun çağrısına Ankara’dan yanıt geldi. Bugün itibariyle kurulan Ankara Barış Bloku, Cumartesi günü yapılacak barış yürüyüşüne çağrıda bulundu.

Paylaş

Ankara’da çok sayıda emek ve meslek örgütü, siyasi partiler, akademisyenler, kadın örgütleri, LGBTİ örgütleri ve Alevi kurumlarının oluşturduğu Ankara Barış Bloku yaptıkları açıklamayla Türkiye’nin Ortadoğu'daki savaş bataklığına çekilmesine hayır dedi. Mülkiyeliler Birliği‘nde yapılan açıklamaya katılım yoğun oldu. CHP Ankara Milletvekilleri Şenal Sarıhan, Ali Haydar Hakverdi, Murat Emir, HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, HDP Meclis Başkanvekili Yurdusev Özsökmenler açıklamada yer aldı.

Ankara Barış Bloku adına ortak açıklamasını okuyan DİSK/Emekli-Sen Genel Sekreteri Nevin Kızılöz, MİT tırlarıyla gönderilen silahların Türkiye’de gençlere bomba olarak döndüğünü söyledi. Barış, özgürlük ve demokrasi mücadelesini yükseltmek görevi ile karşı karşıya olduklarını belirten Kızılöz, AKP hükümetinin Suriye’deki savaşa müdahil olmak için şimdiye kadar elinden gelen her şeyi yaptığını ifade etti. Kızılöz, hükümetin IŞİD ve diğer cihatçı çetelerin palazlanmasında dolaylı ve dolaysız rol oynadığını dile getirerek, haklar arasında milliyetçiliğin ve mezhepçiliğin kışkırtıldığını, Rojava’daki demokratik inşanın engellenmesi ve Suriye’ye müdahale edilmesi için hesaplar yaptığını söyledi.

AKP’nin seçim yenilgisini sindiremediğini ve halkın eşitlik, özgürlük ve adalet taleplerini bastırmak için katliamlar yaptığını ifade eden Kızılöz, “Ancak bu savaşa son vermek ve barışı inşa etmek bizlerin ellerinde” dedi. Kızılöz, “Girişimimiz, ülke içinde barıştan yana geniş halk kitlelerini harekete geçirmeyi, uluslararası alanda örgütlenmiş sivil barış inisiyatifleriyle iş birliği yaparak bölgeyi bu ölüm çemberinden çıkartmak için çaba göstermeyi amaçlamaktadır. Bu amacı paylaşan her kurumu, kuruşu ve kişileri girişimimize omuz vermeye ve barış mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

'ARAMIZDAKİ SORUNLARI BİR KENARA BIRAKALIM'

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, ülkede barışın son günlerdeki gelişmelerle hızla kaybedildiğine dikkat çekti. Anadolu topraklarının her zaman terörize edildiğini ve kanlı eylemlere sahne olduğunu belirten Emir, “Suruç’ta kaybettiğimiz canlarımızla, sürekli duyduğumuz acı olaylarla sarsılıyoruz. Bu barış bizim, hepimizin barışı. Hiçbir ayrım gözetmeksizin, küçük sorunları göz ardı ederek barışımızı dostluğumuzu, kardeşliğimizi yok etmeye çalışan her türlü iç ve dış güce karşı büyük bir kararlıkla mücadele etmek zorundayız” dedi.

‘BARIŞIN TEMİNATI SOKAKLARDA’

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen de “Barışın sadece çatışan tarafların üzerine yüklenmiş bir sorumluluk olmadığını ve kesinlikle iktidarlardan beklenecek, onların merhamet ve lütuf alanında görülecek bir değer olmadığını, ancak toplumsal mücadeleyle gösterebiliriz. Bu açıdan bir araya gelişimiz ve yaptığımız konuşmalar son derece öneme sahip. Katledilenler arasında parti yöneticilerimizin isimlerini arayanlara da en önemli cevap budur. Sadece masa başında çözüm sürecini yönetiyor gibi yapıp, komşu ülkede sırf Kürtler bir şey kazanmasın, Aleviler, Nusayriler yönetmesin, onlar ölürse bir şey olmaz refleksiyle hareket edenler, içeride çözüm sürecini yaraladıkları gibi Türkiye’nin güvenliğini de tehlikeye soktular. Bunlara karşı sokaklarda alanlarda olmak barışın teminatı olacaktır” diye konuştu.

YARIN ANKARA’DA BARIŞ YÜRÜYÜŞÜ YAPILACAK

İstanbul’da pazar günü düzenlenecek Barış Yürüyüşü’nden önce yarın da Ankara’da bir yürüyüş yapılacak. Saat 18.00’de Kolej’de toplanılmasının ardından Sakarya Caddesi’ne yürünecek. Hiç bir bayrağın olmayacağı yürüyüşte tek bir pankart açılacak. Ankara Barış Bloku, savaşa karşı barış sesini yükseltmek için tüm Ankara halkını barış yürüyüşüne çağırdı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayuncuk gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

HDP, Meclis'e 'Genel Görüşme' çağrısı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...