24 Temmuz 2015 01:00

Sen o duvarı IŞİD’le arana ör

Paylaş

Çağrı SARI
İstanbul

Başbakan Yardımcısı ve geçici hükümet sözcüsü Bülent Arınç Bakanlar Kurulu'nun ardından düzenlediği basın toplantısında Suriye sınırına yönelik yeni önlemler alınacağını açıkladı. Arınç’ın bahsettiği “Güvenlik önlemi”nin ayrıntıları netleşiyor. Buna göre; Türkiye Suriye sınırı olan 910 km’lik alana milyarlarca lira harcayarak engel, gözetleme ve komuta kontrol sistemi kuracak. Başbakan Yardımcısı bu güvenli duvarın IŞİD’e karşı yapıldığını savunurken, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr İlhan Uzgel ise, IŞİD’in zaten Türkiye topraklarında var olduğunu söyledi Uzgel, güvenlik adı altında örülecek duvarın da  IŞİD ile alakası olmadığı, Kürtler ile bağı kesmek için yapılacağı görüşünde.

Bülent Arınç, 3 bin kilometreye yakın kara sınırının 910 kilometresinin Suriye’yle olduğunu ve burada sıkıntı yaşadıklarını söyledi. IŞİD tehdidine karşı böyle bir güvenlik hattı kuracaklarını öne süren Bülent Arınç kaçakçılık faaliyetlerine de son verileceğini savundu.

CNNTürk’te bir tartışma programına katılan Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, Arınç’ın bahsettiği sistemin taslağını sundu. Buna göre, milyar liralık güvenlik projesi hazırladı. Proje; 910 kilometreden oluşuyor ve engel, gözetleme ve komuta kontrol sistemlerini içeriyor. Proje Aselsan tarafından yapılacak ve 4 milyar TL harcanacak.

IŞİD DUVARIN BU TARAFINDA

Mete Yarar güvenlik sınırının oluşturulmasını savunurken sınırda kaçakçılığın engelleneceği tezini ileri sürdü ve IŞİD ile PKK’nin geçişlerinin de engelleneceğini iddia etti.

Evrensel’e konuşan Prof. Dr İlhan Uzgel ise IŞİD ile mücadele için duvara gerek olmadığını çünkü IŞİD’in duvardan atlamak, sınırdan geçmek gibi bir faaliyeti olmadığını, IŞİD’in Türkiye topraklarında yetiştiğini hatta başkaca ülkelerden gelenlerin de Türkiye’de IŞİD ile ilişki kurduğunu söyledi. İlhan Uzgel iktidarın ‘güvenli duvar’ı da Kürtler ile arasına çekmek için koyduğunu dile getirdi.

Uzgel şunları söyledi: Dünyanın farklı yerlerinden gelen IŞİD sempatizanları Türkiye’den destekçilere ulaşıyor. Çeçenistan’dan Fransa’dan gelen birisi boş sınırdan geçerek IŞİD’e katılmıyor. Uluslararası bağlantıları olan işbirlikçilerle yürüyen bir süreç var. Nasıl geçtiği belli. Esas hikaye budur. Önlem alınacaksa milyarlarca liralık duvar yerine, o ilişkiler önlenecekti. Uluslararası basın da yazdı. Türkiye’de eğitim aldıklarını bildirdiler. İşin teknik ve parasal kısmı bir yana, mücadeleye dair siyasal iradeyi göstermekti önemli olan. Bu hattan Suriye’ye gidilmesine göz yumuldu. Artık iş işten geçmiş ‘duvar örelim’ diyor. Bağlantı hatlarını kesseydin, bu kadar insanı kendi topraklarına çekmemiş olurdu. Bu işin bir diğer boyutu ise, Türkiye aslında Kürtlere duvar çekmek istiyor. IŞİD görüntüsü altında Kürtlerle bağlantıyı kesmek niyetinde. Sınırda sonuçta bir insani bağ var. O bağı kesmek, kontrol altına almak gibi bir niyet var. Türkiye’nin IŞİD ile mücadelesi artık çok zor. Çok göz yumuldu çünkü. Doğrudan ABD ile beraber IŞİD’e karşı duruşun daha ağır bedelleri olur. Sadece sınırda değil iç bölgelerine de yansımaları olur. Bu nedenle de Türkiye’yi çok kötü açmaza soktu iktidar. Bu işin içinden çıkması çok zor. İş en başta buraya getirilmemeliydi. Suruç bombacısı Adıyaman’da kahveye gidiyormuş. İstihbaratın bunları bilmemesinin imkanı yok. 10 tane solcu genç için bir sürü polis harekete geçiyor. Kaldı ki hassas dönemden geçiyoruz. Sınırda yeterince önlem alınmadı. Yoksa Türk devleti  bir olayı güvenlik sorunu olarak algıladığında neler yaptığını iyi biliyoruz.İstanbul’da IŞİD lehine gösteri yapıldı ses çıkmadı. İstanbul’da 8 Martta aslan kesilen polis, IŞİD sempatizanı gösterilerde hoş görülü demokrat polis oldu. Bundan sonra ayıkla pirincin taşını.

BİR SÜREDİR GÜNDEMDE

İçişleri Bakanlığı, Suriye sınırında güvenlik kuşağı oluşturulması amacıyla sınır boyundaki dört kentin valiliğine Haziran ayında 20 milyon liralık acil ödenek göndermişti. Bu kapsamda harekete geçen Hatay, Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa valilikleri “güvenlik kuşağı” için ortak proje oluşturmuştu. Projeye göre; Türkiye ile Suriye arasında bululan 911 kilometrelik sınıra birbirine geçmeli ortalama 3.5 metre yüksekliğinde beton duvarlar yerleştirileceği basına yansımıştı.

ÖNCEKİ HABER

Enpay'ın direnişteki tek kadın işçisi: Biliyorum biz kazanacağız

SONRAKİ HABER

LYS sonuçları açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...