24 Temmuz 2015 00:57

Somalı maden işçilerinin tazminatları hâlâ ödenmedi

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

Seçim öncesi, “Soma maden işçilerinin tazminat sorunu çözüldü” diyen Manisa Valisi, seçimlerden sonra, “Biz bir yerden tazminat bulup yiyip yatalım” dedi.

Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma Kömürleri AŞ’ye ait Eynez ve Atabacası Ocakları’ndan 1Aralık 2014 günü SMS mesajı ile işten çıkarılan 2831 işçinin tazminatları hâlâ ödenmedi.

Seçim öncesi, karayolları işçilerine kadro söz verilmesi gibi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4 Haziran 2015 tarihindeki Manisa mitingi öncesi Manisa Valisi tarafından işçilerin tazminatlarının yatırılacağı müjdesi verilmiş, 7 Haziran seçiminin hemen öncesinde bir miktar tazminat yatırılmıştı.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş konu ile ilgili olarak, “Aylardır çalışmalar yapıyorduk. Sayın vekillerimiz çalışıyorlardı. Hatta mecliste torba kanununa bu konuda bir hüküm eklenmişti. Buna rağmen ödemeyi başaramamıştık. Nihayet en son sayın vekillerimiz de benimde gayretlerimiz ile en son sonuca ulaştık… Belirli bir plan dâhilinde ilk taksitleri bugün itibariyle işçilerimizin hesaplarına yatırılacak” açıklaması yapmıştı.

‘BİR YERDEN TAZMİNAT BULUP YİYİP YATALIM’

Ancak aradan geçen sürede tazminatlardan bir daha ses çıkmazken, Vali Erdoğan Bektaş geçtiğimiz günlerde Cerrattepe’de açılması istenen madenin yapılması için destek tweetleri atan Bektaş’a “Manisa’da her şey yolunda galiba, bu kadar Tweet atacak zaman olduğuna göre. Madencilerin kalan tazminatı ne oldu Sayın Vali?” sorusunu yönelten gazeteci Ece Sevim Öztürk’e,”Bize yeni iş, istihdam, santral ne gerek? Biz bir yerden tazminat bulup yiyip yatalım, konuşup da birilerinin rahat uykularını bozmayalım. Değil mi? Rahatsız mı oldunuz? Yarın mı ne olacak? AB’den isteriz. Yunanlılar istedi olmadı mı? Haa bunları twit filan konuşmayalım da” şeklinde yanıt verdi.

Öte yandan CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Somalı madencilerin aylardır ödenmeyen tazminatları ile ilgili TBMM’ye soru önergesi vererek, madencilerin tazminatlarının TMSF tarafından el koyma veya satışından elde edilen gelirlerle öncelikle ödeneceğine ilişkin düzenlemeyi hatırlattı.

‘MADENCİLERLE ALAY EDİYORLAR’

Seçimlere 10 gün kala, madencileri kandırmak için tazminatlarının ödenmesine karar verildiğini belirten Özel, işçilerin kimisine tazminatlarının onda biri, kimisine de dörtte biri olarak çok küçük miktarlar yatırılarak sus payı verildiğini belirtti. “Ama seçim geçti, şimdi TMSF ‘biz bir kere ödedik’ şeklinde ifade ediyor. Firma da, hükümette, devlette işçilerle dalga geçiyor, resmen alay ediyorlar. Gördüğümüz şu anki tabloda ise işten çıkarılan 2 bin 381 işçimiz birikmiş kiralarını ödeyemez, evlerine ekmek götüremez duruma geldiler. Geçtiğimiz Ramazan Bayramında çocuklarına bayram harçlığı veremediler. İstese koskoca devlet bir dakikada bu sorun çözer” dedi.

‘TAZMİNATI NEDEN TAKSİTLE ÖDÜYORSUNUZ?’

Özel, Bakan Faruk Çelik’e yanıtlaması istemiyle, “Somalı madencilere hak ettikleri tazminatların ilk taksiti hangi tarihte ödenmiştir, tüm işçilere hak ettikleri tazminatın ilk taksiti ödenmiş midir,tazminatların 2. taksiti ne zaman ödenecektir, taksitle tazminat ödeme uygulamasından vazgeçilerek, madencilere tazminatın tamamının ödenmesi düşünülmekte midir, TMSF tarafından Soma AŞ.’ye ait malların satışı tamamlamış mıdır” sorularını yöneltti.

ÖNCEKİ HABER

Travmanın dili

SONRAKİ HABER

Tarımda suçlu kim: Doğa mı uygulanan politikalar mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...