23 Temmuz 2015 12:49

Türk Traktör’de grev intikamı

Paylaş

Kadir ÖRNEK
Ankara

Metal grevinin etkileri sürerken Trük Traktör’de fabrika yönetimi ve Türk Metal Sendikası eski günlerdeki gibi baskı ortamını tahsis etmeye çalışıyor. Haksızlıklara sesini yükselten işçiler farklı gerekçelerle tazminatsız olarak işten çıkarılmaya çalışılıyor.

Bayram tatilinin bitmesinin ardından iş başı yapan Türk Traktör işçilerinin gündemi hâlâ yıllık izinlerin bölünerek kullandırılmaya çalışılması. Yıllık izinlerin yaklaştığı günlerde fabrika yönetiminin “Grevden dolayı üretim açığımız var, bunun için izinleri bir hafta kullanacaksınız” demesi üzerine büyük tepki gösterilmiş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yüzlerce şikayet telefonu açılmıştı.

TEMSİLCİYE TEPKİ GÖSTEREN ATILDI

İddiaya göre bayram tatili öncesi fabrika izin kurulu toplantısı yapıldı. Kurulda işçilerin yıllık izinlerinin bölünerek kullandırılması kararı çıktı. Buna göre beş yılını doldurmamış işçiler, ilk olarak bir hafta yıllık izne çıkarılacak, kalan izinleri ise ileride bir tarihte kullanacaklar. Kurul üyesi sendika temsilcileri de diğer işçilere sormadan bu karara imza attılar. İmzayı atanlar vardiya değişimi sırasında üretim alanına geldiğinde; motor hattında iki vardiyadaki işçiler kurulda yer alan bu iki kişinin etrafını çevirip tepki gösterdiler. Olayın yaşanmasından yaklaşık yarım saat sonra üç işçi yönetim tarafından çağrıldı ve “Başka bir işçiyle sözlü münakaşaya girdiği, üzerine yürüdüğü ve sözlü tehdit ettiği” suçlamasıyla savunmaları alındı. Akşam saatlerindeyse telefonlarına gelen mesajla tazminatsız olarak işten çıkarıldılar.

İşten çıkarılan işçilerden biri iddiaların doğru olmadığını söyledi. İki temsilcinin vardiya alanına gelmesi üzerine orada bulunan işçiler büyük bir kısmının tepki gösterdiğini belirtiler. Görüştüğümüz işçi “Neden bize sormadan bizim adımıza imza atıyorsunuz? Bir haftalık izini nasıl kabul edersiniz?” diye sorduklarını, herhangi bir tehdit ve ya hakaretin olmadığını söyledi. Patronun amacını “içimizde ki birliği kırmak için bizi seçtiler, diğer işçileri korkutmak sindirmek için bizi işten çıkarttılar. En ufak ses çıkartanı işten atarız imajı çizip herkesin üstünde baskı hissettirmek istiyorlar” diye yorumladı.

HAFİYE TİMİ OLUŞTURULDU

Bir iddiaya göre bir UTL, bir UBS ve bir insan kaynakları memurundan oluşan üç kişilik takip ekibi raporlu işçilerin evlerinin dolaşıyor. Patron temsilcileri rapor alan işçilerin evlerine ‘geçmiş olsun’a geldik bahanesiyle hali hazırda rapor alan işçilerin peşine düştü. Rapor aldığı halde evde bulunmayan işçileri tespit edilen işçiler tazminatsız işten çıkarılıyor. Daha önce de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek bu yöntemle işçileri işten çıkarmıştı.

Raporlu bir işçinin evine giden hafiye ekibi işçiyi evde bulamayınca telefonla arayıp nerede olduğunu öğrenmeye çalıştı. “Hastayım diye rapor alıyorsun neden evde değilsin” diye hesap soran ekip işçinin Ankara dışında olduğunu söylemesi üzerine “yalan beyanda bulunmak” gerekçesiyle tazminatsız iş akdini feshettirdi.

Gazetemize konuşan işçi ise “Yatalak hasta değildim bel ağrısı çekiyordum, hastaneye gittim ve üç günlük rapor verdiler. Ben de annemin babamın yanına gittim. Raporda Ankara dışına çıkmamam gerektiği yazmıyor, yatmam gerektiği yazmıyor; bakkala gitmem ile başka şehire gitmem arasında bir fark yok. Onların asıl amacı beni işten atmak değil; beni işten atıp daha sonra rapor alınmasını engellemek. İşçiler arasında ‘rapor alırsak biz de işten atılırız’ korkusunu yaymak istiyor” dedi.

'DERTLERİ KORKU YARATMAK'

Son dönemde yeniden artan işten atılmaları sorduğumuz işçiler, “Bunlar hep işçiyi korkutmak, ‘elimizde bir tazminatımız var onu da kaybetmeyelim’ deyip susturmak için yapılıyor” diyor.  Fabrika yönetiminin işçilerin dava açınca tazminatlarını alacaklarını, hatta daha da fazlasını kazanacaklarını bildiğini ama korku yaratmak için bu yöntemi seçtiği görüşündeler. Yönetimin kendilerini susturmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirten işçiler, baskıların daha fazla öfkeye sebep olduğunu söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Onur Özbizerdik'in 27 yıl hapsi istendi

SONRAKİ HABER

'IŞİD'liler bölge hastanelerinde tedavi ediliyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa