23 Temmuz 2015 11:15

CHP Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırdı

HDP Eş Başkanlarının 'Çözüm Süreci, Rojava ile ilişkiler ve IŞİD tehdidi' gündemleriyle Meclis'e yaptığı olağanüstü toplantı çağrısına benzer bir çağrı da CHP'den geldi.

Paylaş

Daha önce HDP'nin Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırma teklifine olumsuz yanıt veren CHP, 116 milletvekilinin imzasıyla Meclis'i 29 Temmuz tarihinde olağanüstü toplantıya çağıracağını bildirdi. CHP aynı zamanda yaşanan olayların araştırılması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel imzası ile yayınlanan konuya ilişkin yazılı açıklamada, Suruç'ta yaşanan katliama dikkat çekilerek, "Orada patlayan bomba Türkiye'deki 70 milyonun yüreğine düştü" denildi. Ayrıca Adıyaman'da yaşanan çatışmada bir uzman çavuşun hayatını kaybetmesi ve dün Ceylanpınar'da iki polisin Suruç olayına misilleme olarak öldürülmesi olaylarına da dikkat çeken Özel, Türkiye'nin şiddet olaylarından çok çektiğini ve şiddet olaylarının yeniden tırmandığına işaret edildi. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"İç ve dış politikada izlenen yöntemler ve bugüne kadar alındığı ifade edilen tedbirler, bu tehlikeyi azaltmıyor, aksine tehdidin boyutu giderek artıyor. Bu acının son bulmasını, akan kanın durmasını ve bu topraklarda artık barışın yeşermesini hepimiz istiyoruz. Ama biliyoruz ki, bazı hususların artık laftan öteye gitmesi gerekiyor. Cumhuriyet Halk Partisi devamlı olarak Türkiye'nin önemli toplumsal meselelerinin çözüm zeminin TBMM olduğunu söylüyor. CHP'nin bir diğer duyarlılığı ise şudur: 7 Haziran günü yapılan genel seçimlerde halk iradesi Meclis'e yansımıştır. CHP yeni oluşan bu Meclis'i ve bu Meclis'in çalışmasını son derece önemsemektedir. Bugün Meclis'teki 550 milletvekilinin her biri ülke sorunlarında inisiyatifi ele alması ve bu sorunların çözümü için denetim ve yasama faaliyetlerini işler kılmakla görevlendirilmiştir.

Son günlerde ülkemizde yaşanan terör olaylarının, Suriye politikası başta olmak üzere son yıllardaki dış politika tercihlerinden kaynaklandığına ilişkin yaygın ve ciddi bir kanaat oluşmuştur.

Ülkemizde giderek tırmanan terör olaylarının nedenlerini araştırmak ve gerekli etkin tedbirleri bir an önce almak için parlamentoda bütün siyasi partilerin bir araya gelmesi ve görüşlerini ortaya koyması gerekmektedir.

Ülkemizin içinden geçtiği bu zorlu süreç de göz önüne alındığında; 7 Haziran'da oluşan halk iradesinin böylesine önemli bir konuda TBMM marifetiyle vücut bulması ve bu meselenin TBMM'de ele alınması artık bir zorunluluktur.

Cumhuriyet Halk Partisi olayın hemen akabinde iki Genel Başkan Yardımcımızın da yer aldığı 11 kişilik milletvekili heyetini görevlendirmiştir. Bu heyet, bölgede yaptıkları incelemeler sonucunda Sayın Genel Başkanımıza ilk taslak raporlarını sunmuşlardır.

Bu rapor doğrultusunda, Sayın Genel Başkanımızın da talimatıyla Grubumuz adına ülkemizin yaşadığı bu terör saldırısı ve terör eylemlerinin enine boyuna araştırılması için bir Meclis Araştırma Komisyonu Kurulmasına ilişkin önergemizi bugün TBMM'ye sunuyoruz.

Aynı zamanda; 116 milletvekilimizin imzasıyla Anayasanın 93, İçtüzüğün 7 inci maddesi gereğince bu önergeyi görüşmek üzere Meclisi 29 Temmuz 2015 Çarşamba günü saat 15.00'te olağanüstü toplantıya çağırıyoruz."

HDP: CHP'NİN ÇAĞRISI OLUMLU
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, CHP'nin kararını olumlu karşıladıklarını belirterek, "CHP'nin bizim kararımıza önce olumsuz yanıt vermesine rağmen bugün toplantı çağrısı yapmasını, bugünkü açıklamalarını olumlu buluyoruz" dedi. Baluken, CHP'nin bu kararı vermesinde milletvekillerinin ve tabanlarının rahatsızlığının neden olduğunu belirterek, bunun olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Baluken, "Bizim 80 imzamız hazırdır, Araştırma Komisyonu kurulması, Türkiye'yi büyük yanlışlardan döndürmesi konusunda ortak tavır alınması için o gün bütün vekillerimizle Meclis'te olacağız" dedi.

Meclis'in olağanüstü toplantı için 110 milletvekilinin imzası ile yapılacak olan başvurundan sonra iç tüzük gereği, başvuruyu takip eden 7 gün içerisinde Meclis Başkanı'nın belirleyeceği herhangi bir günde meclis olağanüstü toplanacak. (ANKARA)

HDP'nin 'Meclis olağanüstü toplansın' çağrısına CHP olumsuz yanıt verdi

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da silahlı saldırı: 1 polis yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

IŞİD üyesi Bartın'da tatil yapıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...