23 Temmuz 2015 07:28

Guantanamo'nun kapatılmasında son aşamaya gelindi

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamaya göre Küba topraklarında bulunan Guantanamo Hapisanesi'nin kapatılması için son aşamaya gelindi.

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama 2009 yılında seçildiğinde, Guantanamo Bay'daki askeri üstte bulunan hapishanenin kapatılmasının öncelikleri arasında yer aldığını belirtmişti. Ancak Obama’nın bu planı, ABD Kongresi’nin, buradaki tutukluların ülkeye getirilmesine itirazı nedeniyle gerçekleşememişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, "Amerikan yönetimi, güvenli ve sorumlu bir şekilde Guantanamo Bay'da bulunan hapisanenin kapatılması için son aşamaya gelmiştir. Başkanın bu konuya verdiği öneme binaen ulusal güvenlik yetkililerimiz, uzunca bir süreden beri çalışmalar yürütüyordu." açıklamasında bulundu.

ABD ile karşılıklı büyükelçilik açan Küba da, kendi topraklarında yer alan Amerikan askeri varlığına ve hapishaneye itiraz ediyordu. Küba, Guantanomo Bay isimli adanın kendisine ait olduğunu ve ABD tarafından işgal altında tutulduğunu ifade ediyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ABD'nin adayı kiraladığını iddia ederken, Kübalı yetkililer ise ülkenin 50 yıllık idaresi boyunca böyle bir anlaşma yapılmadığını söylüyor.

ABD, küçük gruplar halinde Guantanamo Bay’da bulunan mahkumları kendi ülkelerine ya da üçüncü ülkelere gönderiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

2 polisin öldürüldüğü Ceylanpınar'da 3 kişi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Boa yılanı avını nasıl öldürüyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...