23 Temmuz 2015 08:02

Kanser hücreleri, lazer ışıkları gibi takip edilebilecek

Nano Letters’da yayımlanan bir çalışmanın sonuçlarına göre, yaşayan hücreler ince ve küçük boyutlu lazerlerle donatıldı. Böylece her bir hücrenin günler hatta haftalar boyunca yaşarken takip edilmesi ve izlenmesi sağlandı.

Paylaş

Bilim dünyasında elektronik aletlerin küçültülmesiyle elde edilen başarı sayasinde, yaşayan hücreler ince ve küçük boyutlu lazerlerle donatıldı. Böylece her bir hücrenin günler hatta haftalar boyunca yaşarken takip edilmesi ve izlenmesi sağlandı.
Nano Letters’da yayımlanan çalışma, şimdiden büyük yankı uyandırdı ve birçok yeni çalışma için de umut ve ilham kaynağı oldu. Bir lazerin ortaya çıkması için iki şeye ihtiyaç vardır: Herhangi bir yolla uyarıldığında, bu uyarıya bağlı olarak ışık üretebilecek bir madde ve belli dalga boylarında ışık dalgaları ile işaretler üretebilecek (ses dalgası frekansları ile çınlayan veya ses çıkaran org gibi) bir  rezonans boşluğu.
BilimFili.com'un Science'dan aktardığı habere göre, boşlukta rezonans üreten ışık, bahsi geçen maddenin daha da fazla ışık yaymasını sağlar ve bu miktar yeteri kadar arttığında şiddetleri toplanarak lazeri üretir. Araştırmacılar daha önceleri, yaşayan hücrelerin içinde sentezledikleri floresan proteinleri kullanarak ve bunları bir rezonans boşluğuna yerleştirerek lazer benzeri üretim yapmayı başarmıştı.
Şimdi ise fizikçi ve biyologlardan oluşan bir araştırma ekibi çok kilit bir adım atarak, hücreleri ‘rezonans boşluğu‘ gibi davranacak bir plastik küre üretmek üzere tasarladı. Görsel içinde yeşil renkte görünen bu paket, tüm lazeri hücre içine yerleştirmek anlamına geliyor.
Kürecikler floresan boya ile bezendi. Böylelikle bir rengin uyarılması ile başka bir renkte ışık yayılımı gerçekleşmesi sağlandı. Bu üretilen ışık daha sonra kürenin içinde rezonansa uğrayarak kendini büyütüp katladı ve lazer üretti.
Son derece önemli olan başka bir nokta var ki; o da her lazerin bir çift ayırt edici farklı dalga boyunda parlaması. Bu durum da tamamen kürenin gerçek boyutuna bağlı. Araştırma, sadece hücre kültürlerinde denenmiş olsa da, bilimciler ileride tekniğin özellikle her bir kanser hücresinin ayrı ayrı takip edilmesini ve metastazın gözlemlenmesini sağlayabilecek bir gelişme olduğunu düşünüyorlar. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Adana'da HDP binası silahla taranıp, ses bombası atıldı

SONRAKİ HABER

2 polisin öldürüldüğü Ceylanpınar'da 3 kişi gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...