22 Temmuz 2015 14:55

Suruç Belediyesi Eş Başkanı Ekmez: Bize saldıracaklarına IŞİD’i engellemeliydiler

Paylaş

Cumhur DAŞ
Suruç

Kobanê’ye geçmek için Suruç’ta toplanan SGDF üyelerine yönelik katliamın acısı tazeliğini koruyor. Suruçlular, katliamın yaşandığı Amara Kültür Merkezi’nin bahçesini terk etmiyor. Yurttaşlar günün her saati saldırının olduğu alanda nöbet tutuyor. Suruç Belediye Eş Başkanı Zuhal Ekmez de sürekli nöbet tutanların arasında. Saldırıdan bir süre önce hayatlarını kaybeden gençlerin bazılarıyla görüşen Ekmez, yaşananları Evrensel’e değerlendirdi.

FİDAN DİKECEKLERDİ

Olayın yaşanmasından bir hafta önce gençlerden 3 kişiyle belediyede görüştüğünü söyleyen Ekmez, “Arkadaşlar Kobanê’ye geçerken yanlarında fidan götürmek istediklerini, bunların bir kısmını Suruç’a dikmek istediklerini söylediler. Bizden fidanlar için yer talep ettiler” dedi. Patlamada yaşamını yitiren Cebrail Günebakan’la sürekli telefonda görüştüğünü söyleyen Ekmez, “Buraya gelmeden önce Cebrail beni aradı. 500 fidan gönderdiklerini söyledi. 200 fidanı Suruç için ayırdık, 300 kadar fidanı da Kobanê’ye gönderdik. Cebrail ile Kaymakam’ın gençlerin geçişine izin verilmeyeceği açıklamasını da konuştuk. Burada nerede kalacaklarını planladık” dedi.

ÇOK ZEKİ BİRİYDİ ÇOK ŞEY YAPACAKTI...

Patlama saatinde Urfa’da İl Genel Meclisi toplantısında olduğunu söyleyen Ekmez, “Olayı duyar duymaz hızlı bir şekilde Suruç’a döndük. Buraya geldiğimizde cenazelerin üstü gazete kağıtlarıyla örtülmüştü. Ben yoldayken sürekli Cebrail’i aradım. Telefonu sürekli meşgul çalıyordu. Bir şey olmamıştır diye düşündüm. Buraya geldiğimde tekrar aradım, telefonu kapalıydı. Akşama doğru 5-6 civarlarında şehit düştüğünü öğrendim. Bir birimizi görmüşlüğümüz, konuşmuşluğumuz var. Çok zeki biriydi, çok şey yapacak bir gençti. Bu patlamayla birden yok oldu.”

DEVLET ENGELLEMEK İSTESE ENGELLERDİ

Kobanê süreciyle Suruç’ta olağan üstü bir hayatın devam ettiğini söyleyen Ekmez, “Böyle bir saldırının olabileceği hep aklımızdaydı. Biz belli ölçüde kendi güvenliğimizi sağladık. Belediyenin 20 tane zabıtası var. Parti gençliğimizle ve yöneticilerimizle bir güvenlik oluşturmaya çalıştık. Şu anda bunu yapabiliyoruz. Ama Kobanê sürecinde bütün güvenlik güçleri buradaydı. Buna rağmen bir saldırı olabileceği aşikardı. Çünkü sınır nöbetleri zamanında güvenlik güçleri IŞİD’i engelleyeceklerine, gerçek mermilerle ve gaz bombalarıyla bize saldırdılar. Bu olayda da Türkiye istihbaratının bilgisinin olmaması mümkün değil. AKP den bağımsız yapılmadığını düşünüyorum. Engellemek isteseler engellerlerdi” dedi.

DEVLETİN ELİ VARSA SORUŞTURMA SESSİZ SEDASIZ YÜRÜTÜLÜYOR

Saldırıyla ilgili soruşturmaya dair net bilgi alamadıklarını söyleyen Ekmez, “Kriz dönemlerinde Kaymakam ve Valiyle görüşmemiz pek mümkün olmuyor. Sadece olayın ilk günü Suruç Kaymakamıyla görüşebildim. O görüşmede ‘canlı bombadır’ dedi. Onun dışında somut olarak nasıl bir gelişme var bilmiyoruz. Ancak bu tür durumlarda olayın içinde devletin eli varsa soruşturmaların çok sessiz sedasız yürütüldüğünü herkes biliyor” dedi.

KARANLIK YANLAR VAR

Olaya dair birçok iddia olduğunu ve karanlık yönler bulunduğunu dile getiren Ekmez, “Canlı bombanın erkek olduğu, ona yardım eden bir kadının olduğu söyleniyor. Bu kadının da patlama yaralandığı, hastanede bu kadını polisin aldığı ve daha sonra öldüğü iddia ediliyor. Ödlü mü, kayıp mı edildi bu karanlık bir durum. Bu iddialar aydınlaytılmalı” dedi.

SURUÇ’TA HAYAT NORMAL AKMIYOR

Suruç’ta hayatın normal akmadığını, sürekli bir koşturma içinde olduklarını söyleyen Ekmez, “Ben Suruç’tan çıkıp başka bir yere gittiğimde farklı bir dünya olduğunu görüyorum. Burası çok bambaşka bir yer. İnsanların normal bir şekilde işlerine gittiğini, aileleriyle dolaştıklarını görüyorum. Burada öyle bir durum yok. Ama Suruç da Türkiye’nin parçası olan bir yer. Evet, Kobanê’nin birçok yerde önemli bir yankısı oldu. Ama burayı anlama duyarlılığı çok daha fazla olabilirdi.”

KOBANÊ VE GEZİ’NİN YARATTIĞI DAYANIŞMAYI BÜYÜTMELİYİZ

İktidarın IŞİD’e karşı mücadele etmesi için çok yoğun bir kamuoyu baskısı oluşturmak gerektiğini belirten Suruç Belediyesi Eş Başkanı Zuhal Ekmez, “Kobanê’yle birlikte enternasyonal bir ruh yakalandı ve buradaki patlamayla bu ruha bir darbe vurulmak istendi. Ancak patlamadan sonra Suruç halkı burayı bırakmadı. Yaralılar da zafer işareti yaptı. Şimdi Türkiye’nin her yerinde bir tepki oluşmalı. Türkiye halkı olarak bu iktidarın gitmesi için zorlayıcı olmalıyız. Kobanê, Gezi bir dayanışma yarattı, biz bunu aşmalıyız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

AKP medyasına tepki: Bu yalanlarla aklanamazlar

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Katledilen polisler de emekçilerin çocuklarıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa