22 Temmuz 2015 13:54

Kamu Sen TİS taleplerini açıkladı

Türkiye Kamu Sen önümüzdeki 2 yıl için geçerli olacak toplusözleşmeye ilişkin taleplerini açıkladı. Kamu Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, son toplu sözleşmeden kaynaklanan kayıpların telafileriyle birlikte 2016 yılı için yüzde 22 artış ve taban aylığına seyyanen 100 TL net zam; 2017 yılının tamamında ise yüzde 20 artış ve taban aylığa seyyanen 150 TL net zam istediklerini açıkladı.

Paylaş

Türkiye Kamu Sen, kamu emekçileri ile hükümet arasında Ağustos ayında yapılacak toplu sözleşme için taleplerini açıkladı.

Konfederasyon genel merkezinde yapılan ve genel başkanların da katıldığı basın toplantısında konuşan Kamu Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, mevcut düzende toplusözleşmeyi imzalamaya veya Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na başvurmaya yetkili yegane mercinin çalışanlar adına Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı olduğunu belirterek “Sorun toplusözleşme görüşmelerinin işçi sendikalarının gerçekleştirdiği toplu iş sözleşmesi ile karıştırılmasından kaynaklanmaktadır. Kamu görevlilerinin tamamını temsil etmeyen bir konfederasyona bütün kamu görevlileri ve emekliler adına bağlayıcı karar alma yetkisinin verilmesi, toplu pazarlık görüşmelerinin mantığına ve demokratik ilkelere aykırıdır” dedi.

EKONOMİ BÜYÜDÜ MAAŞLAR ERİDİ

Türkiye’deki gıda fiyatlarının övünüldüğünün aksine Avrupa’dan yüzde 20 pahalı olduğunu kaydeden Koncuk, Avrupa’daki ile Türkiye’deki memur maaşları arsındaki 2.5 katlık farkın kapatılmadığını ifade etti. Türkiye ekonomisinin 2002 yılından beri reel olarak yüzde 75 büyürken memur maaşlarındaki erimenin yüzde 17,3’e ulaştığını vurgulayan Koncuk, “OECD ülkeleri içinde en zengin kesimle en yoksul kesim arasındaki uçurumun en büyük olduğu, gelir dağılımın en bozuk olduğu, yoksulluk oranının en yüksek olduğu ülke konumundan kurtulmak istiyoruz” dedi.

Geçen dönem Memur-Sen ve hükümet arasında imzalanan toplusözleşme ile maaşlara yansıyan 123 TL’lik artışın tarihi bir başarı gibi yutturulmaya çalışıldığını belirten Koncuk, 123 TL zammın hükümetin ilk teklifi olan yüzde 3+3 maaş zammının bile altında bir artışa denk geldiğini dile getirdi. Bu toplusözleşme ile ek ders ücretleri, nöbet ücretleri, ek ödemeler, aile yardımı, çocuk parası, özel hizmet tazminatı, fazla mesai ücretlerinin artmadığını ifade eden Koncuk, ücretlerdeki erimenin aylık ortalama 76 TL, 2014 yıllının tamamı için ise 912 TL’ye denk geldiğini açıkladı.

TALEPLER

Koncuk 2016-2017 yıllarını kapsayan yeni toplu sözleşmeye ilişkin sıraladığı taleplerin bazıları şöyle:
* 2016 yılının tamamı için 2014-2015 yıllarındaki zararların telafisi de dahil yüzde 22 artış ve taban aylığına seyyanen 100 TL net zam; 2017 yılının tamamında ise yüzde 20 artış ve taban aylığa seyyanen 150 TL net zam
* 2016 yılı için kamu görevlilerine uygulanacak zam ve tazminatlar konusunda mali talebimiz; telafi zammı, refah ücreti ve büyüme payı dahil olmak üzere en düşük memur maaşı için 538.43 TL, ortalama memur maaşına ise 813.48 TL zam içermektedir.
* Yılda iki kez dini bayramlar öncesi memur ve emeklilerine 1600 TL barkam ikramiyesi istiyoruz
* Ek ödeme sorunları çözülsün
* Zorunlu rotasyon uygulamasına son verilsin, kalkınmada öncelikli yörelerde çalışan için mahrumiyet yeri ödeneği gibi teşvikler getirilsin istiyoruz
* Görevde yükselmelerde her türlü istismara açık olan sözlü sınavların kaldırılmasını, bu tür atamaların objektif bir şekilde gerçekleştirilecek yazılı sınavlar yapılmasını istiyoruz.  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen: 13 bin öğretmen sürgün edildi

SONRAKİ HABER

Sütaş patronundan sendikacıya 'haksız rekabet' davası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa