22 Temmuz 2015 12:13

Katliamda yitirilen gençleri on binler uğurladı

Urfa’nın Suruç ilçesinde Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi gençlerin açıklama yaptığı sırada düzenlenen bombalı saldırıda yaşamını yitiren gençler cenaze törenleriyle toprağa verildi. Törenlerde hükümete tepki vardı.

Paylaş

Urfa’nın Suruç ilçesinde Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi gençlerin açıklama yaptığı sırada düzenlenen bombalı saldırıda yaşamını yitiren gençler cenaze törenleriyle toprağa verildi. Törenlerde hükümete tepki vardı.

Fikriye Ece Dinç Karacaahmet Mezarlığı’nda defnedildi. Anne Yasemin Dinç ve Baba Hamza Dinç’in güçlükle ayakta durduğu cenaze törenine HDP’li vekillerden Ertuğrul Kürkçü, Filiz Kerestecioğlu, Garo Paylan, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş ve Gezi eylemlerinde polisin attığı gaz kapsülünün kafasına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan da katıldı. Namazın ardından ellerinde flama ve bayraklarla mezarlığa giriş yapan Ece’nin yoldaşları ailenin isteği üzerine bayrak ve flamaları toplayarak defin alanına sessiz yürüyüş gerçekleştirdi. Törende Sedat Peker’in başka bir cenazeye gönderdiği çelenk yüzünden kısa süreli bir tartışma yaşandı. Cenaze töreninde ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy yaptığı konuşmada hükümete ve yandaş basına tepki gösterdi. Ulusoy, “Bu katillere karşı elbette ki kendimizi savunacağız. Sorumluları bulun bize suçlamalar yönelteceğinize. Davutoğlu istifa etsin. Burjuva basın gençlerimizi terörist olmakla suçluyor. Gezi’de de onlar vardı deyip suçluyorlar” dedi.. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, yaşamını yitirenleri saygıyla andığını belirtti. Yüksekdağ şunları söyledi: “Halklara insanlığın sınır tanımayacağı mesajını vermek için yola çıkmışlardı. Tecrit edilmeye çalışılan Rojava için yola çıkmışlardı. Zihinlerde kurulan bütün sınırları berhava ettiler. 32 genç yoldaşımız, “Rojava’da acı çeken her çocuk için buradayız” dediler. Dün olduğundan daha dik duracağız; çünkü 32 yoldaşımızın vebali omuzlarımızda. Onların başlattığı yolu biz büyüteceğiz. Rojava’yı da yeniden inşa edeceğiz, Türkiye’yi de Ortadoğu’yu da...”

İNCİK BONCUK SATMIŞLARDI....

Hatice Ezgi Sadet için Ümraniye Cemevi’nde tören yapıldı. Ezgi’nin cenazesi Ihlamurkuyu Çırçır Mezarlığında toprağa verildi. Mimar Sinan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğrencisi Hatice Ezgi Sadet ailesinden izin alarak Suruç’a gitmişti. Baba Ali Sadet cenazede taziyeleri kabul etti. Ali Sadet, “İncik boncuk satarak kazandıkları paralarla oyuncak almışlardı. Başka bir şey değil. Kağıt kalem almışlar. Onları oradaki insanlara ulaştırmaya gittiler. Aynı gün döneceklerdi. Ama maalesef olmadı” diye konuştu. Hatice Ezgi Sadet için Ümraniye Cemevi’nde yapılan törene katılanlar tek tek arandı. Cemevi yönetimi cenazeye katılanları sıkı bir aramadan geçirerek avluya aldı. Cenazeye gönderilen çelenkler de kontrol edildikten sonra kabul edildi.

METE GİZLİCE TOPRAĞA VERİLDİ

ESP, Suruç katliamında yaşamını yitiren ve cenazesi İstanbul’a gönderilen Büşra Mete’nin cenazesinin polis baskısından ötürü dün gece yarısı ailesi tarafından gizlice Pendik Mezarlığı’na defnedildiğini açıkladı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi olan Mete’nin cenazesinin bugün Karacaahmet Mezarlığı’nda defnedilmesi bekleniyordu.

Nazegül Boyraz için, Gülsuyu Mahallesi’ndeki Maltepe Cemevi’nde düzenlenen törene, Boyraz’ın kızları Sultan, Alev, Yasemin, yakınları, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, HDP Milletvekili Hüda Kaya, çeşitli siyasi parti ve kurum temsilcileri ile ve çok sayıda vatandaş katıldı. Cenaze törenine katılmak için gelenler, cemevi görevlilerince tek tek arandı ve çantalar dedektörlerle kontrol edildi. Konuşmaların yapıldığı sırada tabuta sarılan Boyraz’ın kızları uzun süre gözyaşı döktü, küçük kızı Yasemin baygınlık geçirdi. Tabut daha sonra Boyraz’ın evinin bulunduğu Zümrütevler Mahallesi Cüneyt Sokağa götürülmek üzere cenaze aracına konuldu. Bu sırada Boyraz’ın küçük kızı Yasemin tabutun peşinde koştu. Tabutu tutarak bırakmak istemeyen Yasemin Boyraz’ı yakınları sakinleştirdi. Boyraz’ın cenazesi evinin önünde helallik alınmasının ardından Küçükyalı Mezarlığı’nda toprağa verildi.  

GAZİ'DE BÜYÜK KALABALIK

Suruç’ta yaşamını yitiren Cemil Yıldız, Duygu Tuna ve İsmet Şeker’in cenazeleri Sultangazi ilçesi Gazi Mahallesi’nde toprağa verildi. 62 yaşındaki Sinoplu Cemil Yıldız patlamada yaşamını yitiren en yaşlı üye iken, İsmet Şeker ise Ocak ayında Kobanê’de IŞİD’e karşı YPG saflarında savaşırken yaşamını yitiren Mustafa Can Şeker’in babasıydı. Eşini de geçtiğimiz aylarda kaybeden Şeker, oğlu ve eşinin yanında son yolculuğuna uğurlandı. Duygu Tuna da HDP Maltepe İlçe Eş Başkanıydı. Cenaze için binlerce kişi eski polis karakolundan  cemevine yürüdü. Cenazelerin dini vecibelerinin yerine getirilmesinden sonra Gazi Mezarlığa doğru yürüyüş yapıldı. Duygusal anlar yaşanırken, atılan sloganlarda AKP ve IŞİD’e öfke vardı. Cenaze törenine HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ve HDP vekilleri de katıldı. 

BURSA'DA ANNE OĞUL TOPRAĞA VERİLDİ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Bursa Nilüfer'de Ataevler Şeyh Edebali Camiinde, Suruç Katliamında yaşamını yitiren Ferdane Kılıç ve Nartan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı. Kılıç Ailesi ve yakınları dışında yüzlerce kişinin katıldığı cenaze törenine Demirtaş’ın yanı sıra HDP’li vekiller Ayhan Bilgen, İdris Baluken, Sırrı Süreyya Önder, Yurdusev Özsökmenler, Asiye Kolçak ve CHP’liler de katıldı.

‘ÇANTAMIZDA ÖZGÜRLÜĞÜ VE ADALETİ TAŞIYORDUK’

Suruç katliamında yaşamını yitiren Yunus Emre Şen’in cenazesi Van’da binlerin katıldığı tören ile toprağa verildi. Büyükşehir Belediyesi garajından yüzlerce araçlık konvoy ile karşılanan Şen’in cenazesi Yenimahalle Mahallesi’nde bulunan Mahalle Meclis Derneği’ne getirildi. Dernek önünde cenazeyi aralarında HDP Van milletvekilleri, DBP, HDP yöneticilerinin yanı sıra binlerce kişi karşıladı. Görevlendirilen mahalle meclisi üyelerinin kitlenin güvenliğini sağladığı yürüyüş sonunda, yurttaşlar tek tek arandıktan sonra mezarlığa alındı. Şen’in Kobanê’ye götürmek istediği oyuncakların elden ele dolaştırıldığı törende, kadınların yaktığı ağıtlar ile kitle göz yaşları döktü. Dini vecibeleri yerine getirilen Şen’in cenazesi mezarlığa konularak başucuna Kobanê’ye götüreceği oyuncaklar bırakıldı.

MEYA-DER Van Şube Başkanı İbrahim Alkan, katliamların Kürt halkının kaderi olmadığını dile getirerek, Kobanê’de olduğu gibi birlik ve beraberliklerini oluşturarak ortak bir direnişle katliamların hesabını soracaklarını söyledi. Törende söz alan ve katliamdan yaralı olarak kurtulan Şen’in arkadaşı Emre Genç ise, “Kobanê’de çocuk parkı, kütüphane ve hatıra ormanları yapacaktık. Çantalarımızda umudu özgürlüğü adaleti, çantamızda çocuklara oyuncukları taşıyorduk. Çantalar dolusu oyuncaklar taşıyanlar TIR’lar dolusu silah taşıyanlar tarafından katledildi” sözleriyle duruma isyan etti.

ORDU’DA İKİ CENAZE

Samsun’dan Suruç’a giden Ordulu Ayda Ezgi Şalcı’nın cenazesi kimseye haber verilmeden polis gözetiminde Mesudiye ilçesinde toprağa verildi. Yine Samsun’dan Suruç’a giden Ordulu olan Alican Vural Ordu Altınordu İlçesi Kumbaşı Mahallesi’nde öğleyin kılınan cenaze namazından sonra toprağa verildi. Samsun, Giresun’dan da katılımın olduğu cenazeye CHP Ordu Milletvekilleri Seyit Torun ve Mustafa Adıgüzel, CHP, HDP, EMEP, ÖDP, KESK temsilcilileri de katıldı. Baba Cumhur Vural, Samsun’dan gelenlerin cenazeye katılmasını istememesi nedeniyle gelenler cami avlusu dışında bekletildi. Polisin de güvenlik önlemleri aldığı cenaze sonrası Samsun’dan gelenler otobüse bindirilerek kimlik kontrolünden geçirildiler.

İKİ GENCİN CENAZESİNİ AİLELERİ ALDI

Katliamda  yaşamını yitirenlerden Nuray Koçan ve Duygu Tuna’nın cenazeleri yakınlarını teslim edildi. Sabah saatlerinde kente gelen yakınları, Nuray Koçan ve Duygu Tuna’nın cenazelerini Gaziantep Asri Mezarlık morgundan teşhis edip teslim aldı.Nuray Koçan’ın cenazesi, defnedilmek üzere Bursa’nın Mudanya İlçesi’ne, Duygu Tuna’nın cenazesinin bulunduğu tabut ise kadınların omzunda cenaze aracına konularak İstanbul’a uğurlandı.

Kızı Duygu’nun cenazesini İstanbul’dan almaya gelen baba Hasan Tuna, saldırıyı yapanlardan hesap sorulmasını isteyerek, “Bizim çocuklarımız suçsuz ve günahsız, çocuklarımıza sahip çıkılması gerekiyordu. Yardımlaşma ve dayanışma amacında yola çıkmışlardı ama hain bir terör saldırısında hayatlarını kaybettiler” dedi.

YÜKSEKOVA SÜLEYMAN ÖĞRETMENİNİ UĞURLADI

Suruç’taki bombalı saldırıda yaşamını yitiren Eğitim Sen'li İngilizce öğretmeni Süleyman Aksu'yu Yüksekova’da on binler toprağa verdi.

Cenazenin ilçeye gelmesiyle halk yol güzergâhında zılgıt, zafer işaretleri ve sloganlarıyla cenazeyi karşıladı. Abdullah Canan Köprüsü'nde ellerinde uzun namlulu silahlar bulunan özel harekât timleri zırhlı araçlarla konvoyun önünü kesti. Cenazenin geçmesine izin verilmemesi nedeniyle kitle Qada Azadiyê'nin (Özgürlük Meydanı) üzerinden çarşı merkezine giriş yapıldı. Cenaze burada, aralarında HDP Hakkari Milletvekilleri Abdullah Zeydan, Nihat Akdoğan'ın yanı sıra Süleyman öğretmenin meslektaşları ve öğrencileri, siyasi parti, kurum temsilcilerinin bulunduğu on binlerin katılımıyla M. Şerif Camisi'nde yapılan törenin ardından Orman Mahallesi’ndeki mezarlıkta toprağa verildi. MEYA-DER Temsilcisi Cengiz Ortaç, katliamı gerçekleştirilenlere lanet yağdırarak, Süleyman öğretmenin hayallerini gerçekleştirme sözünü verdi. Nihat Akdoğan, “Bu hükümetin TIR'la silah taşıdığını biliyoruz ve bu silahları çetelere peşkeş çektiğini de hepimiz gördük. Bu silahlarla Kobanê'yi yıktılar. İşte bu yıkılan Kobanê'yi kardeşlerimiz, öğretmenlerimiz, avukatlarımız yeniden inşa etmek için harekete geçtiler. Oradaki çocuklara silah değil, oyuncak götüreceklerdi. Bu yas sadece bizim değil, bütün halkların, ben insanım diyen herkesindir" dedi. Aile adına söz alan Aksu'nun kardeşi İhsan Aksu ise Yüksekova halkına teşekkür etti.   

Daha sonra Dize Mahallesi'nde aile evi önünde kurulan taziye çadırına geçerken, çarşı merkezinde polisin halkın güvenliğini sağlayan gençlere saldırması sonucu çatışma çıktı. Gaz bombaları ve plastik mermilerle gençlere saldıran polise, taş ve molotofkokteylleriyle karşılık verildi.

HALK EVLATLARINI BAĞRINA BASTI

Muşlu Serhat Devrim, Med Ali Barutçu ile Mücahit Erol, on binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen törenle son yolculuklarına uğurlandı. Önceki gün toprağa verilen üç genç için Belediye Meydanı’nda tören yapıldı. DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna ve HDP milletvekilleri katıldı.  Murat Yurtgül ve Emrullah Akhamur, Mardin’in Kızıltepe ilçesinde on binlerin katılımıyla toprağa verildi. Aile evlerini götürülen cenazeler daha sonra yürüyüşle Atatürk Mahallesi Mezarlığı’na götürüldü.Yurtgül ve Akhamur’un cenazeleri sloganlarla defnedildi. Nazlı Akyürek ve Veysel Özdemir, memleketleri Diyarbakır’da binlerce kişinin katıldığı cenaze törenleri ile son yolculuklarına uğurlandı. Cenaze törenleri sırasında katliama dönük gösterilen tepkiler sırasında “TIR’lar dolusu silah gönderdiler TIR’lar dolusu oyuncak getirenleri katlettiler” yazılı bir döviz taşındı. Veysel Özdemir Yeniköy Mezarlığı’na toprağa verilirken, Nazlı Akyürek 450 Evler Mezarlığı’na toprağa verildi. Burada konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Suruç’taki katliamı yapanların belli olduğunu ifade ederek, saldırının planlı olduğunu kaydetti. Katliamda yaşamını Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) üyesi Uğur Özkan’ın cenazesini de Şırnak’ın Cizre ilçesinde on binlerin katılımıyla toprağa verildi. HDP Şırnak Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Ferhat Encü ve Aycan İrmez, HDP-DBP Şırnak il ve ilçe eş başkan ve yöneticileri, bölgedeki kurum temsilcileri, SYKP Eş Genel Başkanı Necla Kural, SYKP’li gençlerin de yer aldı on binler İdil Caddesinden, Nusaybin Caddesine kadar yürüdü. Özkan’ın cenazesi Cizre Asri Mezarlığı’na kadar yapılan yürüyüşün ardından toprağa verildi. (HABER MERKEZİ)


ÇAĞDAŞ AYDIN DA DERSİM’DE TOPRAĞA VERİLDİ

Suruç’taki katliamda yaşamını yitiren Çağdaş Aydın’ın cenazesi Dersim merkezde yapılan törenin ardından Ovacık’ta toprağa verildi. Esnafın kepenk kapattığı Dersim’de Aydın’ın cenazesi cemevindeki törenin ardından binlerce kişinin eşliğinde Seyit Rıza Meydanına getirildi. Törene, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, HDP Dersim milletvekilleri Edibe Şahin, Alican Ünlü, HDP İstanbul milletvekili Levent Tüzel, ilçe belediye başkanları ve Çağdaş Aydın’ın ailesi katıldı. Anne Saniye Aydın’ın feryatları duygusal anlar yaşanmasına neden olurken, tören sırasında Kobanê’nin yeniden inşası için SGDF’nin Kobanê’ye göndereceği oyuncakları temsilen eline bir oyuncak alan Aydın’ın dayısı Ali Ekber Uçar, “Çağdaş şu anda sonsuzluğa yürüyor. Bunun hesabını soracağız” diye haykırdı.

Törende konuşan ESP PM Üyesi Münevver İltimur, katliamlara rağmen mücadelenin durmadığını belirterek, Suruç’ta yaşanan katliamın da bu mücadeleyi durduramayacağını ifade etti. DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, “Biz düşen şehitlerimizin gözü arkada kalmasın diye, vasiyet ettiği Kobanê inşasından tutunda da, sosyalizm ve demokratik toplum hedeflerine ve özgür Kürdistan hedeflerine kadar her şeyi birlikte başarmaktır” dedi.  

Suruç’ta yaşamını yitirenlerin coşkusunu, devrimci hayallerini taşıyacaklarını ifade eden Levent Tüzel şunları söyledi: “Şimdi özgür geleceğini, demokratik birliğini sağlamak için mücadele eden Kürt halkını düşman görenlere, ülkemizin güneyinde askeri operasyona hazırlananlara, halklarımızın barışına kast edenlere, IŞİD çetelerini besleyen iktidar ve emperyalist güçlere karşı mücadelemiz hiç bitmeyecek.”

Suruç patlamasından yaralı kurtulan Çağdaş Aydın’ın babası Fatih Aydın da, “O benim aynı zamanda yoldaşımdı. Patlama da ben de yanındaydım ama Çağdaş beni solladı, ben olmalıydım” dedi.

Konuşmaların ardından Aydın’ın cenazesi, Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Çaxberi (Güneykonak) köyüne getirilerek, burada toprağa verildi. (DersimEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP, İçişleri Bakanı'ndan Suruç'a ve IŞİD'e dair 15 sorunun yanıtını istedi

SONRAKİ HABER

Bağdat'ta bombalı saldırılar: En az 19 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...