22 Temmuz 2015 04:50

41 kişi öldü ama Pamukova ders olmadı

Paylaş

Pamukova’da 41 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasının yıl dönümü nedeniyle yazılı açıklama yapan Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar, bu faciaya neden olan yanlış demir yolu politikasının halen devam ettiğine dikkat çekti
Pamukova’da 22 Temmuz 2004 tarihinde gerçekleşen kazaya zemin etüdü çalışmalarının yapılmayışı ve mühendislik hizmetlerinin gereklerinin yerine getirilmemesinin yol açtığını hatırlatan Çakar, “AKP iktidarının yüksek hızlı trene dayalı imajcı yaklaşımı ile yanlış demir yolu politikaları bu olayın ardından kamuoyu nezdinde tartışılır olmuştur” dedi.
AKP’nin TCCD’yi özelleştirmeye başlaması sonucu kamu taşımacılığı anlayışından, piyasacı anlayışa geçildiğini ifade eden Çakar, “TCDD taşınmazları satılmaya başlanmış; çalışanlar güvencesiz çalışma biçimlerine tabii kılınmıştır. Kara ve hava yolundan sonra demir yolunun ticarileştirilmesi ve piyasaya açılması ile halkın ucuz ve kamusal hizmete dayalı ulaşım hakkına büyük bir darbe indirilmiştir” ifadelerini kullandı.
Demir yolu taşımacılığının Türkiye’de gitgide azaldığına dikkat çeken Çakar, Ciddi bir ‘Ulaştırma Ana Planı’ yapılmalı; bu plan kapsamında, demir yolu, deniz yolu, hava yolu ve kara yolu için ayrı ayrı ana planlar hazırlanmalıdır. Tüm ulaşım modları arasında uyum sağlanarak yük ve yolcu taşımada ağırlık demir yolu taşımacılığına verilmeli, demir yolu taşımacılığı planlı olarak geliştirilmelidir” dedi.
Açıklamasında demir yolu personelinin yaşadığı sorunlara da yer veren Çakar, “TCDD’nin parçalanarak işlevsizleştirilmesi, siyasi kadro atamaları ve her düzeydeki uzman kadro kıyımına son verilmelidir. TCDD’nin personel açığı siyasi değil mesleki ve teknik ölçütler içinde giderilmeli; ‘performansa göre ücret’, ‘toplam kalite yönetimi’ vb. uygulamalar kaldırılmalıdır. TCDD, nitelikli personel yetiştirilmesi için üniversiteler ve meslek odalarıyla iş birliği yapmalı, meslek içi eğitim geliştirilmeli, kapatılan meslek liseleri yeniden açılmalıdır” dedi.
TCDD’yi borçlandıran ve zarar ettiren politikaların terk edilmesi çağrısında bulunan Çakar, “Hizmet dışı bakım-tamir atölyeleri ve bütün tesisler yeniden işlevli kılınmalıdır. TÜDEMSAŞ, TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ gibi TCDD fabrikaları montaj değil üretim yapmalı, lokomotif ve vagon üretecek teknik düzeye getirilmeli; demir yolu yan sanayisine (ray, tekerlek vb.) yatırım yapılmalıdır” dedi. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Caretta'ların yaşam alanına 5 termik santral

SONRAKİ HABER

Enpay işçisi artık idare etmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa