22 Temmuz 2015 04:46

Caretta'ların yaşam alanına 5 termik santral

Paylaş

Halil İMREK
Hatay

Hatay’ın Erzin ilçesindeki Burnaz sahilinde yapılacak 5 termik santral doğal yaşamı tehdit ediyor. Aşağıburgaz sahilinde ikisi ÇED aşamasında, 3’ü ise lisans aşamasında olan 5 termik santral projesi bulunuyor. Bölge aynı zamanda nesli tükenmekte olan Caretta carettaların yuvalama alanı.
Erzin’deki termik santraller hakkında daha önce, çevrede bulunan diğer işletmelerin ve bu 5 santralin yaratacağı toplam etki hesaplanmadığı için durdurma kararları verilmişti. Bunlardan Egemer Elektrik Üretim AŞ’ye ait doğal gazlı santral ise üretime başlamıştı.
Yaşam alanı savunucuları ise, nesli tükenme tehlikesi yaşayan Caretta caretta yuvalarını koruma altına aldı. Bölgede eylem yapan vatandaşlar, Erzin Burnaz sahiline yapılan termik santralin çalışmaya başlaması ile deniz kaplumbağası ölümlerinin de görülmeye başlandığını ifade etti.
Erzin Gönüllüleri Derneği Başkanı Hüseyin Ertaç, “Caretta caretta türü deniz kaplumbağası termik santral yapılmaması gereken nedenlerden sadece bir tanesi. Çevresini sevenler ve koruyanlar olarak buraya geldik. Kaplumbağa yumurtalarını koruma altına aldık. Onlara biz sahip çıkacağız. Yavruları yumurtadan çıkıp deniz suyu ile buluşana kadar takipçileri olacağız” dedi.

BİRİNCİ SINIF TARIM ARAZİSİ
Termik santral yapılmaya çalışılan arazilerin birinci sınıf tarım arazisi olduğuna dikkat çeken Hüseyin Ertaç, “Buralar birinci sınıf tarım arazisi. Tüm ilçe nüfusu tarımla uğraşmakta. Her taraf narenciye ve zeytin ağaçlarıyla dolu. Şu an çalışmakta olan termik santral tarımı ve çevreyi olumsuz etkilemekte. Birçok bitki ve deniz canlısı yaşam mücadelesi veriyor. Bütün bunlara ve hukuk kararlarına rağmen buraya termik santraller yapılıyorsa bu insanlık suçudur. Bu bir tür talandır. Biz mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.

BURNAZ SAHİLİ SANAYİYE TESLİM
Adana Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu Başkanı Dr. Sadun Bölükbaşı şunları kaydetti: “Burnaz sahili adeta sanayiye teslim edildi. 4 yıl önce yapımına başlanan termik santral şu an çalışıyor. Bu yetmiyormuş gibi şu an yenisini yapmak için çalışma başlatıldı. Havamız, çevremiz, denizimiz ve her şeyimiz kirlendi, mikroplu bir hava soluyoruz. Bölgede kanser hastalığı oldukça arttı. Sağlık güvenliğimiz kalmadı. Havayı kirleten sanayi kuruluşları nedeniyle, tarımda yetişen birçok sebze ve meyve hormonlu, denizde yetişen balıklar hastalıklı. Biz insanlar olarak ne yiyelim ne içelim? Yaşam olmayan bir yerde kalkınmanın ne anlamı var.”

‘BURASI CARETTA YAŞAM ALANIDIR’
Erzin Termik Santral Karşıtı Platform, Erzin Gönüllüleri Derneği, Erzin Bisiklet Kulübü Derneği ve Amanoslar Çevre Derneği üyelerinden oluşan yaşam alanı savunucuları, Burnaz sahiline gelerek sahilde bulunan yuvaların yanına “Burası caretta yaşam alanıdır” yazılı tabela dikti. Ellerinde taşıdıkları ve üzerinde “Erzin Çarşı Caretta düşmanlığına karşı”, “Termiğe hayır” yazan dövizlerle, sahile yapılan ve yapılmaya çalışılan termik santralleri protesto eden yaşam alanı savunucuları hukuk mücadelesine devam edeceklerini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

‘Eteğimizle, peştamalımızla toprağımızı savunacağız’

SONRAKİ HABER

41 kişi öldü ama Pamukova ders olmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...