22 Temmuz 2015 03:27

Şırnak'tan Kıbrıs'a on binler katliama karşı ayağa kalktı

Suruç'ta gerçekleşen canlı bomba saldırısı, Şırnak'tan Kıbrıs'a birçok merkezde sokağa çıkan ve katliamın faili olarak AKP iktidarı gösteren yurttaşlarca kınandı.

Paylaş

Suruç'ta gerçekleşen canlı bomba saldırısı, Şırnak'tan Kıbrıs'a birçok yerde kınandı. Kimi merkezlerde polisin saldırısı sonucu çıkan olaylar, silahlı çatışmalara dönüştü. Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesinde yaşanan silahlı çatışmada ismi öğrenilemeyen bir yüzbaşının silahla yaralandığı öğrenildi.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da katliamı protesto etmek üzere akşam saatlerinde merkez Bağlar ve Sur ilçeleri ile Dicle ilçelerinde sokağa çıkan halka yönelik polis saldırısı ile başlayan olaylar, saatlerce devam etti. Çıkan olaylarda polise havai fişek, molotof kokteyli ve ses bombaları ile karşılık veren gençlere yönelik yer yer polislerin gerçek mermi kullandığı da görüldü.

Buradaki çatışmalar gençlerin ara sokaklara dağılması ile sona ererken, Kocaköy'de de katliamı etmek üzere DBP ilçe örgütü önünde toplanan yurttaşlar, buradan Kaymakamlık binasına doğru sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Ulaştıkları bina önünde basın açıklaması yapmak isteyen gruba izin vermeyen polisler, gösterilen tepkiler üzerine kitleye yönelik saldırıya başladı.

Kitleye yönelik biber gazı sıkan polislere gençler de molotof kokteyleri ve ses bombaları ile karşılık verince çatışma çıktı.

Karşılıklı çatışmaların çıktığı olaylarda Kocaköy İlçe Jandarma Komutanlığı'nda görevli olan bir Yüzbaşı'nın da nereden geldiği belli olmayan bir kurşunla yaralandığı da öğrenildi. Yaşanan olay sonrası DBP binası polis tarafından ablukaya alındı.

Sennur Sezer, Suruç'ta yitirdiklerimizi yazdı: Yükü sevgi olanlar dedi ki...

ŞIRNAK
Şırnak'ın Cizre ilçesinde ise Suruç'taki katliamda yaşamını yitirenlerden biri olan Uğur Özkan'ın cenazesinin defnedilmesinin ardından olaylar çıktı. Çıkan olaylarda ilçe savaş alanına döndü.
Cenaze töreninin ardından YDG-H üyesi genç, Nusaybin, Yafes, Orhan Doğan ve İdil caddelerini trafiğe kapatarak, katliamı protesto etmeye başladı. Protestolara dönük polis saldırması yaşanması üzerine ise, gençler de havai fişek, ses bombası ve Molotof kokteyleri ile bu saldırılara karşılık verdi. Polisin sıktığı biber gazı kapsüllerinden bazılarının isabet ettiği gençler yaralandı. Yaralananlar arkadaşları tarafından olay yerinden uzaklaştırıldı.

Şırnak'taki cenaze töreni ve sonrasına dair detaylar için tıklayın

İZMİR
Katliamı protesto etmek üzere İzmir'in Menemen ilçesinde yürüyüş düzenleyen DEM-GENÇ üyeleri de yine polis saldırısına maruz kaldı.

Asarlık Mahallesi'nde toplanan yüzlerce genç, siyah renkte pankartlar taşıyarak Demokrasi Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. "Şehîd namırın" ve "Suruç'un hesabı sorulacak" sloganları atan gençlerin önü, Demokrasi Parkı yakınlarında kurulan polis barikatı ile kesildi. Barikata yaklaşan gençlere protestolarını sonlandırmaları konusunda hiçbir uyarıda dahi bulunmayan polisler, gaz bombası, plastik mermi ve tazyikli su ile gençlere saldırdı.
Polisin saldırısına gençler de taş ve ses bombaları ile karşılık verdi. Bunun üzerine başlayan çatışmalar ara sokaklara yayıldı.

Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Schneider Elektrik işçileri vardiya çıkışında açıklama yaparak Suruç’ta yaşanan katliamı kınadı.

İSTANBUL
Suruç Katliamı'nı İstanbul'un birçok noktası gibi Kadıköy'de de protesto edildi. HDP Kadıköy İlçe Örgütü'nün çağrısıyla katliamı protesto etmek için bir araya gelen yüzlerce kişilik gruba, attıkları sloganlarla protestolarına başlamalarından kısa bir süre sonra polis yöneldi. Biber gazı ve tazyikli suyla yapılan saldırı sonrasında ara sokaklarda bir süre devam eden çatışmalarda edinilen bilgilere göre çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Gözaltına alınanlar arasında bulunan 2'si çocuk 9 kişinin isimleri şu şekilde: Taylan Talas, Güven Yıldırım, Fatma Bacaru, Ferhat Sevim, Çayan Okuducu, Serdar Tecimer, Can Ateş ile Ş.Ç ve M.Ç.

Kadıköy ve Şişli'deki Suruç katliamı protestolarına dair haber için tıklayın

Kadıköy'ün yanı sıra Esenyurt'ta da katliama dönük protesto eylemi yapıldı. HDP İlçe Örgütü tarafından katliamın kınandığı basın açıklaması sonrası dağılmak üzere olan kitleye polisin tazyikli su ve biber gazı sıkarak bulunduğu saldırıya karşılık verilmesiyle çıkan çatışmalar, bir süre devam ettikten sonra sona erdi. Buradaki olaylarda ise 8 kişinin gözaltına alındığı bilgisine ulaşıldı.

Suruç eyleminde 7 yaşındaki çocuğun başına gaz kapsülü isabet etti

Suruç için açılacak taziye çadırına polis engeli

ADANA
Polis saldırısına sahne olan bir diğer protesto gösterisinin adresi ise Adana oldu. HDP Ceyhan İlçe Örgütü'nün çağrısı üzerine parti binası önünde toplanan kalabalık bir partili gurubu, buradan Altıocak Mahallesi'nde bulunan Ceyhan İlçe Jandarma Komutanlığı önüne doğru yürüyüşe geçti.

Taşınan pankart ve atılan sloganlarla gerçekleştirilen katliam dönük tepkilerin göserdildiği yürüyüş sonrası, saldırıda hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu. Yapılan açıklamalar sonrası kitle, kısa süreli oturma eylemi gerçekleştirdikten sonra rotestolarını noktaladı. Ancak dağılmakta olan kitleye yönelik polis saldırısı gerçekleşti. Polis saldırısına kitle arasında yer alan gençler de taşlarla karşılık verdi.
Bir süre devam eden olaylar, gençlerin ara sokaklara girip dağılmasıyla olaylar sona erdi.

Mersin'deki Suruç eylemlerinde çatışma çıktı

MANİSA
Kobanê'nin inşasına katılacak SGDF'li gençlere dönük katliam, Manisa'nın Turgutlu ve Salihli ilçelerinde de kınandı. Turgutlu'da HDP İlçe Örgütü parti binası önünde toplanan partililer, "IŞİD çeteleri döktüğü kanda boğulacaktır" yazılı pankart açarak, tepkilerini de attıkları "Direne direne kazanacağız", "Savaşa hayır barış hemen şimdi", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Kobanê halkı yalnız değildir", "Katil IŞİD işbirlikçi AKP" sloganları ile gösterdi. insanlık katili IŞİD çetelerine karşı birlik olma çağrısında bulunulan açıklama sonrası, protestonun yapıldığı Kervan Yolu trafiğe kapatılarak kısa süreli oturma eylemi gerçekleştirdi. Yapılan oturma eyleminin ardında kitle dağıldı.

Salihli ilçesinde ise Emek, Barış, Demokrasi ve Özgürlük platformu bileşenleri tarafından Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen eylemle katliam kınandı. "Kürdistan'da AKP'nin yeşil faşizmini, Kobanê'de IŞİD'in saldırılarını kınıyoruz", "Kobanê berxwedane, Kobanê qet nakeve, Kobanê Kürdistan'e Erdoğan baş bizane" yazılı pankartların açıldığı protestoda okunan basın açıklamasında, katliamdan AKP'nin birinci derecede sorumlu olduğu vurgulandı.

Katliamda yaşamını yitiren ve yaralananların Deniz'lerin, Mahir'lerin, İbo'ların, Mazlum'ların, Agit'lerin, Zilan'ların ve Beritan'ların ardıları olduğu da vurgulanan buradaki açıklama da yine kısa süreli oturma eylemi ile son buldu.

KOÜ öğrencileri: Rektör uyuma, öğrencine sahip çık!

KIBRIS
Katliam, Kıbrıs'ta yaşayan ilerici, devrimci, sosyalist güçler tarafından da protesto edildi. Saldırıya dönük tepkilerini göstermek üzere Lefkoşa Kuğulu Park'ta toplanan bir grup, buradan sloganlar eşliğinde TC. Büyükelçiliği'ne doğru yürüyüşe geçti. Grup üyeleri yürüyüş boyunca sık sık "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP", "Faşizme karşı omuz omuza", "Bijî Serok Apo" sloganları attı.

Yürüyüşün ardından yapılan basın açıklamasında, katliamın sorumlusu olarak AKP iktidarı göserildi ve Kıbrıs'ta yaşayan ilerici, devrimci, sosyalist güçler olarak tüm dünya halklarının ve Ortadoğu halklarının yanında olunacağı ifade edildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sennur Sezer, Suruç'ta yitirdiklerimizi yazdı: Yükü sevgi olanlar dedi ki...

SONRAKİ HABER

‘Eteğimizle, peştamalımızla toprağımızı savunacağız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...