21 Temmuz 2015 15:30

Demirtaş: Bir yılda 10 bin HDP'li tutukladınız. Samimiyseniz IŞİD hücrelerine operasyon yapın

Suruç'ta bombalı saldırının olduğu bahçede konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, halka şu çağrıda bulundu: 'Devlet içerisinde bunlara destek verenler var. Devletin güvenlik zafiyeti var. Herkes güvenliğini sağlasın.'

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, beraberindeki HDP milletvekilleri ve PM üyeleri ile birlikte Suruç'a giderek, SGDF üyesi gençlere dönük canlı bomba saldırısının gerçekleştiği Amara Kültür ve Sanat Merkezi'nde açıklama yaptı. "Bu toplumlarda yaşayan halklara reva görülen hep ölüm oldu" diyerek sözlerine başlayan Demirtaş, "Bu yaşadığımız acı ilk değil. Dün burada patlatılan bomba kalbimizde patlatılan ilk bomba değil. Gencecik bedenleri paramparça edecek kadar vahşileşenler hep var evet ama onlara karşı direnen yüreklerde vardır. Halklar bu tür zamanlarda omuz omuza vererek zulüm kalelerini yıkmışlardır. Bugünde etrafımıza zulüm kaleleri kurulmak isteniyor. Halklar da omuz omuza vererek bu zulüm kalelerini yıkacaktır" şeklinde konuştu.

'GENÇLERİN MESAJINI YERİNE ULAŞTIRMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR'
IŞİD'in tekçi zihniyetle hareket ettiğini ve "Ya bana biat edeceksiniz ya da hepinizi katledeceğiz" dediğini belirten Demirtaş, "Maalesef bu zihniyet siyasi iktidarımızda da hâkim. 'Tek dil, tek din' diyen bu siyasi zihniyet 'Ya bana biat edeceksiniz ya da size yaşam alanı bırakmayacağız' diyor" dedi. Kafa kesen zihniyet karşısında ülkenin dört bir yanından Kobanê'ye yaşam getirmek için oyuncak ve kitap toplayan bir zihniyetin olduğunu ve umudunda bu gençlerde olduğunu söyleyen Demirtaş, "Burada katledilenlerin bir kısmı doktor olacaktı. Bir kısmı hukukçu, bir kısmı öğretmen olacaktı. Ama katledildiler. Halklara hizmet edecekti bu gençler. Bu gençlerin buraya getirmek istediği mesajı yerine ulaştırmak boynumuzun borcudur" şeklinde konuştu.

'HERKES GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMALI'
Herkesin bulunduğu yerlerde tedbirini sağlaması gerektiğini, "Bunlarda zerre kadar insanlık kalmamış. Her yerde katliam gerçekleştirebilirler" sözleriyle açıklayan Demirtaş, "Hatay, Urfa, Mardin, Şırnak gibi sınır kentlerindeki yurttaşlar kendilerinin ve kurumlarının güvenliğini sağlamalıdır. Devlet içerisinde bunlara destek veren var. Devletin çok ciddi bir güvenlik zafiyeti var" dedi.

'IŞİD'E DÖNÜK TEK BİR TEPKİ YOK'
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın patlama günü Kıbrıs'ta olduğunu ve gezisini yarıda bırakarak ülkeye dönmediğini hatırlatan Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ama Suudi Arabistan kralı öldüğünde aynı Cumhurbaşkanı yurtdışı gezisini yarıda bıraktı ve Türkiye'de yas ilan etti. Ülkenin Cumhurbaşkanı hala yaşamını yitirenlerin ailesine baş sağlığı dilemiş değil, 'Allah rahmet eylesin' demiş değil. Çünkü IŞİD üzülsün istemiyor. İşte IŞİD'i besleyen zihniyet bu zihniyettir. Nerdeyse HDP'yi terör örgütü ilan edecek ama IŞİD'e dönük tek bir tepki yok. IŞİD'in başı okşanıyor. Burada 32 genç katledildi ama 2 gündür bu örgüte dönük tek bir girişim yok. Neredeyse bu katliamdan HDP'yi sorumlu tutacaklar. Bir yıl içerisinde 10 bin HDP'li tutukladınız. Eğer samimiyseniz bu ülkedeki IŞİD hücrelerine operasyon yapın. Adana, Konya, Adıyaman, Urfa ve İstanbul'dan IŞİD'e transit aracı gibi eleman kazandıran örgütler var. Davutoğlu 'Elinizde belgeler var mı' diye soruyor. Buyurun beraber Ceylanpınar'daki TİGEM'e gidelim, Akçakale'ye gidelim. Bakalım orada neler oluyor. Eğer orada yaşanılanlardan haberin yoksa ülkede neler olup bittiğinden haberi olmayanların ülkeyi yönetme şansı olmaz, ya da haberleri vardır, varsa bu daha kötü."

'30 İMZAMIZ EKSİK, BAKALIM İMZA ATACAKLARI MI?'
Meclis'in olağanüstü toplanması için 80 imza topladıklarını söyleyen Demirtaş, "Türkiye'nin en acil konularına dar parlamentoda tartışmak istiyoruz ama henüz cevap almış değiliz. Meclis ne iş yapar hala bilemedik. Bakın burada insanlar katlediliyor, katledilmezse açlıktan ölüyorlar. 80 vekilimiz var, barış için bu ülkede gelişmekte olan tehditlere ilişkin konuşmak adına imza topladık, 30 imzamız eksik, bakalım imza atacaklar mı? Barıştan yana olsalar 30 imzayı atarlar" şeklinde konuştu.

Demirtaş, yaptığı açıklamanın ardından Urfa'daki yaralıları ziyaret etmek üzere ilçeden ayrıldı. (DİHA)

HDP'nin 'Meclis olağanüstü toplansın' çağrısına CHP olumsuz yanıt verdi

Suruç Katliamına dair tüm haberler için tıklayın...

ÖNCEKİ HABER

HDP'nin 'Meclis olağanüstü toplansın' çağrısına CHP olumsuz yanıt verdi

SONRAKİ HABER

Suruç eyleminde 7 yaşındaki çocuğun başına gaz kapsülü isabet etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...