21 Temmuz 2015 13:42

İzmir'deki okullarda cihat eğitimi veriliyor

Anadolu Gençlik Derneği, Bergama’daki bazı okullarda çocuklara takviye kurslar adı altında 'iman ve cihat' eğitimi veriyor.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Suruç'taki saldırının ülkenin gündemine damga vurduğu sıralarda, okullarda dini vakıfların cihat eğitimi verdiği ortaya çıktı. Anadolu Gençlik Derneği (AGD) İzmir Şubesi, geçtiğimiz ay okullarda din eğitimi vermek için Valiliğe dilekçe vermiş ancak buradan gerekli cevabı alamayınca İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine yönelmişti.
AGD’nin başvurusuna olumlu cevap Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden geldi. Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Hayat Boyu Öğrenme Projesi kapsamında ilçedeki bazı okulları AGD’ye tahsis etti. AGD’ye Şehit Üsteğmen Cemil Canan Çiçek İmam Hatip Ortaokulu, Ulubatlı Hasan İmam Hatip Ortaokulu ve Mualla Ersezgin Ortaokulu verildi.

‘TAKVİYE’ DEDİ DİN EĞİTİMİ VERDİ
Dernek okulları yetiştirme, takviye, hazırlık, mesleki kurslar verme adı altında isterken, kurs esnasında Kur’an eğitimi, peygamberin hayatı, peygamberler tarihi, ezan okuma, İslam coğrafyası, ilmihal, Allah’ın isimlerinin anlamı, ilahi-marş, namaz eğitimi ve temel dini bilgiler gibi eğitimler veriyor.

CAMİLERE GEZİ DÜZENLENİYOR
‘Yaz Bizimle Bir Başka Güzel’ ismiyle düzenlenen kurslarda ilk ve ortaokul yaşındaki çocuklara eğitim kimi zaman kız-erkek ayrımı yapılarak verilirken kimi zaman da karma bir şekilde dernek üyeleri tarafından veriliyor. Çocuklar gezi adı altında camilere ve ‘sakal-ı şerif’ ziyaretlerine götürülüyor.

İL MİLLİ EĞİTİMİN BİLGİSİ YOKMUŞ
Konuyla ilgili aradığımız İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Hayat Boyu Öğrenme Hizmetleri Birimi yetkilisi, Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün okulları AGD’ye vermesiyle ilgili bilgisi olmadığını belirtti. Yine konuyla ilgili aradığımız Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Kiraz'a da makamında olmadığı için sorularımızı yöneltmedik. İlçe Milli Eğitim Müdürü Vekili de bilgisi olmadığı için konuşmak istemedi.

‘DİN DAYATMASI YAPILIYOR’
Eğitim Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç, siyasetin dine alet edilmemesi gerektiğini ifade ederek “Devletin resmi dini olmaz, laikliğin esas alınması gerekir. Bu ülkede Aleviler, Sünniler, gayrimüslimler var. Herkesin bir yaşam tarzı ve inanç biçimi var. Dolayısıyla Milli Eğitim Müdürlüğünün dinin bir mezhebini alarak eğitim verdirmesi insanları asimile etmesi, diğer topluluklara dayatması anlamına geliyor” dedi.
Okulları bu tür dini gruplara veren yönetmeliklerin yasalara aykırı olduğunu da ekleyen Kılıç şunları söyledi: “Olmaması gerekiyor. Bugün toplumda zorunlu din dersine ciddi bir tepki varken yasaları çiğneyecek şekilde bir siyasal görüşün arka bahçesi olan dernekle faaliyet yürütülmesi hem antidemokratik hem hukuksuzdur. Kendi siyasal politikalarını din üzerinden alana yansıtmak istiyorlar. İtaatkar, din üzerinden hareket eden, emir kulu, düşünmeyen, sorgulamayan bir insan tipi yetiştirmek istiyorlar. Bu ülke insanının bilime ihtiyacı var. Devlet de insanların dini hayatlarına müdahale edemez, ederse suç işler. Dolayısıyla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü suç işliyor.”

ÖNCEKİ HABER

Suruç'taki saldırıdan sağ kurtulanlar Evrensel’e konuştu

SONRAKİ HABER

Vinçle kamyonet kasası arasına sıkışan işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...