21 Temmuz 2015 09:56

CHP, Suruç Katliamı için Meclis Araştırması istedi

CHP Suruç katliamına ilişkin, katliamın arkasındaki güçlerin tüm boyutlarıyla açığa çıkartılması ve her hangi bir istihbarat zayıflığının yaşanıp yaşanmadığının araştırılmasını talep ederek Meclis Araştırma Komisyonu açılmasını istedi.

Paylaş

CHP, 32 kişinin yaşamını yitirdiği Suruç'ta medyana gelen bombalı saldırının ardından Meclis Başkanlığı'na yazılı Araştırma Önergesi verdi. Aralarında CHP Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu'nun da bulunduğu CHP'nin Suruç heyetinde yer alan 15 milletvekilin imzasıyla verilen önergede, Suruç'ta yaşanan saldırının faiilleri ve arkasındaki güçlerin tüm boyutlarıyla ortaya çıkartılması, her hangi bir istihbarat zafiyatının olup olmadığı ve IŞİD'in Türkiye'deki faaliyetlerini ortaya çıkartılarak gerekli tedbirlrin alınması istendi.

Araştırma önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

"IŞİD'in yarattığı büyük tehlike bugüne dek ne yazık ki göz ardı edilmiş. IŞİD terör örgütüyle mücadele etmek için gereken kapsamlı yaklaşım ortaya konulamamıştır. Bunun sonucunda ne yazık ki, dün Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde düzenlenen alçakça saldırı sonucunda 30'dan fazla yurttaşımız yaşamını yitirmiş, çok sayıda yurttaşımız yaralanmıştır. Kobane'nin yeniden imar edilmesine katkı sunmak için sınırı geçmeye hazırlanan yurttaşlarımızın maruz kaldığı ve tüm Türkiye'yi derin bir kedere boğan bu katliamın da IŞİD tarafından düzenlenmiş olduğu yönünde kuvvetli şüphe bulunmaktadır. Söz konusu örgütün daha önce de Reyhanlı, Adana, Mersin ve Diyarbakır'da düzenlenen kanlı saldırılardan da sorumlu olduğunu düşündürecek çeşitli deliller mevcuttur. Dolayısıyla dün Suruç'ta yaşanan ve ülkemizi derin kedere boğan katliamın sorumlularının ortaya çıkarılması, IŞİD isimli insanlık düşmanı terör örgütüne karşı kapsamlı bir mücadele stratejisi geliştirilmesi, Türkiye'nin sınır hattında can kaybıyla sonuçlanan ağır insan hakları ihlallerinin önlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması ertelenemez bir siyasi öncelik haline gelmiştir. Bu konuda, tüm siyasi partilerimizin aktif sorumluluk alacağı bir Meclis Araştırmasının açılması ve bu araştırma sonucunda kapsamlı bir ortak mücadele stratejisi geliştirilmesi zorunludur."

Suruç Katliamına dair tüm haberler için tıklayın...

CHP'Lİ BAYIR'DAN DAVUTOĞLU'YA: HAKAN FİDAN'I GÖREVDEN ALACAK MISINIZ?

Suruç'ta yaşanan katliamın sonrasında, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yazılı olarak cevaplaması istemiyle, 'MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı görevden alacak mısınız?' diye sordu.

CHP'li Tacettin Bayır'ın soru önergesi şöyle:

"MİT'in görevi Türkiye Cumhuriyetinin; ülkesi ve milleti İle bütünlüğüne, varlığına, bağımsızlığına ve güvenliğine, Anayasal düzenine ve milli gücünü meydana getiren bütün unsurlarına karşı içten ve dıştan yöneltilen mevcut ve muhtemel faaliyetler hakkında milli güvenlik istihbaratını devlet çapında oluşturmaktır.

Oysaki aşağıdaki yaşanan katliamlara bakıldığında işin başındaki şahsın görevinin sorumluluğunu yerine getirmediği görülmüştür.

Roboski Katliamı: 34 kişi hayatını kaybetti (28 Aralık 2011)

Cilvegözü Sınır Kapısı'nda patlama: 13 kişi hayatını kaybetti, 26 kişi yaralandı (11 Şubat 2013)

Reyhanlı Saldırısı: 53 kişi hayatını kaybetti (11 Mayıs 2013)

Niğde Saldırısı: 3 kişi hayatını kaybetti, 8 kişi yaralandı (20 Mart. 2014)

Suruç Katliamı : 28 kişi hayatını kaybetti, 100'ün üzerinde yaralı ( ölü ve yaralı sayısı 20 Temmuz 2015 tarihli olup, sayının artmasından endişe edilmektedir)

Aşağıdaki sorumun Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.

Yukarıdaki katliamların yaşandığı dönemlerde görevde olan, MİT müsteşarınız Hakan Fidan'ın istihbarat görevini layıkıyla yerine getirdiğini düşünüyor musunuz? Düşünmüyorsanız ne zaman görevden alacaksınız?" (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Suruç için açılacak taziye çadırına polis engeli

SONRAKİ HABER

SYRIZA Gençliği: Suruç'ta ölenlerin başlattığını biz devam ettireceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...