21 Temmuz 2015 11:04

İngiltere basınında Suruç gündemi: Cihatçılar intikam peşinde...

Paylaş

İngiliz gazetelerinin tümü sayfalarında dün Suruç’ta düzenlenen ve 32 kişinin hayatını kaybettiği intihar saldırısına ayrıntılı biçimde yer verdi.

Times’ın iç sayfalarındaki haberinin başlığı, “IŞİD’in kadın intihar eylemcisi Kürt yardım kuruluşu çalışanlarını öldürdü.” Times’ın Kilis’teki Muhabiri Hannah Lucinda-Smith IŞİD’in dün ilk kez Türkiye topraklarında saldırı düzenlediğini yazıyor. Times’taki haberde Suruç’taki olayın, “Türkiye’de Mayıs 2013’ten bu yana düzenlenen en büyük terör saldırısı” olduğu hatırlatılıyor. O dönemde Reyhanlı’da bomba yüklü iki araçla düzenlenen saldırılarda 51 kişi hayatını kaybetmişti.

‘CİHATÇILAR İNTİKAM İÇİN TÜRKİYE’Yİ HEDEF ALIYOR’
BBC’nin haberine göre Times’ın Ortadoğu Muhabiri Tom Coghlan Suruç saldırısını analiz etmiş bugünkü yazısında. Coghlan, “Cihatçılar, Suriye’deki yenilgilerinin intikamı için Türkiye’yi hedef alıyor” yorumunu yapıyor.
Tom Coghlan analizine şu tespit ile başlıyor:
“IŞİD geçtiğimiz iki yıl boyunca Türk hükümetine meydan okumaktan kaçındı. Türkiye’nin sınır bölgesini de, silah kaçakçılığı yapmak ve Suriye’nin kuzeyinde asker toplamak için kullandı. On binlerce kişi tek taraflı ‘halifelik’ ilan edilen bölgeye geçti. Bu kişiler arasında 700 Britanyalı da vardı.”
Times muhabiri daha sonra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bazı çevrelerce, “IŞİD’e yardım etmekle” ve hatta “Örgüte gizli askeri destek vermekle” suçlandıklarını yazıyor.

‘KADIN BOMBACI IŞİD’LE SAVAŞI TÜRKİYE’YE TAŞIDI’
Daily Telegraph gazetesi Suruç’taki saldırıyı, “Kadın bombacı IŞİD’le savaşı Türkiye’ye taşıdı” başlığı ile vermiş. Louisa Loveluck ve Raziye Akkoç’un imzalarını taşıyan haberde de, cihatçıların durdurulması çabası karşısında bir “intihar” saldırısı düzenlendiği belirtiliyor.

‘KÜRTLER, TÜRK HÜKÜMETİNİ SUÇLUYOR’
Guardian gazetesi Suruç’taki saldırıyı, “Türkiye’nin sınır kasabasında, Kobani’ye oyuncak götüren genç aktivistler katledildi” başlığı ile vermiş. Kareem Shaheen ve Constanze Letsch imzalı haberde HDP’nin saldırı sonrası yaptığı açıklamadaki şu ifadelerin altı çizilmiş:
“IŞİD ve benzeri tecavüz ordularının destek aldığı bütün ülkeler ve rejimleri bu barbarlığın ortağıdırlar.”
Guardian’ın haberinde PKK’nin de dünkü saldırı ile ilgili olarak Türk hükümetini suçladığı ve “Ankara’nın IŞİD’i destekleyip geliştirdiğini” iddia ettiği belirtiliyor.
‘IŞİD, terör eylemlerini çarpıcı biçimde artırdı’
Independent gazetesi ise Suruç’daki intihar saldırısı ile ilgili haberinde “IŞİD’in Türkiye’deki terör eylemlerini çarpıcı biçimde artırdığını” yazıyor.
Gazetedeki Isabel Hunter ve Şeyhmus Çakan imzalı haberin başlığı, “Türkiye’deki mitinge, IŞİD’in düzenlediğinden şüphelenilen intihar saldırısında öğrenciler öldürüldü”:
Gazeteye görüş bildiren Atlantik Konseyi adlı düşünce kuruluşunun Türkiye ve Suriye Uzmanı Aaron Stein ise Suruç’daki saldırı ile ilgili şu yorumu yapmış:
“Diğer saldırılar rastgele düzenlenmişti. Bu saldırı ile ilgili olarak bizi en çok kaygılandıran patlamanın boyutu. Bu bize ortada çok ileri düzeyde bir saldırı olduğunu gösteriyor.”
Independent, Suruç’ta önceki havanın kararması ile birlikte protestocular ile polis arasında çatışma çıktığını bildiriyor okurlarına. “Gençler, Türk hükümetini ve özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı IŞİD’i yenilgiye uğratmakta başarısız olmakla suçladı” diyor gazete. (MEDYA SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Kobanê’nin nefes borusu Suruç hep hedefteydi

SONRAKİ HABER

YPG: Neşwa kavşağı ve 2 stratejik tepe kontrol altına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...