21 Temmuz 2015 11:00

Kobanê’nin nefes borusu Suruç hep hedefteydi

Kobanê’yi terk etmek zorunda kalanların ilk sığındığı yer Suruç oldu. Yardımların ulaştırılmasında da Suruç Kobanê’nin nefes borusu oldu.

Paylaş

Cumhur DAŞ
Hasan AKBAŞ
Suruç

Suriye’de başlayan savaşın ardından Rojava’nın sıcak günler yaşaması ve IŞİD’in Kobanê’ye dönük saldırılarından sonra Suruç önemli merkezlerden biri haline geldi. Aslında öncesinde de Suruç ile Kobanê arasında güçlü bağlar vardı. Aradaki yapay sınır iki taraftaki halkın duygusal bağlarını kesmeye yetmedi. Dahası Suruç, IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırısıyla birlikte çok açık bir şekilde savaşın bir cephesi haline geldi. IŞİD saldırılarının en yoğun yaşandığı dönemde, devletin tüm saldırılarına rağmen, sınır hattının bu tarafını tutan halk önemli bir direniş sergiledi. Kobanê’yi terk etmek zorunda kalanların ilk sığındığı yer de Suruç oldu. Yine yardımların Kobanê’ye ulaştırılmasında Suruç’taki direnişin önemi yadsınamaz. Suruç adeta Kobanê’nin nefes borusu oldu. İşte bu yüzden de her dönem hedefteydi.

KATLİAM GELİYORUM DEDİ
Tüm bunlar yaşanırken Suruç’un da IŞİD tarafından hedef alınacağı beklenen bir durumdu. Özellikle Til Ebyad’ın (Girê Sipî) YPG’nin kontrolüne geçmesinin ardından Akçakale’ye kaçtığı söylenen IŞİD’lilerin intikam için çeşitli saldırılar planlayabileceği çokça dile getirildi. Özellikle HDP’nin 5 Haziran’daki Diyarbakır mitingine yapılan bombalı saldırı ve bu saldırının karanlıkta kalan yönleri başka saldırıların olacağı ihtimalini de güçlendirdi. Tüm bunlara rağmen devletin, Türkiye içindeki IŞİD bağlantılarına yönelik herhangi bir tedbir almaması, Suruç’u bu tür bir katliama karşı açık hale getirdi.

DEVLETE SORSAN SURUÇ’TA IŞİD’Lİ YOK!
3 yıldır Suruç’ta normal bir durum yaşanmıyor. Buraya her geldiğimizde etrafta bulunan yüzlerce polis ve askerle karşılaşırdık. Bu ekiplerin her defasında Suruç’ta bulunan halka ve destek için gelen yurttaşlara gaz bombalarıyla müdahalesine tanıklık ettik. İlçede zaman zaman IŞİD’le bağlantılı olduğu düşünülen kişiler halk tarafından yakalandı, bunları asker ya da jandarma halkın elinden aldı. Sonradan ise hiçbir açıklama yapılmadı. Devlete göre IŞİD’liler hiçbir zaman Suruç’a uğramadı. Ancak bu duruma inanmak birçok sefer bölgeye gelen biz gazeteciler için zor. Zaten Suruçlular da her seferinde bu duruma işaret ediyor.

‘BAYRAM’DA BÖYLE BİR SALDIRI OLACAĞI KONUŞULUYORDU’
Saldırının ardından Suruç’ta her yerde olduğu gibi bir yas hali hakim. İlçede fırınlar ve eczaneler dışında tüm esnaf kepenk kapatmış durumda. Suruçlular saldırının gerçekleştiği Amara Kültür Merkezini boş bırakmıyor. Bombanın patlatıldığı yere ise gençlerin Kobanê’deki çocuklar için getirdiği oyuncaklar ve başka malzemeler konulmuş durumda. Her konuştuğumuz Suruçlu öncelikle olaydan duydukları üzüntüyü dile getiriyor. Enver Kavuşut isimli yurttaş, bir süredir böyle bir saldırının yaşanabileceği endişesini taşıdıklarını ifade ederek, “En son bayramda böyle bir saldırı olacağı konuşuluyordu. Aslında Suruç’un hep hedefte olduğunu biliyorduk. Kobanê’ye yardım için gelen gençlerimizi katlettiler. Bu hem Suruç halkına hem de destek için buraya gelen herkese bir mesajdır” dedi.

'DEVLET İSTEDİĞİNDE BURADA KUŞ UÇURTMUYOR'
Ömer Yeşilay ise Suruç halkının 7’den 70’e Rojava’ya destek verdiğini belirterek, “Devlet istediği zaman kuş uçurtmuyor. Buraya gelen gençler adım adım takip edildi. Ama bir tek IŞİD’li yakalanmadı. Bu olayda devletin ihmalinden başka bir şey gelmiyor aklımıza” dedi. Halkta bir yılgınlık yaratılmak istendiğini söyleyen Yeşilay, “IŞİD eliyle halktan intikam alınıyor. Toplu katliamlara yöneldiler. AKP yara aldıkça halka saldırılar artıyor. Bu bir tesadüf değil” dedi.

KİM DAHA TEHLİKELİ?
Patlama sırasında olay yerinin yakınında bulunan Mustafa Altın ise elindeki bilye parçasını göstererek, “Kuvvetli bir patlama oldu. Bu parçaları duvarlardan çıkardık. Buraya ilk geldiğimizde polis kısa bir süre sonra yolları kesti. Ambulanslar ise ancak yarım saat sonra geldi. Biz kendi ellerimizle yaralıları masa örtülerine koyup hastaneye götürdük” dedi. Patlamadan önce kültür merkezinin çevresinde polis olmadığını söyleyen Altın, “Polislerin gençleri takip ettiğini biliyorduk. Patlamadan önce burada hiç polis görünmüyordu. Ancak patlamadan sonra etraftan yüzlerce polis çıktı. Biz buraya her an bir saldırı olacağını hep söylüyorduk. Ancak devletin hiçbir önlemi olmadı. Batıdan gelen kardeşlerimizi hedef seçtiler. Hep YPG, IŞİD’den daha tehlikeli diyorlar. Görsünler şimdi kim tehlikeli” dedi.

Suruç Katliamına dair tüm haberler için tıklayın...

ÖNCEKİ HABER

Cudî'de yangın yeniden başladı

SONRAKİ HABER

İngiltere basınında Suruç gündemi: Cihatçılar intikam peşinde...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...