20 Temmuz 2015 15:52

Katliama karşı Kürt halkı sokaklara çıktı

Suruç'ta gerçekleşen katliama dönük öfke ve tepki kitlesel eylemlere dönüşüyor. Hakkari, Şırnak, Diyarbakır ve Siirt'te alanlara çıkan halk, öfkenin dinmediği eylemlerde katliamdan sorumlu tuttukları AKP hükümetini 'Katil İŞİD işbirlikçi AKP' sloganlarıyla kınayarak katliama karşı birlik ve dayanışma çağrısı yaptı.

Paylaş

HAKKARİ 

DBP ve HDP Hakkari İl örgütü temsilcileri ile kentte bulunan sivil toplum örgütü temsilcileri, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi 300 gence yönelik canlı bomba saldırısını basın açıklamasıyla kınadı. Binevş Kadın Danışma Merkezi binası önünde yapılan açıklamaya, DBP ve HDP'li yöneticilerin yanı sıra, HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan ve birçok sivil toplum örgütü temsilcisi katılırken, yapılan açıklamada yarın saat 17.00'de DBP il binası önünden yapılan saldırıyı kınamak amacıyla yapılacak olan yürüyüşe de katılım çağrısında bulunuldu. 

Yapılan açıklamada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Rahmi Temel, DAIŞ çetelerinin AKP'nin desteği ile kirli yüzüne tekrar gösterdiğini söyleyerek, "Bu saldırıların bir daha gerçekleşmemesi için de Colemêrg halkı sessiz kalmamalı ve yarın yapılacak olan kınama yürüyüşe güçlü bir destek sunmalıdır" çağrısı yaptı. 

ŞIRNAK 

Şırnak'ta DBP, HDP il örgütleri İLE Emek ve Demokrasi Güçlerinin öncülüğünde binlerce kişi Suruç'ta gerçekleştirilen katliamı kınandı. Azadi Meydanı'nda yapılan eylemde, "Öfkemiz büyük sözün bittiği noktadayız" pankartı açılarak "Katil İŞİD işbirlikçi AKP", "Şehit Namırın" sloganları atıldı. 

Eylemde açıklama yapan İHD Şırnak Şube Yöneticisi Büşra Demir, Kürt halkının Rojava'daki kazanımlarına yönelik olduğunu belirttiği saldırının, IŞİD ve işbirlikçileri tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti. 

SİİRT 

Katliama bir tepki de Siirt'ten geldi. DBP Siirt İl Örgütü önünde toplanan kitle, katliamı protesto etmek için saldırıdan sorumlu tuttukları AKP'nin il binasına doğru yürüyüşe geçti. HDP Siirt Milletvekilleri, Siirt Belediyesi Eşbaşkanlarının yanı sıra binlerce yurttaşın katıldığı yürüyüşe, polis gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti. 

Gençlerin polise taş ile karşılık vermesi üzerine çatışma çıkarken, çatışmalar ara sokaklarda devam ediyor. 

BİSMİL

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde DBP ilçe örgütü, bombalı saldırıyı DBP ilçe binası önünden Bismil Belediyesi'ne kadar yaptıkları yürüyüşle protesto etti. Sloganların susmadığı ve öfkenin dinmediği yürüyüşün ardından kitle adına açıklama yapan Bismil İlçe Yöneticisi Nesim Balta, "Bu olayın arka planında öteden beri DAİŞ'i koruyan ve bölgede gelişmesinin önünü açan AKP hükümetinin ve MİT' in desteğinin olduğu açıktır" dedi. 

AKP'nin, DAİŞ'le ortak olmadığını iddia ediyorsa bu saldırının arkasındaki güçleri derhal açığa çıkarmak zorunda olduğunu belirten Balta, aksi takdirde bu katliamın baş sorumlusu ve ortağının AKP olduğunu söyledi.

Öte yandan Bismil Belediyesi ise Suruç'ta yaşanan saldırıyı protesto etmek amacıyla belediye binasına büyük bir kara bez astı.

SİLVAN

DBP Silvan İlçe Örgütü, İlçe binası önünden Hükümet Konağı'na kadar yaptıkları yürüyüşle katliamı protesto etti. Yapılan yürüyüşün ardından açıklama yapan DBP İlçe Örgütü Üyesi Mahmut Gezer, AKP hükümetinin desteklediği DAİŞ'i kınadıklarını ifade etti. 

Yapılan açıklamanın ardından kitle bir dakikalık oturma eylemi yaparak dağıldı. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Gençlerin didik didik arandığı Suruç'a saldırgan nasıl girdi?

SONRAKİ HABER

HDP milletvekili adayı da yaralananlar arasında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...