20 Temmuz 2015 00:56

Sendikalaşma hakkı için birlikte mücadele

Paylaş

Metehan UD
İzmir

SF Deri işverenin talebi doğrultusunda, ihtiyati tedbir kararı vererek sendikal hakları yok sayan İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin kararını İzmirli sendikacılara sorduk. Kararın sendikal örgütlenmenin önünde yeni engeller çıkaracağını ifade eden sendikacılar, Anayasada koruma altına alınan sendikal hakların yok sayıldığını belirtti. Sendikacılar bütün sendikaların ve konfederasyonların bu davaya müdahil olması gerektiğini bildirdi.

Kararın hukuki alt yapısı olmadığını dile getiren Tez Koop-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Caner Fırat “Ben mahkemenin yanlı olduğunu düşünüyorum. Mahkeme heyetini etkilemişler. Bu mahkeme taraflı bir mahkeme. Orada işçiler Anayasanın 51. maddesini kullandıkları için işten atılıyorlar. Pankart açıp ‘Ne iyi işverensin, bizi işten attın’ mı diyeceklerdi? Orada ticareti karalayıcı herhangi bir şey yok. İnsanlar haklarını arıyor. Bu dava aslında Türkiye’deki bütün sendikal hareketleri ilgilendiriyor. Sadece DERİTEKS Sendikası’nın sorunu değil” dedi.

‘İŞÇİLERİN VE SENDİKANIN YANINDAYIZ’

Kararın örgütlenmelerin önünde yeni engeller getirebileceğini ifaden Fırat şunları söyledi “Örgütlenmede zaten bir sürü sıkıntılar çekiyoruz. Sıfırdan örgütlenen bir işyerinde aynı DERİTEKS Sendikasının karşılaştığı gibi bir kararla karşılaşabilir bütün sendikalar. Umarım bu mahkeme kararı bozulur. Bu konuda mücadele eden DERİTEKS Sendikası’nın da yanındayız. DERİTEKS bizim İzmir’de mücadele birliği yaptığımız sendikalardan biridir. Onların orada alacağı her kararın arkasında biz şube olarak arkasındayız. O işçilerin yanındayız.”

TEKSİF İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy da uluslararası şirketlere iş yapan firmaların marka değerlerinin düşmemesi için davranış kuralları koyduğunu belirterek “Ancak bu söz konusu sendikal örgütlenme oldu mu uygulanmıyor. Bazı avukatlar ve mahkemeler buradan kendine görev biçmiş durumda. Ticari anlamda mağduriyet olduğunu söylüyorlar ama işçilerin çektiği mağduriyet ortada” dedi.

‘SERMAYEYİ KORUYAN BİR KARARDIR’

Verilen ihtiyati tedbir kararının sermayeyi koruyan bir karar olduğunu dil getiren Aksoy “Bu karara karşı durmak sadece SF Deri işçilerinin, DERİTEKS’in değil, bütün sendikaların, konfederasyonların, emekten yana olan bütün sendikacıların görevidir. Tüm sendikaların ve de hukukçuların bu davayla birebir ilgilenmesi gerekiyor ve de ben kamuoyu vicdanın daha etkin basacağını düşünüyorum. Bu karar geri dönecektir” diye konuştu.

‘HAKİMLER EKMEĞE KAN DOĞRUYOR’

Gürsel Köse (DİSK/Gıda İş Ege Bölge Şube Başkanı): Mahkemenin verdiği kararın bir tarifi yok. Ne yasaya uygun, ne Anayasaya uygun. Yasa dışı uygulama yapan SF işverenin kendisidir. Hakimler, işçilerin ekmeklerine kan doğruyor, sermaye çok acımasız. İşveren işçileri ekmekleri ile terbiye etmeye çalışıyor, yargı mensupları buna alet oluyor. Hakimin verdiği karar sendikal mücadelenin önünü tıkıyor. Yarın bunu diğer işverenler de örnek alıp ‘Markamı kötülüyorlar’ diyerek aynı şekilde dava açacaktır. Bizim bu kararın geri döneceğine dair inancımız var. Hakimin üzerinde de korkunç bir baskı olduğunu gördük.

NE OLMUŞTU?

DERİTEKS’e üye oldukları için işten çıkarılan işçilerin Gaziemir Organize Sanayi Bölgesi’nde başlatmış oldukları direniş dördüncü ayını geride bıraktı. İşçilerin direnişi kırmak için SF Deri işvereni, haksız rekabet davası açarak 300 Bin TL zarara uğradığını ileri sürmüştü. İşveren aynı zamanda ihtiyati tedbir kararı başvurusunda bulunarak şirket isminin, pankartlarda, haberlerde ve sosyal paylaşım sitelerinde kullanılmasının yasaklanmasını istedi. İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi de Anayasada güvence altına alınan sendikal ve basın özgürlüklerini yok sayarak bu kararı kabul etmişti. Görülen ara duruşmada sendika avukatı, mahkemenin kararına itiraz etmiş, mahkeme kararın sendikanın faaliyetlerini engelleyecek nitelikte olamadığına karar vermişti.

ÖNCEKİ HABER

Bir yanda ölüm diğer yanda hırsızlık suçlaması

SONRAKİ HABER

Divan, SeraPool, Çan ve Arçelik LG

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...