20 Temmuz 2015 00:51

İkitelli halkı savaş istemiyor: Mahallemiz için yaptık, ülkemiz için de yaparız

Paylaş

Ersal AŞUDU
Hilal YAĞIZ
İstanbul

Savaş ihtimali, AKP hükümetinin iç- dış politikası olarak daima kapıda. Savaşın ne yaşattığını 30 yıldan fazladır görenlere, zalime karşı Türkiye’de, Rojava’da evlatlarını yitirenlere, savaştan kaçan ve savaş ihtirasıyla yanıp kavrulan AKP hükümetinin tam anlamıyla ortada bıraktığı açlıkla, yoksullukla boğuşan Suriye’lilerle komşu olanlara sorduk: AKP’nin savaş politikalarına karşı ne yapmalı?
Derneğinde ziyaret ettiğimiz İkitelli Batmanlılar Derneği Başkanı İbrahim  Serik, ”Savaş onların ruhunda, rüyasında var” diyerek AKP’nin yıllardır süren özlemini bir çırpıda özetledi. Buna karşı tüm insanların, tüm halkların ses çıkarması gerektiğini vurgulayan Serik, “Savaş çözüm değildir ve hiç bir zaman da çözüm olmayacaktır” diye konuştu. Serik ayrıca AKP hükümetinin bir  hırsla Suriye’ye girebilmesinin de ihtimal olarak görülmediğini söyledi.

Serik, 7 Haziran seçiminin sonucunun aslında bu politikalara karşı bir cevap niteliğinde olduğunu ise şu sözlerle ifade etti: “Halklar seçim döneminde gerekeni yaptı ve üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdi. ‘Kardeşim, artık yeter. tek parti, tek rejim, tek sistem istemiyoruz’ dedi. Halkların demokrasiye ihtiyacı vardı. Seçim sonucu bu yüzden halkların bir mesajıydı.”

‘AKP’Lİ MHP’Lİ KOMŞUMUZ DA SAVAŞ İSTEMİYOR’

“Biz istiyoruz ki ülke için güçlü bir koalisyon oluşsun” diyerek koalisyon tartışmalarına da değinen Serik, birbiriyle koalisyonu tartışan partilere oy verenlere geçti. Serik, “Bizim bugün komşularımız var, MHP’liler, AKP’ye oy verenler var komşularımız arasında. CHP’liler var. Ama hiçbiri savaş istemiyor. Savaşı kim ister?” diye konuştu.

MAHALLEDE SURİYELİLERE SALDIRIYA KARŞI ÇIKILDI

2014 yılında Türkiye genelinde yaşanan gerginlik, İkitelli’de de Suriye’lilere saldırı olarak ortaya çıkmıştı. Bu saldırıya karşı tüm dernekler olarak biraraya geldiklerini anlatan Serik, “Suriyelilere saldırı olduğunda biz burada basın açıklaması yaptı. Biz bu yapılanları kabul etmiyoruz dedik. O ayaklanmaya karşı çıktık. Savaşa mı karşı çıkamayacağız? Mahallemiz için yaptık, ülkemiz için mi yapamayacağız? Biz ırkı, dini, dili farklı olan herkesi kucaklayamaya devam edeceğiz” dedi.  

‘GENÇLERİN SAVAŞMASINI İSTEMİYORUZ’

İkitelli Dernekler Platformu Eski Dönem sözcüsü de olan İkitelli Spor Klübü Başkanı Abdülselam Ceylan ile de sohbet ettik. İkitelli Spor Kulübü, 500 lisanslı futbolcusu olan başarılı bir kulüp. Ceylan, “Biz burada çocuklarımızı her türlü kötülükten, kötü alışkanlıktan uzak tutuyoruz. Aileye, çevreye, topluma yararlı gençler yetiştirmeye çalışıyoruz. Biz bu çocukların orda burda savaşmasını istemiyoruz. spor yapmaları, kendilerini geliştirmeleri mi iyi yoksa gidip ölmeleri, öldürülmeleri mi?” diye konuştu.   

63 derneğin içinde bulunduğu platformun yöneticisi olarak, bölgelerinde yaşanan sıkıntıları  çözme çabasında olduklarını anlatan Ceylan, “Çevremizdeki derneklerden de çevremizdeki insanlardan da ben savaş isteyenini duymadım. Herkez bugün barışın devam etmesini istiyor. Bizim fikrimiz birdir. biz huzur ve barış olsun istiyoruz” dedi. 

‘ORADA İDEOLOJİK BİR SAVAŞ VAR’

İkitelli Bitlis Derneği Başkanı Mehmet Reşid Halidi ise AKP’nin savaş talebinin ideolojik olduğunu belirtti. Rojava’da ezilen halkların savaşı ve kurtuluşu olduğunu belirten Halidi, savaş isteğinin de buna karşı olduğunu ifade etti.

Halidi, AKP’nin yolsuzluk, usülsüzlüklerini kapatmak için savaşı körüklediğine, böyle bir ortamla kötülüklerini gizlemeye çalıştığına dikkat çekti. “Bu halk gerekirse halkları kurtarmasını da bilir. Şengal’de ezidilere uygulanan zulme karşı durduk, Rojava’da tüm halkları kucakladık. Yüzde 10 seçim barajını yıktık geldik. Bundan sonra da bu politikalara karşı mücadele etmesini biliriz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Tartışmak yerine gereğini yapın

SONRAKİ HABER

İzmir barış için mücadale edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...