19 Temmuz 2015 18:41

Caretta caretta’lar yumurtadan çıkıyor

Paylaş

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için koruma altına alınan Caretta caretta ve Chelonia mydas türü deniz kaplumbağalarının Mersin sahillerine bıraktığı yumurtalardan yavrular çıkmaya başladı.

Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, sahilde dolaşanların deniz kaplumbağaları yavrularıyla ilgili duyarlı olması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Serap Ergene, anne kaplumbağaların bu yıl Mersin'deki Kazanlı'da 300, Alata'da 150 ve Davultepe sahilinde ise 80 yuva yaptığını söyledi. Prof. Dr. Ergene, "Gece karanlığında yuvadan çıkan yavru kaplumbağalar karada bulundukları sürece deniz ufkundaki ışık parıltısına doğru yol alır. Kumsalın gerisinde yer alan bir ışık kaynağı deniz kaplumbağalarını ölüme götürür" uyarasında bulundu.

Prof.Dr. Ergene, "Denizde, kumsalda, kaplumbağa yuvalarına her hangi bir zarar vermeden onları koruyalım. Kaplumbağalar kumsala çıktığı andan itibaren ışıklandırmalar, köpekler, insanlar bir tehlike olabiliyor. Özellikle insanlar rahatsız edebiliyor. Davultepe sahilinde insan yoğunluğu çok fazla. Bu yüzden deniz kaplumbağası rahatsız olabiliyor. Eğer bu mucizevi ana tanıklık etmek istiyorsak, sessiz şekilde en az 10 metre uzaktan izlemeliyiz. İnsanlar yardım etmek istiyor ama zarar veriyor" dedi. (Mersin/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan bankaları bugün açılıyor

SONRAKİ HABER

Çinko madeninde iş cinayeti; 1 işçi öldü, 1 işçi yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa