19 Temmuz 2015 18:36

Yunanistan bankaları bugün açılıyor

Paylaş

Yunanistan’da üç hafta önce kapanan bankalar, Troyka anlaşmasının imzalanmasının ve AB’den alınacak 7.17 milyar avro kredinin onaylanmasının ardından bugün açılıyor. Günlük 60 avro nakit çekme limiti ise, tek seferde haftalık 420 avro olarak değiştirildi.
Bankaların üç hafta kapalı kalmasının, Yunanistan ekonomisine 3 milyar avro zarara mal olduğu ileri sürülüyor.

Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan borçlarını ödeyemeyen Yunanistan, 86 milyar avro değerinde yeni kredi ve hibe alabilmek için dayatılan kemer sıkma şartlarını kabul etmiş ve parlamentoda onaylamıştı.

Anlaşmanın ardından AB konseyi, Yunanistan’ın yakın dönem borçlarını ödeyebilmesi için 3 ay vadeli 7.17 milyar avro kredinin Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması yoluyla bugün günü ülkeye gönderileceğini açıkladı.

Kemer sıkma politikalarına tepki ile iktidara gelen SYRIZA partisinde çok sayıda vekil karara karşı çıkmış, Başbakan Aleksis Çipras, pakete hayır oyu veren bakanlarını görevden alarak kabine değişikliği yapmıştı.

MECLİS YENİ OYLAMA İÇİN TOPLANIYOR

Öte yandan Çarşamba günü Yanunistan Parlamentosu bir kez daha toplanarak 86 milyar avro değerindeki üç yıllık “kurtarma paketi” için bankacılık ve adalet sistemine yönelik değişiklik paketini oylayacak. Önceki gün BBC’ye konuşan eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis, “Bu reform programı, kim yürütürse yürütsün başarısız olacak” demişti.

Avrupalı liderler ise reform görüşmelerinin haftalar alabileceğini söylüyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Suudi Arabistan’da IŞİD operasyonu

SONRAKİ HABER

Caretta caretta’lar yumurtadan çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...