19 Temmuz 2015 17:37

Trans kadına gardiyanların tacizi

Paylaş

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne görüş için giden trans kadın Yağmur Beyrut Afşar, erkek gardiyanların tacizine maruz kaldı.

Yağmur Beyrut Afşar, trans olduğu gerekçesi ile 2. arama noktasında kadın gardiyanlar tarafından aranmak istemedi. Erkeklerin arandığı bölümüne yönlendirilen Afşar, bu aramayı kabul etmedi. Arama odasına gelen erkek gardiyan tarafından dil sallanarak taciz edilen Afşar, gardiyanla tartışarak odadan ayrıldı.

Geçtiğimiz ay İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği genel sekreteri ve Demokratik Kadın Hareketi faaliyetçisi Kıvılcım Arat da, gardiyanların zorla aramasına ve askerlerin tacizine maruz kalmıştı. Bu hafta görüşe giden Arat’a, arkadaşının 3 ay görüş cezası aldığı gardiyanlar tarafından bildirilmiş ve gösterilen tutanakta “görevli memura hakaret” ceza sebebi olarak belirtilmişti.

‘GEREKİRSE YARGI YOLUNA TAŞIYACAĞIZ’

İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği yönetim kurulu başkanı Ebru Kırancı, devletin cezaevi uygulamalarının sistematik olduğunu belirterek; “Burada uyguladıkları tecritin yanı sıra birde transfobi söz konusu. Trans kadınları görüşe gitmekten vazgeçirmek adına yapılan bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Erkek gardiyanların onursuz aramalarına ve tacizlerine maruz kalan trans kadınların bir daha gelmeyeceklerini umuyorlar.  Tabi burada kaçırdıkları bir şey var; trans kadınlar baskı, zulüm ve zorbalıkla onların yoluna gelmeyecekler. Eğer bu uygulamalar başarılı olsaydı toplum ve devlet baskısı bir şeyleri yoluna koyardı. Cezaevi’nde uygulanan bu transfobik saldırıları gerekirse yargı yoluna taşıyacağız” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tekirdağ’da denize giren 3 kişi boğuldu, bir kişi kayıp

SONRAKİ HABER

Zayıflama ilacı içen kız çocuğu yoğun bakımda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa