19 Temmuz 2015 00:27

Bayram Suriyeli mültecilere gelmedi

Abdullah İsa ve ailesi bayramı bu koşullarda karşıladı. İsa, iş olmadığında bayramın diğer günlerden farkının olmadığını söyledi.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Savaş nedeniyle Türkiye’ye gelmek zorunda kalan Suriyeli mülteciler için bayram herhangi bir günden farklı değil. Ülkelerinde yaşanan savaşın dağıttığı aileler artık bayramlarda da bir araya gelemiyor. Bir çoğu tarım işçiliği ile geçinmeye çalışan mülteciler işsizlikten şikayetçi. “Para olmadan bayram olmuyor” diyor.
Çadır aralarından çocuk sesleri gelmese bayram olduğu anlaşılmayacak. Çocuklar bayramlıklarıyla çadırlar ve çamurla grileşen ortamı renklendiriyor. Bir yanda makyaj yapan, plastikten güneş gözlükleri takan çocuklar var, diğer yanda su şişelerine su dolduran çocuklar birbirlerini ıslatarak serinliyor. Bir köşeye açtığı sergide Suriyeli bir mülteci oyuncak satıyor. Çamur içinde olan bu sağlıksız ortamda eğlenmeye çalışıyor çocuklar.

PARA OLMADAN BAYRAM OLMUYOR
Sorularımıza  “Allah’a şükür” diye cevap verseler de Suriyeli mültecilerin gündemlerinde işsizlik var. Her sabah erken saatlerden itibaren çadırların hemen yakınında bulunan Harran Camii önünde iş bekleyen mülteciler “Günde bir iki kişi gidiyor” diyor. “Bir gün iş bulursak iki gün bulamıyoruz”  diyen Abdullah İsa, bayramda çalışma olmadığını belirterek işsiz gezdikleri günlerin de farklı geçmediğini söyledi. Suriye’de ailece toplanıp komşuları, akrabaları ziyaret ettiklerini, büyüklerinin mezarlarına gittiklerini anlatan İsa, şimdi akrabalarının her birinin farklı ülkelere ve Türkiye’nin farklı şehirlerine gittiklerini ifade etti.

ÜLKEMİZDE BAYRAM KUTLAMAK İSTİYORUZ
Nizip’ten Halep’e göç eden dedesinin ismini taşıdığını anlatan Kahraman Halil, dedesinin geldiği ülkeye dönmüş; ama her şeyini kaybederek. Halep’te elektrik işiyle uğraştığını anlatan Halil, “Orada dükkanım vardı. Çalışanlarım vardı. Burada elektrik işi yapamıyorum. Tarıma gidiyorum. Zoruma gidiyor” şekline konuştu. Adana’da hiç akrabası olmadığını anlatan Halil, çadırlarda bayramlaşma olmadığını söyledi. Ülkelerinde eskisi gibi huzur içerisinde bayram kutlamak istediklerin ifade eden Halil, savaşın bitip Halep’e döneceği günleri hayal ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Tel örgülerin arkasındaki işçi kardeşliği

SONRAKİ HABER

Cudi'de yangın yeniden başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...