18 Temmuz 2015 00:58

Seçim bitti kadro gitti

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

Hükümetin seçim öncesi Kara yolları işçilerine verdiği kadro sözü halen tutulmadı. Mahkeme kararı olmasına rağmen 4 yıldır kadro haklarının tanınmamasına tepki gösteren taşeron işçilere şimdi daha kötü koşullarda çalışma dayatılıyor.

Suriye sınırına asker yığınağı, atamalar gibi önemli kararları alıp uygulayan Hükümet söz konusu işçi hakları olunca işi ağırdan alıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yol-İş Genel Merkezinin 30 Nisan’da düzenlediği etkinlikte Karayolları bünyesinde çalışan 6 bin 417 işçinin kadroya alınacağını söylemiş bu da medyada genişçe yer bulmuştu.

Bu sözün üzerinden 2.5 ay geçmiş olmasına rağmen henüz bir adım atılmadığı gibi kadroya geçirileceği söylenen işçiler, anahtar teslim verilen ihaleler sonucu, daha düşük ücretle çalışmaya zorlanıyor.  

ÜCRETİ DÜŞÜRMEK İSTEDİ

Karayolları 24. Bölge Müdürlüğünde son yapılan ihaleyi 3 yıllığına alan taşeron şirket, 1150 lira ücretle çalışan işçilere 1050 lira teklif etti ve kabul etmemeleri durumunda dışarıdan işçi getirmekle tehdit etti. Taşeron firma yetkilileri ile görüşen işçiler bu teklifi kabul edemeyeceklerini, ücretlerinin düşürülmesi değil arttırılması gerektiğini ifade ettiler. İşçiler iş bırakmayı düşünürken, ekip başı, şoförlerin, “Biz bu paraya çalışırız” diyerek işçileri bölmesi üzerine bu kararlarını hayata geçiremedi ve işçiler 1150 lira çıplak maaş içeren sözleşmeleri imzaladı. Buna tepkili olan işçiler, “Seçimlerden önce kadrolu olmamız gerekiyordu. Hâlâ erteleniyor, nereye kadar dayanacağız” diye sordu.

Yıllardır üye oldukları, oy kullandıkları sendika yönetiminin de ihalenin anahtar teslim olması nedeniyle bir şey yapamayacaklarını söylemesi işçilerin tepkisini çekti. Her şeyin fiyatı artarken ücretlerinin düşürülmek istendiğini belirten işçiler, “Firma ihaleyi üç yıllığına, düşük ücretle aldığını söylüyor, bunlar bizi ilgilendirmez. Ev sahibimiz bize bunları sormuyor” dedi.

YENİ İŞ CİNAYETLERİNE DAVETİYE ÇIKARILIYOR

Daha önceki ihaleler “Hizmet alım ihalesi” şeklinde yapılırken, son ihale “Anahtar teslim” olarak yapılmış. İşçiler önceden, sigortamızı şirket yatırırdı ama biz emirleri Karayolları’ndan alırdık, şimdi emirleri de şirket yetkililerinden alacağız” diyor. Kara yolları işçilerinin mahkemeleri kazanmasının ardından bu değişikliğe gidildiğini düşünüyor işçiler. Kara yolları işçileri tam bir köle durumuna getirilmek istendiklerini, bu çalışma koşullarının tehlikeli bir iş kolu olan kara yollarında işçi cinayetlerine davetiye çıkardığını belirtiyorlar.       
Kendilerine ne devletin ne de sendikanın sahip çıkmadığını ifade eden işçiler, “Bu elemanlar bilinçli, tecrübeli elemanlar biz bunların arkasındayız, bu maaşı vereceksin demiyor kimse” diye konuşuyor.  

ALACAKLARI DA ÖDENMEDİ

İşçilerin bir önceki firmada hâlâ alacakları bulunuyor. Uzun süre çalışıp 15-20 taşeron firma görmüş olan işçiler “İş yapan bizler, laf yapan, ödül alan başkaları” diyor.

Çok sayıda arkadaşlarını trafik kazalarında kaybettiklerini, birçoğunun yaralandığını anlatan işçiler, şunları söylüyor: “Gece yollarda çalışırken araba çarpıyor, hiçbir hayat güvencemiz yok. Bu kölelik sistemini kabul etmiyoruz.” 

ÖNCEKİ HABER

BYUAŞ işçilerinden Nihat Yurdakul’a sorular

SONRAKİ HABER

Sebahat Tuncel trafik kazası geçirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa