18 Temmuz 2015 00:56

İZENERJİ’de TİS sürecini işçiler belirledi

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZENERJİ Şirketi ile Genel İş İzmir 2 Nolu Şube arasında gerçekleşen ve 3 bin 600 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi aylar sonra sona erdi.  Büyükşehir’in yüzde 5 zam teklifi ile başlayan süreç, grev kararı alınması ve yarım günlük iş bırakma eylemleri ile sürdü. Son olarak Büyükşehir zam oranını yüzde 14.5’a çekti ve artı 20 gün ikramiye önerisinde bulundu.

Sendika işverenin son teklifini işçilerin görüşüne sundu. İşyerlerinde toplantılar yapan sendika yöneticileri greve çıkma kararının da, TİS’i imzalama yetkisinin de işçilerde olduğunu söyledi. Toplantılar sonucunda işçilerin büyük bir çoğunluğu TİS’in imzalanması noktasında karar verdi. İşçilerin kararı üzerine TİS imzalandı. İşçilerin toplam zam oranı sosyal haklarla beraber yüzde 20’yi buluyor. Sadece İZSU işçileri grevden yana oy kullandı. Bunun gerekçesi de İZSU işçilerinin mesaiye kalamamaları nedeniyle aylık ellerine gecen paranın daha düşük olması.

SÖZ SAHİBİ TABANDIR

Genel İş 2 Nolu Şube Yeşil Alanlar Park Bahçe Temsilcisi Suat Kandemirci, toplusözleşme süreçlerinin uzun sürdüğünü, birçok eylem yaptıklarını ve sonunda belediyenin yüzde 14.5’lik teklifini kabul ettiklerini anlattı. Sözleşme sürecinin en başından beri işyerlerinde tabanla birlikle teklifler oluşturduklarını ve işçilerin kararları doğrultusunda hareket ettiklerini anlatan Kandemirci, “Yeşil alanlarda çalışan 1100 kişi var. Bizler yaklaşık olarak 1000 kişiyle görüştük ve arkadaşlarımıza sorduk greve mi çıkalım teklifi kabul mu edelim diye. Yaptığımız görüşmelerde yaklaşık 143 arkadaşımız greve çıkılmasını tercih etti geri kalan 850 civarında arkadaşımız ise teklifin kabul edilmesinden yana oy kullandı” dedi.

İşverenin rakamları çok iyi olmasa da işyerlerinde yapılan oylamalar sonucu kabul edildiğinin altını çizen Kandemirci, şöyle devam etti: “Söz sahibi tabandır. Bu taslağı da arkadaşlarımızla beraber hazırladık ve son noktayı da arkadaşlarımızla birlikte koyduk.” Kendemirci, sözleşmenin çok iyi olmasa da işçiler tarafından kabul edildiğini vurguladı.

‘İŞYERLERİNİ GEZDİK’

Sosyal Hizmetler Temsilcisi Ayfer Tokyo, sözleşme sürecinin ilk gününden beri işyerlerinde çalışan işçilerle birlikte karar almaya dikkat ettiklerini söyledi. Sosyal hizmetler bölümünde 285 işçinin çalıştığını ve belediyenin son yaptığı yüzde 14.5’lik teklifi yaklaşık 250 kişi ile görüştüklerini anlatan Tokyo, işçilerin çoğunun grev yerine, sözleşmenin imzalanmasını tercih ettiğini belirtti. Tokyo, “Birimlerden çıkan kararlar doğrultusunda sözleşmenin imzalanması kararı alındı” dedi.

Park Bahçe Temsilcisi Erdal Korkmaz ise son teklifle birlikte alanları gezerek greve çıkıp çıkılmaması konusunda işçilerin fikirlerini aldıklarını söyleyerek, “İşçi arkadaşlarımızın yüzde 90’ı grevden yana olmadıklarını belirttiler. Grev kararını düşünen arkadaşlar da sözleşmenin imzalanması kararına saygı duydular ve sonuç olarak imzaladık” dedi.

‘KÖTÜNÜN İYİSİ’

Park Bahçe Bayraklı bölgesinde çalışan Erol Ekinci, imzalanan sözleşmeyi, “kötünün iyisi” olarak değerlendirdi. Bu zamana kadar mücadele ettiklerini, temsilci ve sendika yöneticilerinin verilen teklifleri değerlendirmek amaçlı alanlara gelerek kendileriyle görüşmeler yapıldığını anlatan Ekinci , “Yaklaşık 30 kişiyle bizim bulunduğumuz yerde toplantı yapıldı.  30 kişi içerisinde iki kişi grev dedi 28 kişi sözleşmenin imzalanmasını istedi. Sendikanın gelip bize sorması iyi bir şey, yöneticiler tabanın var olduğunu bilerek hareket etmişlerdir, bunu bizler de olumlu buluyoruz” dedi.

‘TABAN KABUL ETTİ VE İMZALANDI’

Genel-İş 2 No’lu Şube Mali Sekreteri Veysel Erol, süreci değerlendirerek verilen son teklifi işçilerin kabul ettiğini belirtti. Erol, “Verilen bu teklif işçileri tatmin etmiyorsa biz greve çıkacağız, çıkmaya da kararlıyız dedik. Son teklifi arkadaşlarımız değerlendirdi ve yüzde 90’ı imzalanması konusunda karar verdi. Bu karar üzerine başka bir karar verme yetkimiz de haddimiz de yoktur” dedi. Bazı birimlerde greve çıkılması yönünde kararlar çıktığını anlatan Erol, “Arkadaşlarımız birkaç madde üzerinden greve çıkılsın demiştir ama 3 bin 500 kişiyi etkilediğini düşündüğümüzde ve birimlerin aldığı kararı değerlendirdiğimde sözleşme kabul edilmiştir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

HABAŞ’ta kazalar sürekli gizleniyor!

SONRAKİ HABER

Renault işçisinden direniş notları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...