18 Temmuz 2015 00:50

Metin Göktepe’nin heykelini yapan Balcı yıllar sonra Evrensel’de

Evrensel Muhabiri Metin Göktepe polisler tarafından öldürüldükten sonra, anısına heykel yapıp gazetemize gönderen Zeynep Balcı, yaptığı günden beri hiç görmediği heykeli ve bizleri ziyaret etti.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Yıllardır gözümüz gibi baktığınız, toplantı masamızın sembolü Metin Göktepe heykelini yapan Zeynep Balcı gazetemizi ziyaret etti. Almanya’dan 21 yaşlarında Türkiye’ye gelen Balcı, 7-8 yıl kaldıktan sonra Viayana’ya taşınmış. 14 yıldır Viyana’nın St. Polten kentinde yaşıyor. Balcı, yaptığı günden sonra hiç görmediği heykeli gazetemizde çıkan ziyaret haberlerindeki fotoğraflarımızda görüp gururlanırmış. Balcı ziyaret sırasında, “Burada Metin ile tanıştığımız günkü gibi tüm arkadaşlarımızın çalışıyor olması beni ayrıca çok mutlu etti. Metin şu an bu masalarda çalışmaya devam ediyor” diyerek duygularını dile getirdi.  

Balcı, Metin’le tanıştığı yılları şöyle anlatıyor: “1993 yılıydı sanırım. Almanya’dan İzmir’e oradan da İstanbul’a geldik. Kiraz abla diye birinde kalıyorduk. Onun eşi de Gerçek dergisinde çalışıyordu. Dergiyi Almanya’dan biliyordum. Evde canım sıkıldığı için Kiraz ablayla birlikte Gerçek dergisine gidiyordum. Akşamları eve geliyordum. Almanca dergilere bakıyordum. Çeviriler yapmaya çalışıyordum. Metin’le orada tanıştım. Çok güleç yüzlüydü. Sürekli gülüyordu. Benim en çok hoşuma giden ve beni etkileyen tarafı da oydu. Alman dili ve edebiyatına geçiş yapmaya çalışıyordum. O da o dönem bana yardım etmeye çalışıyordu.” Daha sonra eşinin İzmir’de iş bulması üzerine tekrar İzmir’e taşınmak zorunda kalmışlar. Metin’in de girmesi için uğraştığı Alman dili ve edebiyatı bölümüne yatay geçiş hayalini İzmir Ege Üniversitesine yerleşerek gerçekleştirmiş. Ancak “Bertolt Brecht çağ dışıdır” diyen dekan ile girdikleri tartışma nedeniyle çok uzun sürmemiş buradaki serüveni. Bir yıl sonra okulu bırakmak zorunda kalmış. Daha sonra heykel kursuna başlayan Balcı, o dönem Metin’in ölüm haberini almış.

TOPRAKTAN FOTOĞRAF MAKİNASI İLE ÇIKAN EL

Metin’nin anısına yaptığı heykelin hikayesi de burada başlıyor. Metin’nin ölümünü duyunca oturup ağlamış. “Nasıl bir insan başka bir insana bu kadar şiddet uygulayabilir diye aklım almıyordu. Bunu hayvan bile hayvana yapmıyor. Nasıl böyle birine kıyabilirler” diyerek, Metin’in anısına heykel yapmaya karar vermiş. Heykelin hikayesini de şöyle anlatıyor Balcı: “Topraktan fotoğraf makinası ile çıkan bir el. Burada Metin ölmedi, sizin yarattığınız haksızlıkları çekmeye devam ediyor duygusunu vermeye çalıştım.”

ÖNCEKİ HABER

Silvan'da patlama: 1 uzman çavuş yaralı

SONRAKİ HABER

Bir ayrılık öyküsü: Ege

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...